Haftanın Özeti: 191

İnternet, Girişimler

Her yeni trend kendi zenginlerini ve mağdurlarını yaratıyor. Türkiye’nin ilk dijital parası olarak lanse edilen ve kısa sürede büyük ilgi gören Turcoin de yöneticileri kayıplara karışanlar kervanına katıldı. Havalı partiler, pahalı arabalar, kurulduğu söylenen dev tesisler, yüksek kâr sözleri derken aslında her şey ‘olması gerektiği gibi‘ devam etti ve iş mağdurların kapıya dayanıp muhatap bulamamalarıyla nihayete erdi. Haberler vurgunun çapını 1 milyar TL olarak veriyor.

Avrupa Parlamentosu Hukuki İşler Komitesi, Telif Hakkı Reformu‘nun 11’inci ve 13’üncü maddelerini kabul etti. Yapılan yorumlara göre bu maddelerin kabulü internette mimlerin (meme) paylaşımını yasaklayacak. 25 kişilik komitede 15’e 10 oranla kabul edilen tasarı 751 kişilik parlamentoda oylanacak. Eğer maddelerdeki her şey kabul edilirse internette özgür paylaşım ciddi bir darbe alacak. 11’inci madde gazetecilik içeriği bulunan linklere vergi getirilmesini öngörüyor. 13’üncü madde ise platformların, kullanıcılarının paylaşımlarını gözetleyerek telif ihlali olabilecek paylaşımları filtrelemesini istiyor. Yani artık Kim Kardashian, Rick and Morty ya da Drake‘in mimlerini yapıp paylaşmak yok.

Çin, ülkenin güneyindeki tropik Hainan adasında turizmi artırmak için internet sansürünü gevşetmeye karar verdi. Hainan’ın belirli bölgelerinde ziyaretçiler Facebook, Twitter, Youtube gibi sitelere erişim sağlayabilecek. Plana göre 2020’ye kadar bu bölge serbest ticaret limanı haline getirilecek. Üç yıllık eylem planı Perşembe günü yerel yönetime ait sitede yayımlandı ancak Cuma günü siteden kaldırıldı. Yine de devlete ait medya kuruluşları plana dair haberler yapmaya devam ediyor. Planın internetten neden kaldırıldığı bilinmiyor.

Üniversite giriş sınavında yaşanan kopya skandallarıyla başı dertte olan Cezayir hükümeti çözümü interneti kapatmakta buldu. 2016 yılında yapılan sınavda, bazı sorular internette paylaşılmıştı. Bu yüzden sınava başlangıç saatinden sonra gelenlerin bu soruları internette görmüş olma ihtimali göz önünde bulundurularak sınavlar tekrarlanmıştı. Sınav sırasında interneti kapatmak ilk kez karşılaşılan bir durum değil. Daha önce Hindistan, Etiyopya, Irak ve Özbekistan da benzer bir uygulamaya gitmişti. Cezayir’de sınavlar ve günlük internet kesintileri Pazartesi gününe kadar devam edecek. Ülkede kopyaya karşı alınan tek önlem bu değil. Her üç öğrenciye bir gözetmen atandı, sınav merkezlerine cep telefonu kullanımını engelleyen sinyal bozucular yerleştirildi.

Bu yılın başında Facebook kullanıcılarının verilerini izinsiz kullanarak seçmenlerin tercihlerini etkilemek için kişiye özel içerikler hazırladığı tespit edilen Cambridge Analytica, bu haberlerin duyulmasının üzerine aylar süren skandalın ardından kapanmıştı. Ancak şirketin kapanması, çalışanlarının başka bir yerde karşımıza çıkmayacağı anlamına gelmiyor. Associated Press‘in haberine göre eski Cambridge Analytica çalışanları bu günlerde ABD Başkanı Donald Trump‘ın yeniden seçilmesi için Data Propria adlı bir şirkette çalışıyor. Seçimlerde taktik geliştirmek üzere seçmen verisi toplamak ve buna göre hareket etmek aslında pek çok şirketin yaptığı, yasal açıdan sorun teşkil etmeyen bir çalışma. Ancak Cmabridge çalışanları topladıkları verileri seçmenlerin duygu durumlarını etkilemek ve davranışlarını değiştirmek için kullanma konusunda herhangi bir ahlaki problem görmüyor.

Pew Research Center‘ın raporuna göre gelişmekte olan ülkelerde sosyal medya kullanıcılarının sayısı artmaya devam ediyor. Ama internet erişim oranı daha yüksek olan gelişmiş ülkelerde ise böyle bir artış söz konusu değil. Yine aynı rapora göre internet erişimine sahip yetişkinlerin oranı Güney Kore‘de yüzde 96 iken Türkiye‘de yüzde 76, Hindistan‘da yüzde 25, Endonezya‘da ise yüzde 30.

IAB‘nin (Interactive Advertising Bureau) video izleme trendlerini ölçmek için 21 ülkede 18 yaş üzeri 4 bin 200 kişiyle yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye canlı video izlemede birinci sırada. Araştırmaya katılan kullanıcıların yüzde 47’si geçtiğimiz yıllara göre daha fazla canlı video izliyor. Türkiye’de canlı izlenen videoların başında dizi ve oyunlar geliyor.

YouTube içerik geliştiriciler için yeni gelir modellerini duyurdu. Bunlardan biri, takipçilerin kanala aylık 4,99 Dolar‘a abone olarak destek verebileceği üyelik sistemi. Bunun için içerik üreticisinin 18 yaşından büyük olması, 100 bin aboneyi geçmesi ve YouTube Partner programına dahil olması gerekiyor. Platform ayrıca şapka, tişört gibi 20 farklı ürünün satışına izin verecek.

Yolculuğuna fotoğrafla başlayan ve bu hafta 1 milyar kullanıcıya ulaştığını açıklayan Instagram, yeni video platformu IGTV‘yi resmen duyurdu. Platformda videolar dikey olacak ve uzunlukları bir saate kadar çıkabilecek. “Ne gereği vardı ki?” diye düşünenlere aşağıdaki tablo iyi bir cevap olabilir.

Lüks otellerin önemli iş kalemlerinden biri de Instagram fenomenleriyle iletişim. Hatta iki tarafın yaşadığı sorunlarla ilgili haberler okumuşluğumuz da vardır. The Atlantic bu konuyu irdeleyen geniş bir dosya hazırlamış. Oradan, Dusit Thani adlı otelin pazarlama iletişimi yöneticisinin şu sözlerine kulak verelim: “Sosyal medya hesabı olan herkes kendini kanaat önderi sanıyor. Mesaj atıyor ve Maldivler‘e gelip iki paylaşım karşılığında otelde 10 gün kalmak istediğini söylüyor.” Evet, tam şu anda yerinde olmak istemeyeceğimiz kişiler listesinin başında muhtemelen o otel yöneticisi yer alıyordur. Mevzu çetrefilli, dosya uzun.

Fenomen demişken, geçen haftaki Pazarlama İletişimi Özeti’nde Samsun Büyükşehir Belediyesi‘nin Rus blogger’ları şehre davet ettiğinden bahsetmiştik. Rus turistleri şehre çekmek için başlatılan tanıtım atağının bir parçası olan bu hamle -tahmin edilebileceği gibi- tepkilerle karşılaştı. Tepkilerin temelinde -yine tahmin edilebileceği gibi- Samsun’un elden gitmesi fikri yatıyor.

Друзья, мы вернулись из Самсуна и ближайшие несколько дней я буду вам рассказывать про это путешествие💙 Вы спрашивали, где можно заказать такой тур, как у нас. Отвечаю: в @samsuntour☝🏼 В четырёхдневную программу входит: ✔️посещение гольф-клуба с персональными уроками по гольфу ✔️посещение яхт-клуба, где вас научат управлять парусником ✔️большая экскурсия в каньон. Невероятная красота😍 ✔️проживание в лучшем пятизвездочном отеле Sheraton с включёнными завтраками ✔️трансфер на протяжении всего путешествия Стоимость на 4 дня: 47.000₽ на одного и 60.000₽ на двоих (билеты включены). Согласитесь, просто невероятно для всего вышеперечисленного?🤤 В следующих постах я расскажу про каждый наш день отдельно. Если есть ещё вопросы, не стесняйтесь и задавайте😽 А на фотках улочки Самсуна, очень тихие и уютные☺️ #блогертурсамсун #sumsunbloggers #самсунтур #отдыхсамсун

A post shared by Лиза Зло🐱 (@lizzy_zlo) on

Umarım tatile veya iş seyahatine çıktığınızda televizyon izlemek öncelikli zevklerinizden biri değildir. Öyleyse, yakın zamanda en azından Netflix hesabınıza erişim imkanı geleceğini bilmek hoşunuza gidebilir. Uydu sağlayıcısı Dish, Evolve adlı yayın platformuna Netflix’i entegre etmeyi planlıyor. Evolve direkt olarak televizyona bağlanan ve otellere özel hazırlanan bir yayın kutusu. Misafirler artık Netflix’i direkt olarak Evolve menüsünden kullanabilecek. Kendi hesabına giriş yapanlar daha önce izlemeye başladıkları içeriklere kaldıkları yerden devam edebilecek.

Otellerle ilgili bir yenilik de Amazon‘dan geldi. Şirket, akıllı asistanının bir versiyonu olan “Alexa for Hospitality” adlı hizmetini duyurdu. Yalnızlıktan hoşlanmayanlar için buruk bir çözüm olabilir.

Fotoğraflarda kırmızı çıkan gözleri ya da lens yansımasını düzeltmek çok zor değil. Ama iş kapalı çıkan gözü açmaya gelince konu kilitleniyordu. Facebook‘un geliştirdiği bir yazılım, fotoğrafta kapalı çıkan gözleri açıkmış gibi gösterebiliyor. Bu sistemde makine öğrenimi kendisini kandırabilecek kadar başarılı taklitler geliştirmeyi öğreniyor. Sistemin bir parçası yüz tanımayı öğrenirken diğer parçası da yüze benzer görseller üreterek gelen tepkilere bakıyor. Neticede, gerçekçiliği gitgide artan görseller elde edilmiş oluyor. Buradan hareketle yapılan denemelerde, Facebook’un yazılımının hazırladığı gözleri gören kişilerin yarısından fazlası onların gerçekten açık olduğunu zannetti ya da emin olmadığını belirtti. Geliştirme çalışmaları devam ediyor. Bu arada Facebook’un 750 milyon Dolar‘a veri merkezi inşa ettiği haberini de araya sıkıştıralım.

5 yıldır teknoloji devi Intel‘in CEO’luğunu yürüten Brian Krzanich görevinden ayrıldı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, Krzanich’in geçmişte bir Intel çalışanıyla ‘duygusal ilişki’ yaşadığı bilgisinin yönetim kuruluna ulaştığı ve kendisinin istifasının istendiği belirtildi. Yine açıklamaya göre bu kural bütün yönetim kademesi için geçerli.

Volkswagen grubu markalarından Audi‘nin CEO’su Rupert Stadler ise meşhur dizel skandalı kapsamında tutuklandı. Volkswagen 2015’te 11 milyon aracın dizel emisyon limitlerinin üzerinde kirlilik yarattığını kabul etmiş, soruşturma daha sonra diğer markalara da sıçramıştı.

Medya ve eğlence devi Walt Disney, yine sektörün en büyüklerinden biri olan 21st Century Fox‘u 71,3 milyar Dolar karşılığında satın aldığını açıkladı. Satın almanın tamamlanması için ABD’deki ilgili kurumların onayı gerekiyor. Walt Disney 2017 sonlarında da 52,4 milyar Dolar teklif etmiş ve reddedilmişti. “Bu piyasada hangi şirket kimin bilmiyorum ki” diyenler için şöyle bir tablo var:

Araştırma şirketi eMarketer‘a göre bu çeyreğin sonunda ABD’de 14 yaşın üzerindeki akıllı telefon kullanıcılarının dörtte biri (55 milyon kişi) mağazada mobil ödeme yöntemi ile alışveriş yapmış olacak. Bu kişilerin yüzde 40’ından fazlasının Starbucks uygulamasını kullanacağı belirtiliyor. Yıl sonuna kadar, ABD’de 23,4 milyon kişinin son altı ay içinde en az bir kez Starbucks’ta mobil ödeme ile alışveriş yapmış olması bekleniyor. Bu rakam kahve zincirinin ödül programına dahil olan 14,9 milyon müşteriden daha fazla çünkü bazı müşteriler ödül beklemeden de mobil ödeme kullanıyor.

Çin’de Alibaba gibi şirketler, her yerde bulunabilen mobil ödeme sistemleriyle perakende alanında bir devrime öncülük ediyor. Örneğin Wufangzhai adlı 97 yıllık restoranda artık kimse ayakta beklemiyor. Müşteri, otomatik sistem üzerinden siparişini verip masasında beklemeye başlıyor. Yemek hazır olduğunda telefonuna bildirim geliyor ve restoranda bulunan 40 adet kilitli dolaptan birine gidip yemeğini teslim alıyor. Ödeme de yine akıllı telefon üzerinden yapılıyor. Çin’de sahte para hala önemli bir problem. Bu yüzden satıcılar nakit kabul etme konusunda biraz isteksiz.

Mobil ödemenin altın çağını sanal gerçeklikle yaşayacağı öngörülüyor. Faydayı inovasyonla eşleştirmenin en iyi yolu da onu tanıdık bir şekilde sunmak. İnsanlar fiziksel mağazalarda alışveriş yapmayı seviyor. Bu yüzden sanal gerçeklik mağazada alışveriş yapma deneyimini uygun bir şekilde taklit edebilirse, ortaya çıkan sonuç müşteriler için yeterince tanıdık ama aynı zamanda yeni ve eğlenceli bir alışveriş yöntemi olacak.

Giyimden mobilyaya, kozmetikten oyuncağa farklı alanlarda faydalanılan artırılmış gerçeklik teknolojisi de alışverişin dönüşümünde etkin rol oynuyor. Lacoste, IKEA, Adidas, L’Oréal gibi pek çok marka, artırılmış gerçekliği ürünlerini tanıtmak ve satışlarını artırmak için kullanıyor. Meraklısı için şurada pek çok örnek var.

Japon video oyunu Labyrinthe‘in sonsuza dek yok olduğu düşünülüyordu. Ancak hafta içi özel bir forumda yayımlanan 67 GB boyutundaki klasörde yer alan ROM dosyaları arasında bu oyunun da bulunduğu görüldü. Caravan Interactive tarafından hazırlanan Horror Tour serisinin üçüncü oyunu Labyrinthe’in yanı sıra, klasörde başka nadir oyunlar da bulunduğu düşünülüyor. 1998’de piyasaya çıkan ve Amazon Japonya‘da kapak fotoğrafı bulunan oyunun -tabiri caizse- izi kaybolmuştu. 2014’te Hardcore Gamer 101‘de yayımlanan bir yazıda “Labyrinthe tamamen yok oldu ancak hiç piyasaya çıktı mı onu da bilemiyoruz?” ifadelerine yer verilmişti.

Bundan 240 milyon yıl önce bütün kıtalar bir aradaydı. Pangea adı verilen bu süperkıtanın etrafı sularla çevriliydi. Yaklaşık 175 milyon yıl önce magmanın bu süperkıtanın tektonik plakalarını farklı yönlere itmesiyle bugün bildiğimiz kıtalar oluşmaya başladı. Ancient Earth adlı site bu plakaların nasıl hareket ettiği konusuna, daha da ilginci “Şu anda yaşadığım yer Pangea kıtasında nerede olurdu?” sorusuna cevap veriyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

  • Demişlerdi de inanmamıştım.
    Yemin ediyorum olay linklerde beyler.
    Sadece “Türkiye roman haritası” için bile müptelası olmaya değer.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: