Haftanın Özeti: 196

Tasarım, İnovasyon

1990’larda herkes ozon tabakasındaki delikten bahsederken bir daha aerosol kullanmamaya yemin etmiş olabilirsiniz ama MIT‘den bir grup araştırmacı aerosollerin hem sağlığımıza hem de çevreye faydalı bir amaç için kullanılabileceği bir yöntem geliştirdi. Bu spreyin içinde nanobotlar, yani birçok farklı amaç için kullanılabilecek minik algılayıcılar yer alıyor. MIT ekibi bu teknolojinin gelecekte hastalıkların teşhisinde de kullanılabileceğini söylüyor. Örneğin tüm sindirim sistemimizden geçen nanobotlar doktorların ihtiyaç duyduğu bilgileri toplayabilir. Araştırma ekibinin lideri Michael Strano “Bu çalışmayı, robotikte yeni bir çalışma alanının başlangıcı olarak görüyoruz” diyor.

4D baskı MIT‘nin Self-Assembly (kendi kendine montaj) laboratuvarında geliştirilen yeni sayılabilecek bir teknoloji. Yaratıcıları 4D baskının dördüncü boyut olan zamanı tanımladığını söylüyor. Bu teknikle üretilen ürünler ısı ya da hava gibi belirli çevresel koşullara maruz kaldığında onlara uyum sağlıyor ya da kendi montajını gerçekleştiriyor. Self-Assembly Lab bu yeni jenerasyon nesneleri üretmek için yepyeni yöntemler geliştiriyor. Onlardan biri de Ani Sıvı Baskı. Üretilecek nesne bir tank dolusu jelin içinde yazdırılıyor. Böylece tasarımcılar esnek ve karmaşık şekilleri hızla yazdırabiliyor. Aşağıdaki video işleme yakından göz atma imkanı sunuyor. Westworld‘ün açılış jeneriğine benzeyen videoda android dokusu üretmek yerine şişirilebilir ev aletleri üretiliyor.

Biraz eski moda gibi görünse de kartvizit hala etkili bir ‘network’ aracı. Yazılım geliştiricisi Oscar Falmer kartvizitleri artırılmış gerçeklik teknolojisiyle donattığı bir demo oluşturarak  onları zamana uydurmaya çalışıyor. Demoda sıradan kartvizitin içerikleri artırılmış gerçeklikle geliştiriliyor. Yanında çıkan butonlarla kartın sahibi cep telefonuyla ya da Facetime üzerinden aranabiliyor, e-posta adresi ya da internet sitesi görüntülenebiliyor. Tabii ki bu uygulama henüz beklenen pratiklik seviyesinde değil. Ekstra bilgileri görebilmek için kartı elinize almanız, telefonunuzu çıkarmanız, kart okuyucu uygulamayı açmanız, telefonu karta doğru tutmanız gerekiyor. Sürecin yeterince akıcı olmadığının farkında olan Falmer daha ucuz AR gözlükleri pazara girdiğinde her şeyin daha güzel olacağı kanısında.

1941 yılında üretimi durduran motosiklet markası Levis yeni ve iddialı bir modelle dönüyor. Kurulduğu 1911 yılından kapandığı güne kadar İngiliz motosiklet endüstrisinin öncülerinden olmayı başaran markanın haklarının el değiştirmesi yeniden doğuş sürecinin de başlangıcı oldu. 2019’da seri üretimine başlanacak olan yeni model V6 Cafe Racer‘ın fiyatı 100 bin Dolar’ın üzerinde olacak. Evet, fiyatı okuyunca “Sen ne anlatıyorsun yarım saattir, bırak ya” diyenler olacaktır elbette.

10 yıllık tasarım ve geliştirme sürecinin ardından Q-yachts Kurucusu Janne Kjellman deniz araçları için sessiz bir itki sistemi geliştirdi. Q30, sade minimalist estetiği ve ilerici mühendisliğiyle uyumlu olarak yüzde 100 elektrikli motora sahip bir yat. Gövdesinden güvertenin altındaki odalarına kadar tasarım beyazlarla süslenerek dış bölümün keskin tarzı ve iç bölümlerin genişliği vurgulanmış. Bir nevi elektrikli teknelerin geleceği.

Iron Man‘i gerçek hayata taşıma hayali kuran yüz binlerce kişi vardır muhtemelen. Filmdekine benzer bir kıyafet tasarlama hedefiyle yola çıkan 39 yaşındaki Richard Browning de onlardan biri. Konunun meraklıları kendisini daha önce duymuştur. Gravity adlı teknoloji şirketiyle insanı uçurmaya yönelik çalışmalar yapıyor. Aşağıdaki videoda görülen ‘kıyafet’ de o şirketin eseri. Saatte 50 kilometre hıza ulaşabilien ‘şeyin’ fiyatı 450 bin Dolar olarak açıklandı. Alıcısına şimdiden hayırlı olsun.

İsrailli Urban Aeronautics CityHawk adını verdiği dikey kalkış ve iniş yapabilen uçan arabasını tam boyutlarıyla geliştirmeye başladığını açıkladı. Saatte 273 kilometre hıza ulaşabilen 6 kişilik hibrit hava aracının ilk insanlı deneyleri 2021’de yapılacak. Daha sonra araç sadece hidrojen yakıt hücreleriyle çalıştırılacak. Son yıllarda gördüğümüz çoğu uçan araba tasarımının aksine CityHawk uzun menzilde etkinliği artırmak için herhangi bir kanatlı uçuş seçeneği kullanmıyor. Bunun yerine araç, önünde ve arkasında bulunan bir çift zıt yönlü pervaneyle hareket ediyor. Bu pervaneleri çalıştırması için bin beygir gücünde turbo motorlar kullanılacak. Bu motorlar ayrıca elektrik jeneratörlerine bağlanarak aracın arkasında yer alan ve ileri yönlü hareketi sağlayan ikili itici pervaneyi çalıştıran bataryaları şarj edecek. En önemli iddialarından biri de gürültüsüz uçuş.

İlk kez 2016’da Cenevre Otomotiv Fuarı’nda tanıtılan Microlino adlı elektrikli mini otomobil son testleri de başarıyla geçti. Artık Avrupa’da kullanılmasında yasal bir engel yok. Bu yılın Aralık ayında üretimine başlanacak olan otomobil İsviçre’de kullanıma sunulacak ve sonrasında Almanya pazarına da girecek. Microlino’nun 2,4 metre uzunluğundaki iki renkli tasarımı BMW‘nin 1956 yapımı Isetta modelinden ilham almış. Saatte 90 kilometre hıza ulaşabilen aracın menzili kullanılan bataryaya göre 126 ila 202 kilometre arasında değişiyor.

 

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: