Trilyon Dolar yarışında ipi Apple göğüsledi

1 trilyon Dolar piyasa değerine ilk ulaşan şirket olma yarışını kazanan Apple oldu. Bu hafta gelirlerini açıklayan Apple’ın hisseleri kısa bir süreliğine 207,05 Dolar’dan işlem gördü. Bu da 20 Temmuz’da açıklanan hisse miktarına göre, şirketin toplam piyasa değerinin 1 trilyon Dolar’ın biraz üzerine çıktığı anlamına geliyor.

Akıllı telefon pazarı artık doygunluğa erişmiş olsa da Apple, iPhone X sayesinde kar marjını ve ortalama satış fiyatını artırmayı başardı. iPhone satışları yüzde 1 artış gösterdi ancak gelirler yüzde 20 arttı. 53 milyar Dolar’lık gelirle şirket önceki yıla göre yüzde 17 büyüme kaydetti.

Apple’ın gelirleri nereden geliyor?

iPad satışları önceki yıla göre aşağı yukarı aynı kaldı. Mac satışları düştü. Son birkaç yılda Apple, ücretli hizmetlerin şirket için kilit bir rol oynayacağını söylüyordu. Apple Music, iCloud, Apple Pay gibi tüm hizmetler şu anda şirkete 9,6 milyar Dolar gelir sağlıyor. Ama kabul edelim ki Apple iPhone cephesinde oldukça başarılı ve önemli olan da bu.

Servisler aslında Apple’ın önceki yıla göre en fazla büyüyen kategorisi. Gerçekten de şirketin yaptığı vurguyu hak ediyor. Servisler yüzde 31 büyüme kaydederken iPhone satışları yaklaşık yüzde 1 arttı. Ancak iPhone X bir önceki iPhone modelinden 120 Dolar daha pahalı olduğu için gelirlerde önemli bir artış sağlandı. Bir önceki yıla baktığımızda, üçüncü çeyrekte 7,9 milyar Dolar daha fazla kazanan Apple’ın gelirlerinin önemli bir kısmını iPhone sağlıyor. Mac ve iPad gelirlerinde düşüş gözlenirken, servislerin de azımsanmayacak bir katkıda bulunduğu görülüyor.

Büyük teknoloji şirketleri geçtiğimiz yılda oldukça iyi performans gösterdi. Alphabet, Amazon ve Microsoft da 1 trilyon Dolar sınırını aşma ihtimali bulunan şirketler. Bu rakamı aşmanın herhangi bir ekstra getirisi yok ancak rakamla yazınca yeterince etkileyici oluyor: 1.000.000.000.000 Dolar.

Infographic: Apple's Road to $1 Trillion | Statista

Apple pazar değeri konusunda yıllardır dünyanın en başarılı şirketi konumundaydı. Bu durum sonsuza kadar sürmeyebilir, bu yüzden Apple’ın şimdi kutlama yapması normal.

Şirketler çok mu güçleniyor?

Teknoloji şirketleri bu kadar büyüyünce akıllara bir çok soru geliyor. Bu durum tekelleşme sorunlarına sebep olur mu? Bu şirketlerin çok fazla ekonomik ve siyasi gücü elinde bulundurmaması için gerekli düzenlemeler yapılıyor mu?

Apple (ve Tim Cook) bir çok ülkeden ve siyasi liderden daha güçlü bir konumda. Apple eğer 1 trilyon Dolar gayrisafi yurt içi hasılaya sahip bir ülke olsaydı kendisine G20’de yer bulabilirdi. Şirketin elinde bulundurduğu bu gücü iyilik için kullanması hepimizin dileği.

Kaynak: TechCrunch, Recode

2 Yorum

  • Bu metni Serdar Kuzuloğlu’ndan başkası yazmış olamaz. Okurken kulağıma adamın sesi geldi resmen. Yalandan edit yapmamış oturmuş yazmış adam. Haberi sevmiş demek ki… 😀 Ustat tek çalışıyorsun galiba bir el verelim istersen 😀

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği