Haftanın Özeti: 168

7 - 14 Ocak 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

Özellikle ABD Başkanı Trump’ın nükleer içerikli paylaşımlarından sonra Twitter, söz konusu hesabı kapatmadığı için yoğun eleştiriler almıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan şirket, özetle “bir dünya liderini engellemek veya onun tartışmalı tweet’lerini kaldırmak insanların görebilecekleri ve tartışabilecekleri önemli bilgileri gizler” dedi.

Her gün ortalama iki saatimizi sosyal medyada tweet atarak, gönderi paylaşarak, story yayınlayarak, beğenip yorum yaparak geçiriyoruz. Bu da her bir dakikada yarım milyon tweet ve Snapchat fotoğrafı atıldığı anlamına geliyor. Durum böyleyken, bir yandan “sosyal medya sağlığımızı etkiliyor mu” sorusu da sorulmaya devam ediyor. BBC Future, bugüne kadar yapılan araştırmalardan yararlanarak detaylı bir analiz hazırladı.

Çarşamba günü Zürih’te gerçekleşen Real World Crypto Güvenlik Konferansı’na katılan Ruhr Üniversitesi’nden araştırmacılar, bir dizi kriptolu mesajlaşma uygulamasında tespit ettikleri güvenlik açıklarını paylaştı. Ekip, WhatsApp sunucularını kontrol eden herhangi birinin, grup yöneticisine bile fark ettirmeden gruba yeni kişiler ekleyebileceğini belirtiyor.

Google’ın görüntülü arama uygulaması Duo kullanıcıları, telefonlarında uygulamanın yüklü olmadığı ya da uygulamaya daha önceden kaydolmamış kişileri arayabilecek. Bu iletişim tecrübesinin herhangi bir Duo görüşmesinden pek bir farkı yok. Sadece her bir görüşmenin sonunda telefonunda Duo yüklü olmayan kişiye uygulamayı indirmesini tavsiye eden bir bildirim gösterilecek.

Sesli görüşme ve mesajlaşma platformu Skype, uçtan uca şifreleme kullanmadığı için uzun zamandır eleştiriliyordu. Platformda mesajların şifrelenmemesi, yetkililerin diledikleri zaman diledikleri kişinin mesajlaşma geçmişini inceleyebileceği anlamına geliyor. Hatta daha önce, platform üzerinden gönderilen linklere de erişim sağlanabildiği gösterilmişti. Nihayet Microsoft bu sorunu çözmek için somut adımlar atmaya başladı. WhatsApp dahil pek çok mesajlaşma uygulamasının kullandığı Signal Protokolü, Skype üzerinde de kullanılabilecek.

ABD Savunma Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Ajansı‘nın (NSA) siber takip alanındaki yetkilerini artıran yasayı yürürlüğe koyuyor. Mahremiyet, internetin doğasına aykırılık, milyonlarca masum Amerikalının nedensizce izlenmesi gibi bildik endişelerin karşısında, ulusal güvenliği tehdit gibi yine bildik gerekçeler var.

Bu hafta ‘online-offline iş birliği’ ile ilgili iki önemli haber geldi. Sosyal medya endüstrisinin giderek artan kazancından pay elde etmeyi amaçlayan Sony/ATV Music Publishing, Facebook ile bir anlaşma imzaladı. Mali şartları henüz açıklanmayan anlaşmaya göre müzikleri Facebook ve Instagram’da kullanılan eser sahipleri yayın hakkı geliri elde edecek. Diğer önemli haber ise futbol severleri ilgilendiriyor. Twitter ve SnapchatFox Sports ile iş birliği yaparak 2018’de Rusya’da gerçekleşecek Dünya Kupası’na özel hizmetler sunacaklarını açıkladı.

Yaptığı güncellemelerle eski model iPhone’ları yavaşlattığını kabul eden ve özür dileyen Apple için o konu kapanmış sayılmaz. Fransa’da bir dernek tarafından yapılan şikayet sonrası savcılar, bilinçli eskitme olayıyla ilgili soruşturma başlattı.

Önceki hafta Nijerya Prensi’nin yakalanmasının ardından bu kez de casus yazılım Fruitfly‘ın arkasındaki isim 13 yıl sonra ‘yakayı ele verdi’. Telefon dinleme, kimlik hırsızlığı, çocuk pornografisi üretme ve diğer bilgisayar sahtekarlığı ihlalleri yüzünden Phillip Durachinsky hakkında 16 ayrı suçlama var.

Zor günler geçiren GoPro, Karma serisinin getirdiği başarısızlığın ardından drone sektöründen çekileceğini belirtti. Aynı gün yapılan başka bir açıklamada ise şirketin satışa çıkarıldığı fakat henüz listeye kimsenin kabul edilmediği söylendi.

Google, farklı ödeme araçlarını Google Pay adı altında birleştirmeye hazırlanıyor. Bu yeniliğin zaman içinde Google üzerinden yapılan ödemeleri ve satın almaları daha basit hale getirmesi bekleniyor. Projenin ilk partnerleri arasında Airbnb de var.

2018’e dair düşüncelerini paylaşan Mark Zuckerberg, bu yıl teknolojinin insanlara güç veren rolünü yeniden incelemeye yoğunlaşacağını söyledi. “Birçoğumuzun teknolojiyi kullanma sebeplerinden biri, onun insanlara daha fazla güç sağlayan merkezsizleşmiş bir yapı olabileceğine inanmamız” diyen Zuckerberg, kripto para ve kriptolama teknolojilerini derinlemesine inceleyerek kendi hizmetlerinde en iyi şekilde nasıl kullanacaklarına karar vereceğini belirtti. Bu da tabii ki “2018’de Facebook kripto parası görecek miyiz” sorusunu akla getirdi.

180 milyon aktif kullanıcısı olan mesajlaşma uygulaması Telegram da kripto para işine girmeye hazırlanıyor. Telegram Open Network isimli kendi platformunu kurmaya hazırlanan şirket, Mart ayında Gram adını verdiği kendi kripto parasını piyasaya sürecek. 3-5 milyar dolar aralığında para arzı bekleyen Telegram, bu yönüyle alanın en büyük oyuncularından biri olma hedefinde.

Pavel Durov aynı zamanda Rusya’nın en popüler sosyal ağı VK.com’un da kurucusu.

Filmli kamera endüstrisinin dibe vurması Kodak açısından hayırlı olmadıysa da yeni bir dijital devrim olan kripto para teknolojisine yönelen şirketin işleri son günlerde iyiye gidiyor. Yapılan açıklamada KodakCoin teknolojisine dayalı KodakOne hizmetinin, eserleri lisanssız şekilde kullanılan fotoğrafçılara ödeme yapılmasına yardımcı olacağı belirtildi.

Microsoft geçtiğimiz günlerde kullanıcıların hesaplarına Bitcoin ile kaynak yüklemesini durdurmuştu. The Next Web’e konuşan bir şirket çalışanı kararın geçici olduğunu ve tedbir amaçlı alındığını belirtti. Bu durum Microsoft için bir ilk değil. 2014 yılında Bitcoin ödeme yöntemini kullanıma açan şirket, Mart 2016’da ‘bir çalışanın maceraperestliği’ olarak değerlendirdiği bir hatadan dolayı ödeme yöntemini durdurmuş daha sonra ise yeniden kullanıma açmıştı. (18-19 Ocak tarihlerinde yapılacak bir Bitcoin konferansına Bitcoin ile ödeme yapılamadığı ironisini de bilgilerimiz arasına ekleyelim).

Daha önce 500 milyon bilgisayarın gizlice kripto para ürettiğini, Opera’nın yeni sürümünü izinsiz kripto para üretimini engelleyecek şekilde güncellediğini duymuştuk. Benzer girişimlerden Oracle da nasibini aldı. Oracle ağının 226 bin Dolar değerinde kripto para üretmek için kullanıldığı ortaya çıktı.

Şüphesiz ki içinden geçtiğimiz dönemin en popüler meselelerinden biri kripto para. Doğrular, yanlışlar, hassasiyetler derken olay çok hızlı kutuplaşmalara varabiliyor. Balon olduğunu düşünenlerle gecesini gündüzünü ona harcayanlar, yeni bir kripto para biriminin yükseleceğini savunanlarla batıracağını savunanlar derken ortalık toz duman olabiliyor. Jason Bloomberg‘in “Bitcoin ve Altcoin fanlarının kendilerine söyledikleri 7 yalan” başlıklı yazısı da benzer bir hava oluşturdu tabii ki. Henüz ‘Yeşil Vadi’ meselesini dahi çözememişken, bu konulara bir taraf olarak girme niyetinde hiç değiliz.

Spam mesaj eziyetinden bıkanlar için naif sayılabilecek bir intikam asistanı var. Spamnesty, spam göndericilerinin vaktini boca harcamayı amaçlıyor. Aldığınız spam içerikli e-posta mesajını [email protected]‘a yönlendiriyorsunuz ve botlar karşı tarafla iletişime geçiyor. Uygulamanın birtakım geliştirmelere ihtiyacı olduğunu da belirtelim.

Popüler ‘erişkin sitesi’ Pornhub (ben bilmiyorum da arkadaşlar konuşurken duydum) 2017 yılı istatistikleriyle gerçekleri yüzümüze vurdu. Bildik kategorilerin dışında [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Pornhub’da geçen yılın yükselen değerleri arasında, Rick and Morty, Minecraft, 3D, VR gibi kategoriler göze çarpıyor[/inlinetweet]. Türkçeye her nasılsa ‘amigo kızların lideri’ şeklinde kazandırılmış olan cheerleader kelimesinde ise beklenmedik bir yükseliş var. Minecraft’ın varlığı internetin 34 numaralı kuralını bir kez daha haklı çıkarıyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz tam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: