Haftanın Özeti: 197

İnternet, Girişimler

2012’den bu yana Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği‘nde hayatını sürdüren Wikileaks Kurucusu Julian Assange‘ın endişelenmesi gereken konulara bir yenisi eklendi. Birkaç ay önce iletişim imkanları da elinden alınan Assange’ın elçilik binasındaki misafirliğinin haftalar, günler veya saatler içinde son bulabileceği konuşuluyor. Söylentinin kaynağı, aynı zamanda Assange’ı elçilik binasına kabul eden kişi de olan Ekvador’un eski devlet başkanı Rafael Correa. Ona göre, zaten Assange’ı pek istemeyen yeni başkan, iade konusunda ABD ile çoktan anlaşmaya vardı bile.

Facebook, önceki hafta açıklanan ikinci çeyrek rakamlarının beklentilerin çok altında kalmasının ardından borsada bir anda yüzde 19 değer kaybetmişti. Bu değer kaybı, şirketin hissedarlarının toplamda 120 milyar Dolar kaybetmesine sebep oldu. Şirkete ve CEO Mark Zuckerberg‘e hissedarlar tarafından dava açıldı. Gerekçe ise yavaşlayan gelir artışı, azalan kâr marjı ve aktif kullanıcı sayısı konusunda hatalı ya da eksik bilgi verildiğinin düşünülmesi. Bunu yeni davalar takip edebilir.

WhatsApp, Facebook tarafından satın alınmadan önce kullanıcılarına bir yıl sonra uygulamadan yararlanabilmek için ücret ödemeleri gerektiğini söyleyen bir mesaj gösteriyordu. Sonrasında bu mesaj da ortadan kalktı ve uygulamanın para kazanması için görünürde bir yöntem kalmamış oldu. WhatsApp 9 yılın ardından nihayet para kazanmaya hazır. Şirketler müşterilerine kargo bildirimi ya da uçak bileti gibi bilgileri otomatik gönderebilecek, anında müşteri desteği sunabilecek ve kendi sitelerine ekledikleri ‘sohbet etmek için tıklayın’ butonu üzerinden daima iletişim imkanı sağlayacak. Ocak ayında kullanıma sunulduğunda bu hizmetin başlangıçta ücretsiz olacağı ancak vakti geldiğinde ek ücretler koyulabileceği duyurulmuştu. Vakit geldi.

Amazon ise analistlerin beklentilerini aşarak, bugüne kadar kaydettiği en yüksek kârı elde ettiğini açıkladı. 30 Haziran’da biten 3 aylık dönemde toplam 52,9 milyar Dolar’lık satış gerçekleştiren şirket, geçtiğimiz yıl aynı dönemde 35,7 milyar Dolar’lık satış yapmıştı. Net kâr ise 10 kattan fazla artış gösterdi. 2017’nin ikinci çeyreğinde 197 milyon Dolar kazanan Amazon, bu yılın ikinci çeyreğinde 2,5 milyar Dolar kar elde etti.

Amazon’un da içinde bulunduğu trilyon Dolar’lık şirket olma yarışında ipi Apple göğüsledi. Hafta içinde yeni dönem gelirlerini açıklayan Apple’ın hisseleri kısa süreliğine 207,05 Dolar’dan işlem gördü. Bu da 20 Temmuz’da açıklanan hisse miktarına göre, şirketin toplam piyasa değerinin 1 trilyon Dolar’ın biraz üzerine çıktığı anlamına geliyor. Akıllı telefon pazarı artık doygunluğa ulaşmış olsa da Apple, iPhone X sayesinde kâr marjını ve ortalama satış fiyatını artırmayı başardı. iPhone satışları yüzde 1 artış gösterdi ancak gelirler yüzde 20 arttı. 53 milyar Dolar’lık gelirle şirket önceki yıla göre yüzde 17 büyüme kaydetti. iPad satışları önceki yıla göre aşağı yukarı aynı kaldı, Mac satışları düştü. Apple Music, iCloud, Apple Pay gibi tüm hizmetler şu anda şirkete 9,6 milyar Dolar gelir sağlıyor. iPhone X’in fiyatının bir önceki modelden 120 Dolar daha pahalı olması da önemli bir detay. Piyasa değeri trilyon Dolar’a ulaşan ilk şirketin Apple olmadığı, 2007’de PetroChina‘nın Şangay Borsası’nda bu çıtayı aştığı ama kısa sürede büyük düşüş yaşadığı bilgisi de var. Apple’ın gelir kalemlerinde son durum şöyle:

Ağzımızın tadını bozmak gibi olmasın ama iPhone X alabilmek için en çok ve en az çalışılması gereken şehirler:

Elektrikli araç üreticisi Tesla‘da ise zarar yine büyük. İkinci çeyrekte 717,5 milyon Dolar zarar ettiğini açıklayan şirketin nakit kayıp hızı beklenenden az olduğu için bu rakamlar yatırımcıları korkutmadı. Aksine çeyrek rakamları açıklandıktan sonra hisseleri yüzde 10 artış gösterdi. Şirketin halen 2,2 milyar Dolar nakit parası bulunuyor. Düşük nakit rezervleri sebebiyle yatırımcılar Tesla’nın üretimi devam ettirebilmek için borç alması gerekebileceğini düşünüyordu. Temmuz ayında bir haftada 5 bin adet Model 3 üretme hedefinin birden fazla kez gerçekleştirildiğini açıklayan şirket bir sonraki hedefin haftada 10 bin adet Model 3 olduğunu söyledi. Büyük bir ilgiyle karşılanan Model 3‘ü satın almak isteyen binlerce kişi bin Dolar’lık depozitoyu önden yatırarak beklemeye başladı. Ancak analistler son haftalarda Model 3’e olan ilginin azalmaya başladığını düşünüyor. Söz verilen 35 bin Dolar’lık temel modellerin henüz üretilmemiş olması ve bekleme süresi müşterilerin hevesini kaçırıyor.

Tesla kendi logosunu şapkalara, tişörtlere ya da kupalara basmaya alışkın. Şirket şimdi yeni bir alana el attı: Sörf tahtası. Pazar günü bir süreliğine Tesla’nın sitesinde görünen sörf tahtası 1500 Dolar’a satılıyordu. Kısa bir süre içinde siteden kaldırılan üründen 200 adet üretileceği ve zaten tamamının ön siparişle satılmış olduğu duyuruldu.

Twitter, 10 Ağustos’tan itibaren canlı yayın uygulaması Periscope üzerinden taciz ve spam mesajı gönderenlerin hesaplarının askıya alınacağını duyurdu. Öte yandan İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, yayın hakları Digiturk‘e ait olan Spor Toto Süper Lig futbol maçlarının oynandığı esnada Periscope’a erişimin engellenmesine karar verdi. Maçlar başlarken erişime kapatılacak olan Periscope, maç yayınının bitimiyle tekrar açılacak. Karar yeni futbol sezonunun başlayacağı 10 Ağustos’ta uygulamaya geçecek.

Instagram‘da çoğunlukla birbirine benzer fotoğrafların paylaşıldığıyla ilgili bir haberimiz olmuştu. Benzer bir çalışma da Insta Repeat adlı hesapta yapılıyor. Seyahat fotoğraflarının ele alındığı çalışmada 80’den fazla derleme var. Her birinde pozlar neredeyse aynı. Herkes birbirinden gördüğü için mi o pozları veriyor yoksa ortam bunu mu gerektiriyor, bilemiyoruz. Zaten topu topu kaç farklı hayat var ki?

MCU back of head with outdoorsy hat 🎩 #personaloneinthewild

A post shared by Insta Repeat (@insta_repeat) on

YouTube herhangi bir açıklama yapmadan, video oynatıcısını siteye yüklenen videonun en-boy oranına uyum sağlayacak şekilde değiştirdi. Şimdiye kadar YouTube tüm videoları 16:9 oranında bir kutunun içine koyuyor, boyutları bu orana uymuyorsa yanlardaki boşlukları siyah renkle dolduruyordu. Bu açıdan bakınca aslında büyük bir değişiklik görülmüyor. Ancak video oynatıcının butonları da videonun boyutuna göre yer değiştiriyor ve bazı kullanıcılar bu durumdan rahatsız.

Çin yönetimiyle arası pek hoş olmayan Google’ın bu ülkedeki potansiyel kullanıcılara bir şekilde ulaşmak istediği de biliniyor. Şirketin bu amaç doğrultusunda Çin’e özel sansürlü bir arama motoru hazırlığında olduğu iddia ediliyor. Bu versiyonda insan hakları, demokrasi, din ve protestolarla ilgili siteler ve arama terimleri kara listeye alınacak. Örneğin George Orwell‘in 1984 kitabı gibi otoriter rejimleri kötüymüş gibi gösteren eserlere referans içeren bilgiler arama sonuçlarında çıkmayacak.

Google veri gazeteciliğinin arama sonuçlarında daha kolay görüntülenebilmesi için yayıncılarla iş birliği halinde çalıştığını duyurdu. Amaç, veri tablosu bulunan sayfalardan en kullanışlı sonuçları göstermek.

Uber iki yıl önce Otto adlı girişimi satın aldıktan sonra açtığı otonom kamyon departmanını kapatmaya karar verdi. Çalışanlara gönderilen e-postada şu ifadelere yer verildi:Farklı araçlara odaklanmış bir şekilde yan yana çalışan iki gruptan ziyade, iş birliği halinde çalışan tek bir ekip olmak istiyoruz. Kamyon departmanımızın elde ettiği başarılardan herkesin çok gurur duyduğunu biliyoruz ve ülkede otonom sürüş teknolojisiyle yük taşıma alanında önemli bir potansiyel olduğunun farkındayız. Ancak önceliğin yolcu taşımacılığı olmasını daha doğru bir yol olarak görüyoruz. Şimdilik tek bir ekip olarak net bir hedefe odaklanmalıyız.

ABD’li yetkililer, Fin7, Carbanak ve Navigator Group olarak adlandırılan üç siber suç grubunun liderlerinin Almanya, Polonya ve İspanya’da yakalandığını duyurdu. 26 farklı suçtan aranan hacker’ların işlediği suçlar arasında komplo, elektronik dolandırıcılık, bilgisayar hack’leme, cihaz erişim sahteciliği ve kimlik hırsızlığı da bulunuyor. Fin 7 üyelerinin 100’den fazla ABD şirketini hedef aldığı, binlerce bilgisayara izinsiz giriş yaptığı ve 15 milyon kredi kartı ve banka kartı numarasını çaldığı belirtiliyor.

Popüler sosyal medya sitesi Reddit, Haziran ayında sistemlerine izinsiz giriş olduğunu ve bazı kullanıcıların e-posta adreslerinin çalındığını açıkladı. Saldırganların depolama verilerini, kaynak kodunu ve hosting sağlayıcılarından elde edilen diğer verileri çaldığı söyleniyor. Buna göre 2005 – 2007 arasında siteye üye olan kişilerin kullanıcı adları, e-posta adresleri, açık mesajları ve özel mesajları saldırganlar tarafından ele geçirilmiş görünüyor. 234 milyon tekil kullanıcısı ve 542 milyon aylık ziyaretçisi bulunan site güvenlik ekibini genişletme yoluna gidiyor.

Alaska‘da Valdez ve Mat-Su adlı kentlerde yıkıcı bir fidye virüsü saldırısının ardından bilgisayardan vazgeçilerek daktilo ve senet kullanılmaya başlandı. Saldırının ardından etkilenen servisler arasında havuz, kütüphane, hayvan barınakları, atık depolama alanı, çöp toplama işleri de var. BitPaymer fidye virüsü 2017’nin Ağustos ayında İskoçya‘da bazı hastanelere yapılan saldırılarla adını duyurmuş, bu saldırılar neticesinde birçok gecikme ve iptal yaşanmıştı. Bu virüs sisteme bulaştıktan sonra bulduğu dosyaları şifreliyor ve şifreyi açmak için kripto para talep ediyor.

Abonelik sistemiyle yola çıkan girişimlerin popülaritesi gün geçtikçe artıyor. Bu girişimler için genellikle “X’in Netflix’i” tabiri kullanılır. İşte Almanya merkezli Grover da teknoloji ürünlerinin Netflix’i olarak tanımlanıyor. MediaMarkt, Tchibo, Saturn gibi perakende devleriyle iş birliği geliştiren girişim, teknoloji ürünlerine büyük paralar vermek istemeyen müşterilerine aylık, 3 aylık ve yıllık abonelik seçenekleri sunuyor. Grover geride bıraktığımız hafta, aralarında Samsung NEXT’in de olduğu kalabalık sayılabilecek bir gruptan toplam 37 milyon Avro (şu saatin parasıyla yaklaşık 218 milyon TL) yatırım aldı. Bu meblağ, büyük ihtimalle uluslararası arenaya açılmak için kullanılacak.

Kahve dükkanı zinciri Starbucks, Microsoft’un da desteğiyle Baktt isimli yeni bir kripto para platformunun kurulmasına öncülük edecek. Bu yılın sonlarına doğru hizmete girecek olan Baktt hakkında detaylı bilgi yok ancak kripto paraların harcanabilmesini temel alıyor. Malum, kripto para piyasasının toplam hacmi trilyon Dolar’a yaklaşsa da günlük ödemelerde kullanılma oranı henüz çok düşük seviyede. Kripto paraların da yastık altından çıkma vakti geliyor. Bahsi geçmişken Starbucks’ın Türkiye’deki çalışanlarına işaret dili öğretmeye başladığını da ekleyelim.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: