Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 34

8 - 15 Eylül 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti‘yle hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken hızlıca haftayı toparlamak  ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.

Türk Hava Yolları (THY) ekibinin giyeceği yeni üniformalar tanıtıldı. İtalyan Ettoro Bilotta tarafından tasarlanan üniformalar 29 Ekim’de açılışı yapılacak olan İstanbul’daki yeni havalimanında kullanılmaya başlanacak. İstanbul’dan ilham aldığını vurgulayan Bilotta, çini ve hat sanatının izlerini özellikle fular ve kravatlarda hissettirmek istediğini söyledi. Koleksiyonun fotoğraf çekimi ise İngiliz Miles Alridge tarafından yapıldı.

Alibaba‘nın kurucularından biri olan ve uzun süredir şirketin CEO’luğunu üstlenen 54 yaşındaki Jack Ma bu görevinden emekli olacağını açıkladı. Vaktini eğitim odaklı hayır işlerine ayırmak isteyen Ma 10 Eylül 2019’da görevini Daniel Zhang‘a devredecek. 1999’da Alibaba’yı 17 kişiyle birlikte kuran Jack Ma, şirketin bugün 420 milyar Dolar’lık bir dev haline gelmesinde baş rolü üstlendi. Bugün 500 milyon Çinlinin, kıyafetten çimentoya kadar her ihtiyacını satın alabildiği Alibaba dijital ödeme, internet bankacılığı, bulut bilişim, dijital medya ve eğlence alanlarında da faaliyet gösteriyor. Kendisinin şöyle güzel tavsiyeleri de var:

Adı her daim tartışmalarla birlikte anılan araç çağırma hizmeti Uber logosunu yeniledi. Şirketin sadeleşen logosunda yine kendi yazı tipi kullanılmış. Önceki logonun kafa karıştırıcı olduğunu ve bazı kullanıcılar tarafından net algılanamadığını belirten Uber, kolayca tanınabilir olmak için yoluna şu logoyla devam edecek:

Pinterest geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla bu kullanıcı sayısını yüzde 25 artırdı. Artık ayda 250 milyon kişi Pinterest kullanıyor. Görsel arama devi ayrıca kullanıcıların yarıdan fazlasının ve yeni üye olanların yüzde 80’inin ABD dışından olduğunu belirtti. Bin 500 çalışanı olan sitede şu anda 175 milyar adet ‘pin’ var. Pinterest’teki en hızlı büyüyen kısmı olan satılık ürünler kategorisi geçen yıla oranla yüzde 115’lik bir büyüme gösterdi.

Google‘ın şirket içi girişim kuluçka merkezi Area 120, Touring Bird adını verdiği bir seyahat rehberi sitesi hazırladı. Touring Bird popüler seyahat noktalarında bulunan turlar, turistik mekanlar ve etkinlikler ile ilgili bilgiler sunuyor. Şu ana kadar siteye aralarında Yeni Delhi, Prag, Şikago, Amsterdam, Barselona, Berlin ve Las Vegas gibi şehirlerin bulunduğu yaklaşık 20 merkezin bilgileri eklendi. Önümüzdeki aylarda yeni şehirlerin de eklenmesi planlanıyor. Sitedeki açıklamada “Gideceğiniz şehri seçtiğinizde popüler etkinlikleri, önerilen turları ve fiyatlarını görebilirsiniz. Ayrıca ücretsiz rehberli turların yanı sıra bölgede yaşayanların ve seyahat blogcularının önerilerini de inceleyebilirsiniz” ifadesi yer alıyor.

İnternet bu kadar yaygın değilken de reklamlar ‘viral’ olabiliyordu. Çok seneler önce dünyaya ve İstanbul’a uzak üniversite salonlarında izleyip “vay be, el neler yapıyor” diye iç geçirdiğim reklam filmleri hala aklımda. Ikea‘nın meşhur lambası da onlardan biriydi. Crispin Porter + Bogusky imzalı film, reklamcılığın klasikleri arasına girmesinin yanı sıra değişen tüketim alışkanlıklarının yansıması olarak değerlendirilmiş, hatta bu yansıma “yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan” misali bolca tartışılmıştı.

16 yılın ardından lamba yine ortaya çıktı. Ikea Kanada için Rethink adlı ajans tarafından çekilen yeni versiyonda lamba hak ettiği değeri görüyor.

YouTube Ads Leaderboard her ay YouTube’da dikkat çeken 10 reklam filmini sıralıyor. Ağustos ayının Türkiye listesi şurada. Bu da ikinci sıradaki sahibinden.com reklamı:

Araştırma şirketi Nielsen tarafından The Brand Age dergisi için gerçekleştirilen “Influencer’ların Satın Almaya Etkisi” başlıklı araştırma, basılı ve dijital mecralarla sosyal medya fenomenlerini karşılaştırıyor. Örneğin teknoloji yayını yapan basılı mecraların inandırıcılığı yüzde 42 ve dijital mecraların inandırıcılığı yüzde 41 iken influencer’larda bu oran yüzde 32. Satın almaya ikna oranları ise sırasıyla yüzde 46, yüzde 44 ve yüzde 40. Büyük resme bakıldığında aile ve arkadaş çevresi etkisinin hala büyük olduğu görülüyor. Haberin tamamı şurada.

Bu konuya girmişken, markaların neden micro-influencer’larla çalışması gerektiğini anlatan bir yazı var Pazarlamasyon’da. Micro-influencer deyince daha havalı oluyor elbette ama daha düşük takipçili sosyal medya fenomenlerinden bahsediyorum. Etkileşim oranının yüksekliği, bu kişilerin kendi alanlarındaki bilgi birikimi, daha düşük bütçeli olmaları gibi etkenler var. Bu umudu daha önce blog furyasında da yaşamıştık ama marka bütçeleri ‘konuyla alakasız’ yüksek trafikli sitelere akmayı tercih etmişti.

Birkaç haftadır bolca kağıt maliyetleri ve basılı mecraların durumu temalı haber ve incelemeler okuyoruz. Journo‘da bu kez “Sinema Yazarlığı: Kaybolan Bir Meslek” başlıklı bir dosya paylaşılmış. Sinema dergiciliğinin yalancı baharının geçtiğinden dem vuran ‘hüzünlü’ bir dosya.

Konuyla alakalı olabilir; şurada dergilerin para kazanabileceği 14 farklı kalemin uzun uzun anlatıldığı bir makale var.

Allianz Motto Müzik kanalında da “Dergi Bitti mi?” başlıklı bir videoda işin müzik tarafı irdelenmiş:

2018’in ilk yarısına ait Türkiye açıkhava reklam yatırımları açıklandı. Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK) tarafından paylaşılan rakamlara göre söz konusu dönemde açıkhava reklam mecralarına 402 milyon TL harcanmış. Bunun 28 milyon TL’si dijital açıkhava ve ekranlara gitmiş. Vakıf bir önceki yıl rapor hazırlamadığı için bir karşılaştırma yapılamıyor.

Mobilike’ı satın almasıyla ülkemizde de adını duyuran dünyanın en büyük mobil pazarlama platformlarından AdColony Swissotel The Bosphorus’ta Intelligence Summit 2018 adıyla bir etkinlik düzenledi. Büyük reklamveren ve ajans temsilcilerinin konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte mobil reklamcılık masaya yatırıldı. Sahteciliğe özellikle dikkat çekilen oturum detaylarını Campaign‘in internet sitesinde bulabilirsiniz.

Son bir hatırlatma: 7 – 8 Kasım tarihlerinde sahiplerini bulacak olan Felis Ödülleri için son başvuru tarihi 21 Eylül.

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği