Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 53

19 - 26 Ocak 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti ile hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken hızlıca haftayı toparlamak  ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.

Brand Finance tarafından hazırlanan Dünyanın En Değerli 500 Markası listesi açıklandı. Değerini geçen yıla göre yüzde 25 artıran Amazon (188 milyar Dolar) birinciliğini korurken onu Apple (154 milyar Dolar), Google (143 milyar Dolar) ve Samsung (91 milyar Dolar) takip etti. Türkiye’den hiçbir marka bu listeye giremedi.

Deloitte da Perakendenin Küresel Güçleri adlı raporunun 2019 versiyonunu açıkladı. Dünyanın en büyük 250 perakendecisinin toplam gelirinin 4,53 trilyon Dolar olduğunu gösteren listede Türkiye’den BİM 6,6 milyar Dolar gelirle 150’nci sırada, Migros 4,2 milyar Dolar gelirle 225’inci sırada ve A101 (3,8 milyar Dolar gelirle 237’nci sırada yer buldu.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2018’de Türkiye’de kartlı ödemeler ve nakitsiz ödeme toplumu hedefine yönelik yaşanan gelişmeleri paylaştı. Kredi kartı sayısının yüzde 6 artarak 66,3 milyona, banka kartı sayısının ise yüzde 11 artarak 146,4 milyona ulaştığını gösteren rapordan notlar:

  • Hava yolları sektöründe kartlı ödemeler yüzde 44 artışla 20,6 milyar TL’ye ulaştı.
  • Hava yollarından sonra en hızlı artış görülen alanlar yüzde 29’la restoran (toplam 36,7 milyar TL) ve yüzde 28’yle konaklama (toplam 17,6 milyar TL) ve yine yüzde 28’yle sağlık ürünleri ve kozmetik (toplam 32 milyar TL) oldu.
  • En fazla kartlı ödeme yapılan alan 148 milyar TL ile market ve AVM’ler oldu.
  • 2017’de 99 milyar TL olarak gerçekleşen çevrimiçi ödemeler 2018’de yüzde 40 artarak 139 milyar TL’ye ulaştı. Bu ödemelerde genç nüfusun payı yüzde 16.
  • Yabancı kartlarla yapılan harcamalara bakıldığında, her bir ‘turistin’ 2 bin 600 TL kartlı ödeme yaptığı görülüyor.
  • 2017’de 42 milyon olan temassız özellikli kart sayısı, 2018’de yüzde 40 artarak 58 milyona ulaştı. Temassız ödemeler 2,5 kat arttı.
  • En fazla kartlı ödeme 21 milyon adetle 14 Haziran’da Ramazan Bayramı arifesinde gerçekleşti.
  • En fazla işlem tutarının gerçekleştiği gün 3,7 milyar TL ile Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerinin yapıldığı 31 Temmuz oldu.
  • 23 Kasım Cuma günü 2,1 milyon farklı kartla internetten ödeme yapılarak rekor kırıldı.
  • İnternetten en fazla kartlı ödeme 1,1 milyar TL ile vergi yapılandırma ödemelerinin yapıldığı 30 Kasım’da gerçekleşti.

Türk Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Ergün Güler, 2018’de iç piyasanın yüzde 17,2 daraldığını, yılın ikinci ayında bu daralmanın yüzde 24’e ulaştığını açıkladı.

1987’de kurulan ve 120 mağazayla hizmet veren Collezione (Akyiğit Mağazacılık) konkordato istedi. Mahkeme 3 aylık geçici mühlet verdi.

Araç kiralama devi Sixt’in Türkiye temsilcisi Artı Seyahat de konkordato talebinde bulundu. Sixt Türkiye’de bin 400 araçla hizmet veriyor.

İzmir Asliye Ticaret Mahkemesi, daha önce konkordato isteyen Pamukkale Turizm’in iflasına karar verdi. İflas müdürlüğü, 3 bin 500 çalışanı olan şirketin ilk alacaklılar toplantısına kadar faaliyetine devam edeceğini açıkladı. Toplantıya kadar şirketin faaliyetleri, icra iflas müdürlüğünün atayacağı denetçinin kontrolünde olacak. Pamukkale’nin diğer markası Anadolu Ulaşım için ise başka bir mahkemede görülen davada 2 ay mühlet kararı çıktı.

Sabancı Vakfı çocuk evlilikleri sorununa dikkat çekmek amacıyla Kız Leyla adlı bir şarkı yayınladı. Söz ve müziği Sezen Aksu’ya ait olan şarkıyı Sertab Erener seslendiriyor. Klibin yönetmeni ise Çağan Irmak.

Starbucks, ABD’de 6 farklı şehirde kahve, atıştırmalık ve diğer yiyecek içeceklerin teslimatı için Uber ile iş birliği yapacağını duyurdu. Müşteriler siparişlerini 2,49 Dolar fark ödeyerek Uber Eats üzerinden verebilecek. Programın tamamı kullanıma sunulduğunda ABD’deki Starbucks mağazalarının dörtte birinde (yaklaşık 3 bin 500 şube) menüdeki ürünlerin yüzde 95’i bu yolla sipariş edilebilecek.

İçerik üreticileriyle onlara destek vermek isteyen ‘patronları’ bir araya getiren Patreon 3 milyon destekçiye ulaştı. Geçtiğimiz yıl bu rakam 2 milyon olarak açıklanmıştı. Jack Conte tarafından, kendisine YouTube reklamları dışında bir gelir kaynağı oluşturmak amacıyla kurulan site 6 yılda toplam 105 milyon Dolar’ın üzerinde yatırım aldı. Şirket, 2019’da destek ödemelerinde 1 milyar Dolar sınırının da aşılacağına inanıyor.

Dijital içeriğin yıldızlarından BuzzFeed 200’den fazla çalışanını işten çıkarmayı planlıyor. Bu toplam insan kaynağının yüzde 15’ine denk düşüyor. Yine yıldız siteler olan Vice ve Huffington Post’tan da benzer haberler geliyor. Dijital içerik balonu terimini daha sık duyacağız gibi görünüyor. ‘Bu işlerin’ reklam geliriyle yürümeyeceği gerçeği bir kez daha yüzümüze vurulmuş oluyor sanırım.

Öte yandan, yıllardır ölüm ilanını verdiğimiz ‘basılı taraf’ küçük de olsa başarı hikayeleri yazmaya devam ediyor. Aylık olarak yayınlanan ve hatırı sayılır satış rakamlarına ulaşan Kafa dergisi, aynı isimle kendi radyo kanalını açtığını duyurdu. Kafa Radyo hem karasalda ve Turksat uydu listesinde hem de internette yayında olacak.

BluTV üçüncü yılını kutluyor. Platformun başındaki isim olan Aydın Doğan Yalçındağ bu vesileyle değerlendirmelerini paylaştı. 4 milyondan fazla kayıtlı kullanıcıya ulaştıklarını belirten Yalçındağ, kendi orijinal dizileri olan Masum’un yayın haklarının Netflix tarafından satın alınmasını da önemli bir başarı olarak gördüğünü ifade ediyor.

Netflix demişken Fyre adlı belgeselden bahsedelim. 2017’deki Fyre Festival fiyaskosunu konu alan belgesel, etkinlik sektörünün ilginçliklerine, genç girişimcilik sevdasına, influencer marketing’in büyüsüne ve mutlak itaate dayalı iş modelinin handikaplarına da ışık tutuyor. Belgeselde geçen “Fyre Instagram’ın hayat bulması gibiydi” cümlesi de ayrıca dikkate değer.

İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği (İDA) tarafından ikincisi düzenlenen PRİDA İletişim Ödülleri Raffles Hotel’de düzenlenen törenle sahiplerini buldu. 20 dalda 32 ödülün dağıtıldığı gecede ayrıca Stratejik İletişim Büyük Ödülü İZEV Hayvanlar ve Biz projesiyle Lobby İletişim Danışmanlığı’na, Pazarlama İletişimi Büyük Ödülü 23 Nisan’ın Kutlu Olsun Barış Abi projesiyle Pure New Media’ya, Dijital ve Sosyal Medya Büyük Ödülü de Kalbi Sanat İçin Atanlar projesiyle Taze Fikir’e verildi.

Bir eğitim haberiyle bitirelim. Koç Üniversitesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından kurulan Karma Lab yaratıcı endüstrilerde sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik konusuna odaklanan bir eğitim programına başlıyor. 9 ay sürecek programa dair bilgiler Bigumigu’da.

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği