4D baskıyla üretimin geleceğine bakış

4D baskı tekniğiyle üretilen eşyalar ortamdaki ısıya ve havaya göre şekil değiştirebiliyor ya da kendi montajını yapıp kullanılabilir hale gelebiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

4D baskı MIT’nin Self-Assembly (kendi kendine montaj) Laboratuvarında geliştirilen yeni bir teknoloji. Bu teknolojinin yaratıcıları 4D baskının 4. boyut olan zamanı tanımladığını söylüyor. Bu teknikle üretilen ürünler ısı ya da hava gibi belirli çevresel koşullara maruz kaldığında buna uyum sağlıyor ya da kendi montajını gerçekleştiriyor. Self-Assembly Lab bu yeni jenerasyon nesneleri üretmek için yepyeni yöntemler geliştiriyor. Bunlardan biri de Ani Sıvı Baskı. Bu yöntemde üretilecek nesne bir tank dolusu jelin içinde yazdırılıyor. Böylece tasarımcılar esnek ve karmaşık şekilleri hızla yazdırabiliyor.

Bu işlemin videosu bize işleme yakından göz atma imkanı sunuyor. Westworld’ün açılış jeneriğine benzeyen videoda android dokusu üretmek yerine şişirilebilir ev aletleri üretiliyor.

Bir video, Patrick Parrish Galerisinde sergilenmek üzere sıvı baskı sayesinde şişirilebilir esnek vazolar ve lambaların nasıl üretildiğini gösteriyor. Bir diğerinde ise bir pazar çantasının üretim süreci gösteriliyor.

Videoda yazıcının başının jel ile temas ettikçe kimyasal reaksiyona girerek jeli katılaştırdığı görülüyor. Böylece tasarımcılar sıradan 3D baskıya göre çok daha karmaşık şekiller üretebiliyor. Çünkü her bir çizgi jel kalıbı tarafından destekleniyor ve altında katı bir tabaka bulunması gerekmiyor.

Bu nesneler İsviçreli tasarımcı Christoph Guberan tarafından üretildi. Ancak bu yeni teknolojinin karmaşık ürünler ve malzemeler üretmek için de kullanılabileceğini görmek zor değil.

Kaynak: Fast Company

4D baskı MIT'nin Self-Assembly (kendi kendine montaj) Laboratuvarında geliştirilen yeni bir teknoloji. Bu teknolojinin yaratıcıları 4D baskının 4. boyut olan zamanı tanımladığını söylüyor. Bu teknikle üretilen ürünler ısı ya da hava gibi belirli çevresel koşullara maruz kaldığında buna uyum sağlıyor ya da kendi montajını gerçekleştiriyor. Self-Assembly Lab bu yeni jenerasyon nesneleri üretmek için yepyeni yöntemler geliştiriyor. Bunlardan biri de Ani Sıvı Baskı. Bu yöntemde üretilecek nesne bir tank dolusu jelin içinde yazdırılıyor. Böylece tasarımcılar esnek ve karmaşık şekilleri hızla yazdırabiliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği