Haftanın Özeti: 196

İnternet, Girişimler

Blok zinciri girişimi Tron, dosya paylaşım serisi BitTorrent‘i satın aldığını açıkladı. İki taraftan da satışın bedeli hakkında bilgi gelmedi ancak TechCrunch ödenen miktarın 126 milyon Dolar civarında olduğunu söylüyor. BitTorrent çalışanları artık Tron’un San Francisco ofisinde görev alacak. Tron’un kurucusu Justin Sun bu anlaşmayla birlikte şirketinin dünyadaki en büyük merkezsiz internet ekosistemi haline geldiğini belirtiyor. BitTorrent geçtiğimiz ay sağladığı servislerin ve ödeme yöntemlerinin değişmeyeceğini açıklamıştı, kripto para madenciliğine izin verme planlarının da bulunmadığını belirtmişti. Tron’un bu konuda nasıl bir planı olduğu ise henüz bilinmiyor.

Google’ın içerik paylaşım servisi Blogspot mahkeme kararıyla bir süreliğine erişime kapatıldı. Pek de şaşkınlık yaratmayan bir haber aslında ama olayı ilginç kılan şey kapatılma nedeni. Yüzlerce aktif bloga ev sahipliği yapan servisin basit bir noktalama hatası yüzünden engellendiği ortaya çıktı. Kararda bilgeadam-magdurlari.blogspot.com adresindeki “.” yerine “@” kullanılınca Blogspot komple gitmiş oldu. Gelen şikayetler üzerine hata fark edildi ve servis yeniden erişime açıldı.

Son olarak Google’a kestiği 5 milyar Dolar’lık cezayla ‘bu ortamlarda’ kendini iyiden iyiye hissettiren Avrupa Komisyonu‘nun bir çeşit dijital ekonomi vergisi getirmek istediği biliniyor. Büyük ölçekli yaklaşık 200 şirketten, AB ülkelerindeki kazançlarıyla orantılı olarak yüzde 3 vergi alınmasını öngören tasarının dolaylı olarak ABD’yi hedef aldığına yönelik eleştiriler de var. Malum, söz konusu internet devlerinin önemli bir kısmı ABD çıkışlı. Bu konu Arjantin’de düzenlenen G20 Zirvesi‘nde yeniden gündeme getirildi. Henüz netleşen bir durum yok ama vergi düzenlemesi için 2020 yılı işaret ediliyor.

Öte yandan Google’a verilen cezanın o kadar da önemli olmadığını, olayın ancak bir kargo şirketinin park cezası ödemesi kadar ‘büyük’ olduğunu savunanlar da var. Google’ın ana şirketi olan Alphabet bu yılın ikinci çeyreği için 3,2 milyar Dolar kâr açıkladı. Bu da hisse senetlerinin yükselmesine ve trilyon Dolar’lık ilk Amerikan şirketi olma yolunda elinin daha da güçlenmesine neden oldu.

Chrome internet tarayıcısı artık tüm HTTP sayfalarını ‘güvenli değil’ olarak işaretleyecek. Yaklaşık iki yıl önce yapılan açıklamayla başlayan süreç kullanıcıların kişisel verilerinin korunmasını sağlamayı amaçlıyor. Bir HTTP sayfasına bağlandığınızda bağlantınız şifrelenmiyor. Bu da ağa bağlı herhangi birinin bilgisayarınıza gelen veya sizin gönderdiğiniz bilgileri görebileceği hatta değiştirebileceği anlamına geliyor. HTTPS ile dışarıdan kimse bu bağlantının içeriğini inceleyemiyor. Böylece şifreleriniz ya da kredi kartı bilgileriniz korunmuş oluyor. Kasım 2018’de herhangi bir HTTP sitesine veri girildiği anda “Güvenli Değil” ibaresi görülecek.

Google, güvenlik meselesini biraz daha ciddiye alanlar için Titan Security Key adlı bir fiziksel anahtar duyurdu. Önce Google Cloud kullanıcılarına sunulacak olan anahtar bluetooth ve USB girişi üzerinden mobil cihazlara ve bilgisayara bağlanarak iki faktörlü kimlik doğrulama imkanı sağlayacak. Evet, Yubico gibi.

Facebook geçtiğimiz ayın sonunda, 2014’ten beri üzerinde çalıştığı gökyüzünden internet bağlantısı dağıtma projesini durdurduğunu açıklamıştı. Ama şirketin dünyanın en ücra köşelerine internet götürme isteğinde bir azalma yok. Bu kapsamda yeni bir internet uydusu üzerinde çalıştığı konuşuluyor.

Teknoloji devlerinin ikinci çeyrek gelirlerini açıkladığı dönemin içindeyiz. Geçtiğimiz çeyrekte yüzde 3,14 olan büyüme hızının bu çeyrekte yüzde 1,54’e gerilediği görülen Facebook’un piyasa değeri bir günde 123 milyar Dolar’lık düşüş yaşadı.

Twitter‘ın ikinci çeyrek geliri 697,3 milyon Dolar’lık hedefi aşarak 710,5 milyon Dolar oldu. Kullanıcı sayısının beklenenin altında gelmesi ve üçüncü çeyrekte bu alanda milyonluk gerileme yaşanabileceği hissiyatı Twitter’ın piyasa değerinin de sert şekilde düşmesine sebep oldu.

Spotify‘da ise işler yolunda gidiyor. Haziran sonu itibarıyla 83 milyon ücretli aboneye ulaşan platformun toplam 180 milyon aktif kullanıcısı var. İlk 6 ayda 1,482 milyar Dolar hasılat elde eden Spotify’ın reklam geliri ise 143 milyon Dolar. İşlerin yolunda gittiğini söyledim ama ilk 6 ayın net zararı 458,8 milyon Dolar olarak açıklandı.

Techcrunch

Canlı yayın çılgınlığı hiç olmadık yerlerde kendini göstermeye devam ediyor. Uber ve Lyft‘e çalışan bir sürücünün, aracına bindiği yolculardan habersiz Twitch‘te canlı yayın açtığı ortaya çıktı. Jason Gargac adlı sürücü bunu yaparken yolculardan izin almadı tabii ki. Gargac, Missouri eyaletinde konuşmaların tek taraflı olarak kaydedilmesinin yasalara aykırı olmadığını söylüyor ve yayınlarının yasal olduğunu savunuyor. Aracın üzerinde bulunan bir etikette, yolcuların görüntülerinin kaydedilmesini kabul ettiği yazıyor. Ancak kameranın güvenlik amaçlı olduğu belirtiliyor. Kayıtların internette paylaşılacağına dair de hiçbir ibare yok. Her iki şirket tarafından sözleşmesi askıya alınan sürücü, aracının kamuya açık alan olduğunu ve burada hiç kimsenin mahremiyet beklentisi olmaması gerektiğini savunuyor. Mahremiyet meselesi geleceğin en büyük dertlerinden biri olacak gibi.

Öte yandan ölümle sonuçlanan kazanın ardından sürücüsüz araç testlerine ara veren Uber test sürüşlerini yeniden başlatıyor. Küçük bir detay: Sürücüsüz araçlar trafikte insan kontrolünde dolaşacak.

Güvenlik şirketi UpGuard CyberRisk bazı otomotiv devlerinin gizli belgelerinin dışarıdan erişime açık bir sunucuda tutulduğunu açıkladı. Aralarında Fiat Chrysler, Ford, Tesla, Toyota ve Volkswagen‘in de bulunduğu üreticilerin belgeleri Level One Robotics‘e ait bir sunucuda yer alıyordu. Endüstriyel otomasyon hizmetleri sunan Level One Robotics’in sistemindeki açık sayesinde ulaşılabilen belgeler sıkça kullanılan bir dosya transfer protokolü olan rsync üzerinden elde edildi. Güvenlik araştırmacıları rsync sunucusuna kısıtlama getirilmediğini söylüyor. Bu açık keşfedilmeden önce, nereye bakacağını bilen birisi otomotiv üreticilerinin ticari sırlarına kolayca erişmiş olabilir.

Ford, yeni kurduğu şirket aracılığıyla 2023’e kadar otonom araç çalışmalarına 4 milyar Dolar yatırım yapacağını duyurdu. Tüm otonom sürüş ve otonom araç çalışmaları Ford Autonomous Vehicles adlı şirketin çatısı altında toplanacak. 4 milyar Dolar’lık yatırımın 1 milyar Dolar’ı daha önce yatırım yapılacağı açıklanan Argo AI adlı otonom sürüş girişimine gidecek. Ford bir süre önce de Detroit‘in Corktown bölgesinde bulunan eski bir tren istasyonunu satın almış ve burayı teknoloji merkezi haline getirerek bölgeye canlılık ve yeni iş imkanları getirmek için çalışacağını açıklamıştı.

Snap‘in para transferi hizmeti Snapcash 30 Ağustos’ta kapanıyor. (Ne zaman açılmıştı ki, dediğinizi duyar gibiyim.) 2014’te duyurulan uygulamanın neden kapatıldığına dair net bir açıklama sunulmasa da bu servisin Venmo gibi büyüyememesi ve Google ve Apple’ın da benzer hizmetleri kendi işletim sistemlerine yerleştirmesi kararda etkili olmuş olabilir.Korkarım biz de herkes gibi birbirimizin hayatından bir tuhaflık olarak geçip gideceğiz.

İran geçtiğimiz Nisan ayında kendi kripto para birimini çıkarabileceği yönünde açıklamalar yapmıştı. Nükleer geliştirmeler konusundaki anlaşmazlıkların ardından, bir süredir gevşetilen ABD merkezli ekonomik yaptırımların yeniden sert şekilde uygulanması gündeme gelince kripto para çalışmalarına hız verildi. İran’la benzer yollardan geçen Venezuela da petrol destekli kripto para Petro‘yu piyasaya sürmüştü.

Google, Play Store‘da kripto para madenciliği uygulamalarının barınmasını yasakladı. Söz konusu alandaki donanımları kontrol eden uygulamalar ise halen kullanılabiliyor. Bu düzenlemenin sebebi büyük ihtimalle, son zamanlarda artan gizli kripto madenciliği olayları. Apple da kendi geliştirici politikalarını geçtiğimiz ay güncelleyerek uygulamalara gizlenen kripto madencilik işlemlerini engellemeye çalışmıştı.

E-Spor takımı Team SoloMid‘in ana şirketi Swift, ilk yatırım turunda toplam 37 milyon Dolar topladı. Yatırımcılar arasında NBA yıldızı Stephen Curry de bulunuyor. Şirketin 26 yaşındaki CEO’su Andy Dinh hala çoğunluk hisselerini elinde bulunduruyor. Takımı kurduğunda henüz 17 yaşında olan Dinh o dönem gerekli parayı League of Legends için hazırladığı rehberleri internet üzerinden satarak kazanmıştı. 2013’te profesyonel oyunculuğu bırakan Dinh yönetime geçmeye karar verdi.

Red Meat Games 13 Temmuz Cuma günü beşinci sanal gerçeklik oyunu Bring to Light‘ı piyasaya sürdü. 13’üncü Cuma’da piyasaya sürülmesi elbette manidar çünkü Bring to Light, biyometrik algılayıcılar kullanarak oyuncuların korku sınırlarını zorluyor. Oyuncu bir metro kazasından kurtulan tek kişi olarak karanlık bir tünelde ilerlemek zorunda. VR gözlüğü takmanın yanı sıra oyunda kalp atışlarını ölçen bir cihaz takma seçeneği de bulunuyor. Oyunda karşınıza çıkacak şeyler kalp hızınıza göre belirleniyor.

Geçtiğimiz yılın sonlarında, bir kısmı 100 milyon Dolar karşılığında Zynga‘ya satılan İstanbul merkezli Peak Games, şu dönemin en popüler oyuncularından olan Ryan Reynolds‘ın rol aldığı reklamlarıyla gündemde. Her kampanyanın başlamasından sonraki 24 saat içinde videoların etkisi ölçülecek ve hedef kitlenin beğenisine göre doğru video doğru kitleyle eşleştirilebilecek. Bu amaçla 9 farklı senaryodan yola çıkılarak 30’dan fazla versiyon üretildi.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: