Kendi imkanlarıyla dünyaya gelen telefon

MIT'den Skylar Tibbits ve tasarımcı Marcelo Coelho'nun geliştirdiği yöntemle, telefon parçaları çalkalanan bir kabın içinde kendi kendine birleşiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

MIT araştırma görevlisi Skylar Tibbits üretim teknolojilerinde köklü bir değişiklik hayal ediyor. “Evrende nereye bakarsanız bakın, DNA’dan gezegenlere kadar, tüm yapılar kendi kendini inşa ediyor. Sadece insan düzeyinde biz üretimi tepeden inme yöntemiyle yapıyoruz” diyen Tibbits, yıllardır alternatif üretim yöntemleri geliştirmek için çalışıyor.

Öz kurulum (self assembly) üzerine çalışmalar yapmak üzere 2011 yılında MIT bünyesinde bir laboratuvar kuran Tibbits, 4 boyutlu baskı adını verdiği tekniği geliştirmeye çalıştı. 3 boyutlu yazıcılarla üretilen maddelerin kendi kendine büyümesi ve değişmesini içeren bu işlem ile, kendi kendine kurulabilen mobilyalar ve kendi kendine bağlanabilen bağcıklar için gerekli teknoloji geliştirildi.

Tüketici elektroniği uygulamaları

Şimdi ise tasarımcı Marcelo Coelho ile çalışan Tibbits öz kurulum yöntemini tüketici elektroniği cihazlarına uygulamak için çalışmalar yürütüyor. Kullanılan yöntem aslında oldukça basit. Bir elektronik cihazı oluşturacak olan parçalar yayvan bir kabın içine atılıp çalkalanıyor. Kutupları özel olarak ayarlanmış mıknatıslı noktalar sayesinde parçalar kendi kendine birleşiyor ve çalkalama hızına göre, 1 dakikadan kısa bir süre içinde cihaz oluşturulabiliyor.

İkili bu yöntemi, akıllı telefon parçalarını birleştirmek için kullandı. Kabın içine atılan altı adet akıllı telefon parçası, çalkalama işlemi tamamlandıktan sonra iki farklı telefonu oluşturmuş şekilde kabın içinden alınabiliyor. Böylece birleştirme işlemi için günümüzde kullanılan üstün teknolojili robotlara ihtiyaç duyulmuyor.

Fabrikalarda kullanılabilir

Bu işlem sırasında, kabın hareket hızının parçaları birleştirecek kadar hızlı, ancak parçalara zarar vermeyecek kadar yavaş olması gerekiyor. Günümüzde genellikle ayrıştırma amacıyla fabrikalarda kullanılan çalkalama yöntemi, öz kurulum amacıyla kullanılacak şekilde düzenlenebilir. Böylece kurulum , çok az masrafla otomatize edilebilir.

Tibbits’in hedeflerinden birisi de Google’ın Project Ara’sı gibi modüler telefonlara öz kurulum özelliği ekleyebilmek. Böylece kabın içine modüler telefon parçaları atıp, pek çok farklı özellikte telefonun kendi kendine oluşması sağlanabilir.

Kaynak: Fast Company Design

2011'den bu yana MIT bünyesindeki laboratuvarında öz kurulum alanında çalışmalar yürüten Skylar Tibbits, kendi kendine birleşebilen telefon projesi için tasarımcı Marcelo Coelho ile çalıştı. Öz kurulum yöntemi, kutupları özel olarak ayarlanmış parçaların geniş bir kap içinde çalkalanarak kendi kendine birleşmesini sağlayan bir yöntem. Bu sayede yüksek teknolojili ve yüksek maliyetli kurulum cihazlarına ihtiyaç duyulmadan, kısa sürede kurulum yapılabiliyor. Tibbits bu yöntemin günümüz fabrikalarında da kullanılmaya uygun olduğunu belirtiyor.

2 Yorum

  • Teknoloji falan filan iyi hoşta çok saçma ya. Kutuya 3 farklı arka kamera atacağım. Çalkalayacak sistemime anakarta telefonun enine boyuna en uygun olmayan kalite olarak da en berbat olanı denk gelecek. Napayım o teknolojiyi?

    Aşk tesadüfleri sevebilir ama ben sevmem.

  • Kutuya atılacak parçalar da “öz-birleşim” yoluyla bir araya gelebilecekse ne âlâ.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği