Haftanın Özeti: 168

7 - 14 Ocak 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Ekvador, beş yıldan fazla süredir Londra Büyükelçiliği’nde yaşayan ve geçtiğimiz günlerde gizemli bir şekilde Twitter hesabı ortadan kaybolan WikiLeaks Kurucusu Julian Assange’a vatandaşlık verdi. İngiliz Dışişleri Bakanlığı ise “Julian Assange’a Ekvador vatandaşlığı verilmesi onun Birleşik Krallık’taki hukuksal statüsünü hiçbir şekilde değiştirmeyecek” diyerek net konuştu.

2014’te askeri darbeyle yönetimi ele geçiren Tayland Başbakanı Prayut Çan-oça dünyanın farklı ülkelerindeki muadilleri gibi gazetecilerden ve sorulardan pek hazzetmiyor olsa gerek, basın toplantısında sahneye kendi karton maketini bırakıp ‘haters gonna hate‘ edasıyla ortamdan uzaklaştı. “Politik konular ve anlaşmazlıklar hakkında sorusu olan buna sorsun” diye de konuya açıklık getiren Çan-oça, konuşulması tavsiye edilen müdürü başbakan seviyesine çıkarmış oldu. Yanındaki heyetin “çok temiz laf soktu” temalı gülüşleri de ilgiyi hak ediyor.

2017’nin son haftası başlayan ve yoğunluğu azalarak devam eden protesto gösterileriyle uğraşan İran yönetimi, ülkedeki ilköğretim okullarındaki İngilizce derslerini yasakladı. Gerekçe ise kültür istilası tehlikesi. Aslında İran’da İngilizce eğitimi daha lise dengi sayılabilecek dönemde başlıyor ama bazı ilköğretim okullarında da bu dersler veriliyor(du). Kararın, söz konusu protesto gösterilerinin dış kaynaklara bağlanmasıyla ilgili olup olmadığı net değil.

İtalya, Alman güvenlik güçlerinin de desteğiyle son yılların en büyük mafya operasyonlarından birini gerçekleştirdi. Her iki ülkenin de farklı şehirlerinde yürütülen operasyonun hedefinde İtalyan mafya örgütü ‘Ndrangheta var. Yaklaşık 50 milyon Avro değerindeki mal varlığına el konuldu, 169 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin arasında siyasiler ve belediye başkanlarının olduğunu söylemeye gerek yoktur herhalde.

Başı suç örgütleriyle belada olan ülkelerden biri de Meksika. Temmuz ayındaki genel seçimlerin telaşını ve karmaşasını erken yaşamaya başlayan ülkede, üç şehir merkezi hükümetten ayrılma yoluna girmiş. Üç şehrin yönetim sistemleri farklı olsa da temelde yatan sebep aynı: Şiddet ve yozlaşma. Dört yıl önce uyuşturucu karteline ve onun iş birlikçisi olarak görülen polise karşı ayaklanan Tancitaro halkı yeni bir güvenlik sistemi finanse etmeye başlamış. Paralı milis güçleri, toplum adalet forumları, şehir konseyi gibi oluşumlarla işler şimdilik yolunda görünüyor. Merkezi hükümetin “geri dönün” baskısı ise devam ediyor. Buraya kadar yeterince ilginç geldiyse detaylı analizi Türkçe olarak Medyascope‘ta veya İngilizce olarak New York Times‘ta bulabilirsiniz.

Tancitaro’daki durumlar. (Brett Gundlock, New York Times)

İlk olarak 2002 yılında New York’ta öylesine başlayan Pantolonsuz Metro Günü bu yıl da pek çok farklı ülke ve şehirde, soğuk havaya aldırış etmeden kutlandı. Nineye-dedeye izletip “dünya ne acayip yer oldu” diye dertlere salmalık video:

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 33 ülkeden 53 bin 150 kişinin katıldığı Deloitte Global Mobil Araştırması 2017 mobil cihaz kullanımı hakkında önemli veriler sunuyor. Cihaz sahipliği, cihaz kullanımı, erişim tercihleri ve teknoloji farkındalığı olarak dört ana başlığı ele alan rapora göre kullanıcıların [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]gün içinde akıllı telefonlarına bakma sayısında Türkiye, ortalama 78 kez ile Avrupa ortalamasının (48) oldukça üzerinde[/inlinetweet] görülüyor. Yine ülkemizde, uyandıktan sonraki 15 dakika içerisinde telefona bakma oranı yüzde 79, yatmadan önce ise yüzde 72.

Yeni kanun tasarısı taslağına göre sahipli veya sahipsiz hayvana acımasız ve zalimce muamelede bulunan ya da haklı bir sebep olmaksızın öldürene 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası geliyor. Tasarıya göre ayrıca nesli tükenmekte olan bir hayvanı öldüren 3 yıldan 7 yıla kadar, hayvanları birbirine zarar verecek şekilde dövüştüren ise 2 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Umut veren bu tasarı hakkında Hayvanlara Adalet Derneğinin bazı çekinceleri var.

Sabah gazetesinden Erhan Öztürk‘ün haberine göre Kanal İstanbul projesinin detayları ortaya çıktı. Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerinden geçecek olan kanalın uzunluğu 45,2 km olacak. 65 milyar TL yatırımla hayata geçmesi beklenen projenin yapımında 1,5 milyar metreküp hafriyat çıkması bekleniyor. Bu hafriyatın bir kısmıyla Marmara denizinde üç grup ada inşa edilecek. ÇED raporu da hazırlanan projenin 23 kilometrelik bölümünde kamulaştırma yapılacak. Projeye karşı çıkan uzmanların argümanları ise özetle şu şekilde.

Çevre Mühendisleri Odası verilerine göre Türkiye’de havası en temiz altı ilden biri olan Eskişehir‘e yapılması planlanan termik santralle ilgili tartışmalar devam ediyor. Şehir merkezine 25 kilometre uzaklıkta ve tarımsal sit alanı üzerine inşa edilecek olması, kömürle elektrik üretiminin çağ dışı kalması gibi nedenlerle santrale karşı çıkılırken; elektrik ihtiyacının artması, yeni teknolojilerle çevreye ve havaya verilecek zararın minimuma indirilmesi, istihdam yaratılması gibi gerekçelerle projenin yanında duranlar da var. Uzun süredir tartışılan konuyu ‘daha net olarak’ gündeme taşıyan ise, geçtiğimiz hafta bölge köylülerinin düzenlediği şu traktörlü protesto oldu.

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca köyünde kutlanan Bocuk Gecesi, önümüzdeki yıllarda, Doğu Ekspresi ile Kars yolculuğu furyası gibi bir ‘sosyal medya patlaması’ yaşamaya aday. Zira geride bıraktığımız haftanın en çok ilgi gören haberlerinden biriydi. Bocuk’un 1.000 yıllık bir Türk kültür ögesi olduğunu belirten Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu da gelecek yıl Trakya Üniversitesi ile Edirne’de aynı kutlamayı yapacaklarını söylüyor. Hazır bu sulara girmişken Anadolu Korku Öyküleri serisine de göz atmak istersiniz belki.

En ‘tatlış’ korku ögesi. WHY SO SERIOUS?

Galatasaraylı Milli Futbolcu Selçuk İnan‘ın Samsung‘a açtığı davada karar çıktı. S8 markasının Türkiye’deki isim hakkının kendisinde olduğunu belirterek Samsung tarafından yapılan marka faaliyetlerinin durdurulmasını talep eden futbolcu, ürünlerin üzerindeki markanın silinmesini veya tamamen imha edilmesini istemişti. İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi bu talebi reddetti. Eski Batman Belediye Başkanının Batman filminin yönetmeni Christopher Nolan‘a açmayı düşündüğü davanın akıbeti hakkında ise net bilgi yok.

Lipton, #KonuşalımArtık kampanyası kapsamında, akşam reklam kuşağında 17 kanalda birden 5 dakika uzunluğunda bir reklam filmi yayınladı. Televizyonları başında ilk şoku atlatanlar önce “reklam kuşağının saniyesi şu kadar olsa, 5 dakikası, ooo çok büyük para” hesabına girişti, sonra (ve elbette) meseleyi sosyal medyaya taşıdı. Zaten Lipton Pazarlama Direktörü, konuya dair röportajında “televizyon ve sosyal medyayı bırakmamız gerektiği şeklinde yorumlanmasını istemedik” diyor. Gidişat, yavaşlamanın ve sakinleşmenin kıymetinin anlatılacağı yeni kampanyaların geleceğini gösteriyor.

New York Times, geleneksel bu yıl gezilmesi gereken 52 yer listesini paylaştı. Bir yenilik de yapmışlar ve -bu kısım kıskançlık yaratabilir- 52 Yer Gezgini unvanıyla birini işe almışlar. Jada Yuan sırasıyla listedeki şehirleri gezecek ve izlenimlerini paylaşacak.

Önce “saat 23.00 dedi mi yatakta olmam lazım” diye net konuşursunuz. Bir süre sonra sokaktaki çöp kamyonunun sesini duyarsınız. Acıktığınızı fark edip dolaba yahut sipariş için telefona yönelirsiniz. Derken o videoyu da izleyip o kitabı da okursunuz. Eskiden geceleri televizyonda üçüncü sınıf aksiyon filmleri olduğunu anımsayıp kanalları dolaşırsınız. Neden sonra sokaktan gelen ekmek kamyonu sesini duyarsınız… Durum yaklaşık olarak böyleyse, şu 8 tavsiyeye göz atmanızda fayda var:

  • Günlük kafein alımınızı 400 miligram (yaklaşık 2-3 fincan kahve) ile sınırlandırın.
  • Bakterilere düzenli şekilde maruz kalmanın bağışıklık sistemimizi güçlendirdiğini unutmayın ve bakterilere kafayı fazla takmayın.
  • Alkol tüketmeyin.
  • Susuz kalmayın.
  • Bilgisayar/telefon/tablet/televizyon ekranlarına uzun süre bakmayın.
  • Yatmadan en az 30 dakika önce ekranlara bakmayı bırakın.
  • Dışarıda yemek yediğinizde üçte birini eve getirin.
  • Çarşaflarınızı en az yedi günde bir değiştirin.

Kullanıcı verilerini analiz ederek tüketici davranışlarını ve değişimleri ‘biraz erken’ kestirebildiği iddiasındaki Pinterest, “The 100” adını verdiği trend tahmini listesini yayınladı. Liste 10 ana başlık altında şekilleniyor: Yeme içme, seyahat, ev, çocuk ve ebeveynlik, kadın stili, erkek stili, sağlık, güzellik, kutlama, hobi.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: