CES 2018’den 8 harika fikir

Bu yılın Tüketici Elektroniği Fuarı'nda da (CES 2018) öne çıkan ve gelecek vadeden birçok ürün tanıtıldı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) bizlere her yıl sayısız yeni ürün kazandırıyor. Tabii ki bu ürünlerin birçoğu o kadar da önemli olmayan ürünler oluyor hatta bazıları piyasaya bile sürülmüyor. İşte bu yılın CES etkinliğinin öne çıkan ürünleri:

Artırılmış gerçeklikle daha iyi görmek

Samsung C-Lab’in ürettiği bir prototip niteliğindeki Relúmĭno akıllı gözlük, e-postalarınızı kontrol etmeyi değil de çevreye erişiminizi iyileştirmeyi amaçlıyor. Görme bozukluğu olan kişiler için tasarlanan gözlük, nesnelerin etrafına bir çizgi çizerek daha belirgin hale gelmelerini sağlıyor. Ayrıca, yazılı kelimeleri daha okunur hale getirmek için renkleri (örneğin beyaz bir sayfadaki siyah bir yazıyı siyah bir sayfadaki beyaz yazıya) otomatik olarak dönüştürüyor.

Anafikir: İlk artırılmış gerçeklik uygulamaları bağlantısallıktan ziyade ulaşılırlığa odaklanabilir.

Tekerlekli otonom mağazalar

Otonom araçlar sadece ulaşım şeklimizi değil, alışveriş alışkanlıklarımızı, beslenme ve eğlence şeklimizi de değiştirebilir. Toyota tarafından geliştirilen otonom, elektrikli araç E-Palette‘nin ardındaki fikir de tam olarak bu. E-Palette, temelde çeşitli özellikler sunan tekerlekli bir oda gibi düşünülebilir. Peki bu özellikler ne olabilir? Toyota’nın bu projedeki dev partnerlerine bakarak (Uber, Amazon ve Pizza Hut) birkaç ipucu yakalamak mümkün. e-Palette ilk kez 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda kullanılacak fakat yaygın şekilde kullanılmaya başlanması için çok daha fazla zamana ihtiyaç olduğu söylenebilir.

Anafikir: Büyük otomobil üreticileri şehirleri kökten değiştirebilecek otonom araçlar üzerinde çalışıyor.

Kaybolan ekranlar

LG, CES 2018’de tıpkı bir kağıt gibi sarılabilen 65 inç’lik OLED televizyonunu tanıttı. Geceleri televizyonunuzu sarıp bir dolaba kaldırabildiğinizi düşünsenize… Ya da ekranınızı istediğiniz yere götürüp istediğiniz herhangi bir yerde açabildiğinizi? Sony ise etkinlikte hemen bitişiğinde bulunduğu duvara görüntü yansıtabilen, çok kısa mesafeden çalışabilen bir projektör tanıttı. Projektör 4K çözünürlüklü 120 inç büyüklüğünde görüntüler yansıtabiliyor.

Anafikir: ‘Düz ekran’ konsepti bile değişiyor.

Bir akıllı telefon… dizüstü bilgisayarı

Aralarında üç ekranlı dizüstü bilgisayar gibi sıra dışı tasarımların bulunduğu işler yapan Razer adlı şirket, Project Linda adı verilen bir dizüstü bilgisayar üzerinde çalışıyor. Bir Razer akıllı telefonuyla çalışan bu dizüstü bilgisayarın dokunmatik fare bölümüne telefonunuzu yerleştiriyorsunuz. Böylece akıllı telefonunuz bilgisayarın ‘beyni’ haline geliyor. Ne yazık ki proje henüz sadece bir konsept.

Anafikir: Akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar henüz tek bir kullanılabilir platform haline gelmedi. Yine de çalışmalar bütün hızıyla sürüyor.

Bağımsız sanal gerçeklik gözlükleri geliyor

HTC, CES’te kablosuz Vive gözlüğünü ilk kez görücüye çıkardı. Yine de gözlüğü kullanmak için güçlü bir bilgisayara ihtiyaç duyulduğunu belirtelim. Etkinlikte Google, Lenovo ile iş birliğiyle ürettiği tamamen bağımsız çalışan Mirage adlı sanal gerçeklik gözlüğünü tanıttı. Gözlüğe dair detaylar henüz bilinmese de Mirage’ın 6DOF takip özelliği olacağı biliniyor. Bu, herhangi bir mekanda yoğun bir sanal gerçeklik tecrübesi yaşayabileceğiniz anlamına geliyor.

Gerçekten giyebileceğiniz bir giyilebilir ürün

CES 2018’de L’Oreal, MC10 ve Fuseproject tam anlamıyla giyilebilir bir ürün ortaya koydu. Ürünün adı UV Sense. UV Sense bir tırnak süsleme ürünü. Küçük birer şeker boyutundaki ürün tırnaklarınıza yapıştırılıyor ve vücudunuza gelen UV miktarını ölçüyor. Ürünün güneşi hissetmesi veya bilgisayarınızla iletişime geçmesi için pile ihtiyacı yok zira ürün aslında basit bir sensörden fazlası değil.

Anafikir: Apple Watch giyilebilir teknolojiye dair birçok çalışma yürüttü. Fakat belki de birçok giyilebilir ürün belirli hareketleri takip eden bağımsız sensörler şeklinde hayat bulacaktır.

Şekil alabilen mankenler

İnsanların vücut şekilleri oldukça çeşitli fakat moda endüstrisinde kullanılan mankenlerin genellikle tek bir şekli oluyor. Euveka adlı girişim, daha geniş omuzlara veya daha dar bir kalçaya sahip olacak şekilde birkaç saniye içinde şekil değiştirebilen bir manken geliştirdi. Kullanılan mekanizma tam olarak bilinmiyor fakat üründe sıvı veya hava basıncı kullanılmış gibi görünüyor.

Anafikir: Yenilik, insanlara ‘karşı’ değil insanların faydasına göre şekillenmeye devam edecek.

Kablolara ölüm

İster küçük ister büyük olsun telefonunuzu ya da diğer cihazlarınızı şarja takma alışkanlığı yakın zamanda tarihe karışabilir. Powermat adlı üretici CES etkinliğinde Qi standartlarına katılanlar arasına girdi. Bu tür bir birleşme, telefon üreticilerinden çevresel tasarımcılara kadar birçok şirketi cezbederek kablo kullanmadan, ayrı bir istasyon vasıtasıyla şarj olabilen ürünler ortaya konmasına sebep olabilir.

Energous adlı şirketin yaklaşık bir metre mesafeden çalışabilecek kablosuz şarj aletiyle dizüstü bilgisayar gibi cihazları şarj etme olasılığı uzun vadede çok daha heyecan verici bir gelişme. Şirket Federal İletişim Kurulu’ndan onay aldı.

Anafikir: Bugün kullandığımız birçok cihaz kablolara muhtaç. Fakat yakın zamanda, bir nebze de olsa, bu kablolardan kurtulacağız gibi görünüyor.

Kaynak: Fast Co Design

Bu yıl 9-12 Ocak tarihleri arasında düzenlenen CES 2018'in öne çıkan ve gelecek vadeden ürünleri:

  • Takan kişinin görüşünü iyileştirmeyi amaçlayan Relúmĭno akıllı gözlük
  • Toyota'nın temelde çeşitli özellikler sunan tekerlekli bir oda gibi düşünülebilecek e-Palette konsepti
  • LG'nin sarılabilen televizyon ekranı, 4K çözünürlüklü 120 inç büyüklüğünde görüntüler yansıtabilen Sony projektörü
  • Razer'ın akıllı telefonla çalışan dizüstü bilgisayarı
  • Bağımsız sanal gerçeklik gözlükleri
  • L'Oreal, MC10 ve Fuseproject'in tanıttığı gerçek anlamda 'giyilebilen' UV Sense
  • Birkaç saniye içinde boyutları değişebilen manken
  • Kablosuz şarj cihazları

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği