Haftanın Özeti: 168

7 - 14 Ocak 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim, Yazılım, Donanım

Las Vegas’ta düzenlenen ve alanının en büyüklerinden olan tüketici elektroniği fuarı CES 2018‘de yine yok yoktu. Etkinlikten 8 harika fikir mesela:

  • Artırılmış gerçeklikle daha iyi görme imkanı.
  • Tekerlekli otonom mağazalar.
  • Kağıt gibi katlanabilen ekranlar.
  • Bilgisayarın ‘beyni’ olabilen akıllı telefon.
  • Bağımsız sanal gerçeklik gözlükleri.
  • Gerçekten giyebileceğimiz giyilebilir teknoloji.
  • Kablolardan kurtulma ümidi.
  • Şekil alabilen mankenler. (Detaylar)

Yine CES 2018, Mashable‘a göre şu 7 trend üzerinde şekillendi. Bu trendleri yılın geri kalanı için de düşünebiliriz.

  • 5G devrimi.
  • Yolcu etrafında şekillenen sürücüsüz araçlar.
  • Akıllı ev konseptinin görülmemiş bir hal alması.
  • Dijital sağlık alanındaki durgunluk.
  • Televizyonun geleceğine ufak bir bakış.
  • Artırılmış gerçekliğin artık ‘tam anlamıyla’ gelmesi.
  • Üreticilerin kablosuz kulaklık hevesi.

Kaliforniya merkezli teknoloji şirketi NVIDIAGeForce Experience güncellemesi için yeni bir adım daha atarak oyunlara Instagram’dakilere benzeyen filtreler uygulama imkanı sunacak. Freestyle adı verilen beta özellik sayesinde oyunları 15 farklı filtreyle taçlandırmak mümkün olacak.

Bazı yatırımcıların Apple’a gönderdiği bir açık mektup, teknoloji devinin ebeveynler için yeni kontrol araçları geliştirme kararı almasına neden oldu. Buna göre Apple, çocukların akıllı telefon kullanımının gözlem altında tutulması için, iPhone ve diğer cihazlarında bulunan ebeveyn kontrolü özelliklerini artırmayı planlıyor ama geliş tarihi belli değil. Facebook’un da benzer bir refleksle Messenger Kids‘i kullanıma sunduğunu hatırlatalım. Meselenin tartışılacak pek çok tarafı var elbette ama akıllı telefonların ve dijital oyalanmanın zihnimize hasar verdiğini anlatan şu uzun makale yol gösterici olabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=ayp_Bq25sQ4

Çin, daha önce yaptığı açıklamalarla 2025 yılına kadar yapay zeka alanında bir dünya lideri haline gelmeyi hedeflediğini ortaya koymuştu. Ülkenin resmi haber ajansı Xinhua‘nın haberine göre Pekin, 2,12 milyar Dolar yatırımla bir yapay zeka geliştirme merkezi kurmayı planlıyor. Bu yapay zeka merkezinin yaklaşık 400 şirkete ev sahipliği yapacağı ve daha ziyade büyük veri, biyometrik tanıma, derin öğrenme ve bulut bilişim sistemleri teknolojileriyle ilgilenen şirketlerin ilgisini çekeceği belirtiliyor.

Otonom araç dünyasının yeni isimlerinden Aurora, işlemci devi NVIDIA ile ortaklık anlaşması yaptı. Önceki hafta Volkswagen Group ve Hyundai ile iş birliği yapacağını açıklayan Aurora, NVIDIA’dan teknik destek alacak.

2018’de NVIDIA’yı çok konuşacağımız aşikar. Şirketle ilgili bir iş birliği haberi de Volkswagen cephesinden geldi. NVIDIA, nostalji temalı I.D. Buzz isimli van için Volkswagen’e yapay zeka teknolojisiyle altyapı desteği verecek. Bu ortaklığın, geleceğin araçlarına doğrudan etki yapması bekleniyor.

En ‘çeken bilir’ dertlerden biri kulak çınlamasıMichigan Üniversitesi‘nden bir grup araştırmacı, bir çift kulaklık ve birkaç yapışkan elektrot kullanarak geliştirdikleri sistemle kulak çınlamasını azaltmayı ve hatta ortadan kaldırmayı başardı. Cihazın piyasaya sunulması veya tedavinin maliyeti hakkında konuşmak için oldukça erken fakat kulak çınlamasından muzdarip kişilerin önümüzdeki yıllarda bu dertten tamamen kurtulabileceğine dair umut olduğunu görmüş olduk.

Genetik bilimini büyük veri çağına adapte etmeyi amaçlayan altı ilaç firması, yarım milyon Britanyalının genlerini deşifre ederek verileri 2020 yılına kadar kamuya açık hale getireceklerini açıkladı. Bu plan, UK Biobank‘i dünyanın en büyük genetik ve sağlık verisi merkezi haline getirirken bilimcilerin ve ilaç firmalarının hastalıkları anlaması adına son derece güçlü bir araç oluşturacak. Proje sonunda oluşturulan veritabanı 12 ay boyunca şirketlere özel tutulduktan sonra halka açılacak.

“Yani o kadar yoğunum ki, to do list’imi görsen halime acıyıp sarılırsın” benzeri cümleleri sık sık duyarız, kurarız. Kendimizi değersiz hissettirme amacıyla olsa gerek, NASA da 2018’de yapılacaklar listesini paylaştıı: “Bi’ numara da yok, uzaya robot falan işte…”

NASA kadar olmasa da uzayla ilgili yapacak işleri olan Elon Musk geride bıraktığımız hafta ‘gizli göreve giden’ Falcon 9 ile gündemdeydi. Ne taşıdığı, nereye gittiği bilinmeyen ‘Zuma‘ uzay aracı hakkında SpaceX ve ABD Savunma Bakanlığı cephesinden de net açıklama yapılmadı. Daha sonra Zuma’nın kaybolmuş olabileceği haberleri yayıldı.

CES 2018’in en gösterişli ürünlerden biri de Samsung‘un ‘duvardan duvara’ MicroLED televizyonu The Wall oldu. 146 inç‘lik bu dev, Samsung tarafından ‘modüler’ olarak tanımlanıyor. Yani ekranın istediğiniz kadarını televizyon olarak kullanma imkanınız var. Peki fuardaki onca ilginçliğin arasından sıyrılıp nasıl gündem oldu bu -en nihayetinde ekran- diye sorarsanız, benzer teknolojilerin pazar büyüklüğünü karşılaştıran istatistik ortada.

Bölümün sonuna gelirken, muhtemelen yukarıdaki teknolojilerin üreticilerine ‘bir şekilde’ ilham vermiş, Otostopçunun Galaksi Rehberi ve diğer pek çok kitabın yazarı Douglas Adams‘ın 2001’de yaptığı uzunca bir konuşmaya birkaç gün önce alt yazı eklendiği haberini verelim.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: