Apple güncellemelerle eski modelleri yavaşlattığını kabul etti

Apple, geçtiğimiz yıl yayımlanan bir yazılım özelliğinin, eskiyen bataryanızla uyumlu çalışmayı sağlamak için telefonunuzu bilinçli olarak yavaşlattığını açıkladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Eski model iPhone’larınızın geçmişe göre biraz daha yavaş çalışmaya başladığını düşünüyorsanız haksız değilsiniz. [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Apple Çarşamba günü yaptığı bir açıklamada geçtiğimiz yıl yayımlanan bir yazılım özelliğinin, eskiyen bataryanızla uyumlu çalışmayı sağlamak için telefonunuzu bilinçli olarak yavaşlattığını açıkladı.[/inlinetweet] Bataryalar eskidikçe, yeni bataryalar kadar iyi çalışmamaya başlıyor. Şarj az kalınca ya da hava soğuk olduğunda da daha ciddi problemlerle karşılaşabiliyor.

Bataryanın eskimesi, telefonunuzun çalışırken bazı sorunlarla karşılaşabileceği ya da iPhone 6 ve 6S’lerde olduğu gibi beklenmedik bir şekilde kapanabileceği anlamına geliyor. Bu cihazlardaki işlemciler daha hızlı bir şekilde çalışmak istiyor ancak eskiyen bataryalar bir süre sonra bu talebi karşılayamıyordu. Bu yüzden telefon kendisini kapatıyordu.

Bu problemi çözmek için Apple’ın iOS işletim sistemi, geçtiğimiz yıl yayımlanan 10.2.1 sürümünden başlayarak ‘daha iyi enerji yönetimi’ sunmaya başladı. İşletim sistemi, bataryanın yetersiz kalmaması için sistemi yavaşlatıyor böylece telefonun birdenbire kapanması engelleniyor. Apple bu özelliğin sadece çok soğuk havalarda, şarj seviyesi düşük olduğunda ya da batarya çok eski olduğunda devreye girdiğini söylüyor.

Bataryalar konusunda pek ilerleme kaydedemiyoruz

Aklınızda “O zaman daha iyi bataryalar kullanalım” gibi bir düşünce oluşabilir ancak bu konu hakkında yapılan onca çalışmaya rağmen ciddi bir ilerleme kaydedilebilmiş değil. Tüketici elektroniği üreten büyük firmaların neredeyse tamamı daha iyi bataryalar geliştirmek için milyonlarca Dolar harcıyor ancak ortaya çıkan sonuç tatmin edici değil. Kaliforniyalı Envia Systems adlı bir ileri seviye batarya girişimi, yaptığı araştırmalar sonucunda 1995-2007 yılları arasında bataryalarda depolayabildiğimiz enerji miktarının iki katına çıktığını, 2007’den bu yana ise kapasitenin sadece yüzde 30 artırılabildiğini gösteriyor.

Öte yandan akıllı telefon kullanıcıları, cihazlarının bataryaları için sürekli yeni çözümler arıyor. Örneğin Reddit’te, iPhone bataryasını değiştirmenin mantıklı olup olmadığı, değiştirilirse bu durumun ne gibi sonuçlara yol açacağı konusunda çok uzun tartışmalar yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl yayımlanan Apple yazılımı iPhone 6, 6 Plus, 6S ve SE modellerine uygulanmıştı. Bu yılki iOS 11.2 ise bu özelliği iPhone 7 ve 7 Plus cihazlarına da getirdi. Gelecekte, eskiyen diğer iPhone modellerine de bu özelliğin uygulanması planlanıyor.

Apple konu ile ilgili olarak şöyle bir açıklamada bulundu:

Amacımız müşterilerimize en iyi deneyimi sunmak. Bu, genel performans ve cihaz ömrünün uzatılmasını da içeriyor. Lityum-iyon bataryalar soğuk hava şartlarında en yüksek performans seviyesine erişemiyor ve zaman geçtikçe eskiyerek pil kapasitesinin bir kısmını yitiriyor. Bu da cihazın diğer elektronik aksamı korumak adına beklenmedik bir şekilde kapanmasına sebep olabiliyor. Geçtiğimiz yıl iPhone 6, 6S ve SE için, cihazı ani bir şekilde kapanmaktan koruyacak bir özellik sunduk. Bu özellik ani performans artışlarını yavaşlatarak cihazı koruyor. Şimdi de bu özelliği iOS 11.2 ile birlikte iPhone 7’ye getirdik. Gelecekte diğer cihazların da bu özelliği kullanması planlanıyor.

Apple’ın bu açıklaması, bu haftanın başında Primate Labs tarafından yayımlanan bir rapora yanıt niteliği taşıyor. Bu organizasyonun kurucusu John Poole, bir blog yazısında iPhone cihazların bataryaları eskidikçe performanslarını da yitirmeye başladığını söylemişti. Müşterilerin, batarya ne kadar kötü olursa olsun telefonlarından aynı performansı almayı beklediklerini belirten Poole, iPhone’larda yapılan testlerin bu durumun aksini gösterdiğini ifade etti.

iPhone kullanıcılarının, yeni cihazlar piyasaya çıkınca eski cihazların yavaşladığını iddia etmesi aslında yeni bir olay değil. Pek çok kişi bu değişikliğin müşterileri yeni modellere yönlendirmek için yapıldığını düşünüyor. Apple ise bu iddiaları reddetmişti. Bazıları için ise çözüm yeni cihaz almak yerine yeni batarya almak. Apple garanti süresi biten bir iPhone cihazın bataryasını 319 Lira’ya değiştiriyor.

Kaynak: CNet

Apple Çarşamba günü yaptığı bir açıklamada geçtiğimiz yıl yayımlanan bir yazılım özelliğinin, eskiyen bataryanızla uyumlu çalışmayı sağlamak için telefonunuzu bilinçli olarak yavaşlattığını açıkladı. Bataryalar eskidikçe, yeni bataryalar kadar iyi çalışmamaya başlıyor. Şarj az kalınca ya da hava soğuk olduğunda da daha ciddi problemlerle karşılaşabiliyor. Bataryanın eskimesi, telefonunuzun çalışırken bazı sorunlarla karşılaşabileceği ya da iPhone 6 ve 6S’lerde olduğu gibi beklenmedik bir şekilde kapanabileceği anlamına geliyor. Bu cihazlardaki işlemciler daha hızlı bir şekilde çalışmak istiyor ancak eskiyen bataryalar bir süre sonra bu talebi karşılayamıyordu. Bu yüzden telefon kendisini kapatıyordu. Bu problemi çözmek için Apple’ın iOS işletim sistemi, geçtiğimiz yıl yayımlanan 10.2.1 sürümünden başlayarak ‘daha iyi enerji yönetimi’ sunmaya başladı. İşletim sistemi, bataryanın yetersiz kalmaması için sistemi yavaşlatıyor böylece telefonun birdenbire kapanması engelleniyor. Apple bu özelliğin sadece çok soğuk havalarda, şarj seviyesi düşük olduğunda ya da batarya çok eski olduğunda devreye girdiğini söylüyor.

4 Yorum

  • Her iPhone kullanıcısı zamanla telefonunun yavaşladığını fark etmiştir. Bu bir yere kadar normal kabul edilebilir. Çünkü her yeni işletim sistemi yükseltmesi ve her yeni nesil yazılım daha çok özellik sunmaları sebebiyle daha çok kaynak tüketirler. Eski teknoloji donanım da bu kaynağı sunamayabilir. Sonuç yavaşlamadır. Ancak daha 1-2 yıllık cihazların, can sıkıcı oranda yavaşlaması hiç normal değildir. Uzun süredir Apple’ın her çıkardığı yeni model telefonu takip eden işletim sistemi güncellemesinde bir önceki modelleri yavaşlattığına dair ayyuka çıkmış iddialar vardı. Apple şimdi çıktı bunun doğru olduğunu itiraf etti. Gerekçesi de -eğer yerseniz- efendim işletim sistemi bazen CPU’dan çok kaynak kullanıyormuş da… işte böyle bir durumda eski piller gereken akım değerini sunamıyormuş da.. o yüzden telefonlar aniden kapanıyormuş da… vs.. vs… işe bu yüzden sevgili Apple CPU hızını düşürmüşmüş ki.. telefon kapanmasın… Canım benim!!!

    1. Varsayalım bu saçma gerekçen doğru! Bana sordun mu? Belki ben öyle çok kaynak tüketen uygulamalar kullanmıyorum.
    2. Varsayalım bu saçma gerekçen doğru! Bana sordun mu? Belki benim pilim eskimedi.
    3. Varsayalım bu saçma gerekçen doğru! Nasıl bir işletim sistemi kaynak gereksinimi/pil akım değeri oranın var ki; pilin kapasitesi hala günü çıkaracak kadar akım sunabilirken, senin CPU’nunun isteklerini karşılayamıyor.
    4. Varsayalım bu saçma gerekçen doğru! Bunu benden niye gizledin? Neden benden gizli CPU hızımı düşüriyorsun?

    Ben sana söyleyeyim utanmaz Apple…
    Her şirketin para kazanma çabasını normal buluyor ve destekliyorum. Ama sen öyle açgözlüsün ki;
    Her sene senden o fahiş fiyatlarınla yeni bir telefon almamı istiyorsun.
    Telefon almayacaksam Çin fiyatı 3 USD olan pili senden 80 USD’ye almamı istiyorsun.
    Yapmazsam da beni telefon fihristini açmak gibi sıradan bir işlem için bile 3 saniye bekleterek cezalandırıyorsun.
    Yazarın notu : Hiç bir zaman, Apple ürünü satın almadım. Kısa bir süre hediye bir iPhone 4s kullandım. Onda da bana köle muamelesi yapmasından hoşlanmadığım için bir kenara attım.
    Mevcut kullanıcılara not : Bunları bilerek hala Apple ürünleri kullanmak istiyorsanız; bu muameleyi de hak ediyorsunuz demektir.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği