Haftanın Özeti: 191

Tasarım, İnovasyon

1980’den bu yana düzenlenen Venedik Mimarlık Bienali, mimari ve tasarım dünyasının en can alıcı organizasyonlarından biri. Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen bienalin doyurucu bir özetini, Merve Yücel‘in izlenimleriyle Manifold‘da bulmak mümkün.

Tasarımcı Kurt Hughes, Apollo 11 uçuşunda kullanılan Ay modülünden esinlenerek mini bir konut inşa etti. Üç çelik çubuk ve bir merdivenle yerden yüksekte duran 23 metrekarelik yapı geniş jeodezik kubbe ışıklandırması ile aydınlatılıyor. Paslanmaz çelik gereçlerden oluşan bir mutfak, yemek yeme alanının küçük bir kısmını oluşturuyor. Bu alanın yan tarafında nehir ve yamaç manzaralı bir pencere bulunuyor. Yerden 2,75 metre yukarıya uzanan bu minik konut sanki uzaydan gelmiş de Columbia Nehri‘nin kenarına iniş yapmış gibi duruyor.

Hazır uzayı ayağımıza getirmişken, bu da The Monster Factory imzalı Star Wars temalı kamp çadırı:

Şehirlerdeki ‘süs ağaçlarının’ aşılama yöntemiyle meyve vermesini sağlamak, ülkemizde de sıkça bahsi geçen bir hayal. Sokakları herkes için daha iyi bir yer haline getirmeyi amaçlayan San Francisco merkezli Guarilla Grafters adlı oluşum, kentsel gıda ormanları meydana getirmek istiyor. Tabii sokaklarda meyve yetiştirmenin böceklenme gibi sakıncaları da var.

‘Kendi çapınızda tasarım yapıyorsanız ve Adobe Illustrator gibi programlara bütçe ayıracak durumda değilseniz şurada alternatif olabilecek ücretsiz programların bir listesi var. Belki işe yarar.

Dışarı çıkarken ne giyeceğine karar vermekte zorlananlar için akıllı bir askı, Take-off. Normalde hava sıcaklığını ve saati bildiren göstergesi, siz önüne geçtiğinizde o günün hava durumuna göre ne giymeniz gerektiğini söylüyor. Kickstarter üzerinden 99 Dolar‘a ön siparişe sunulan ürün yeterli desteği alamadığı için kampanyayı sonlandırdı. Şirketin kendi imkanlarıyla üretim aşamasına geçip geçmeyeceği henüz bilinmiyor.

Pekin merkezli ForwardX Robotics tarafından geliştirilen motorize bavul Ovis, kameraları ve yapay zeka sistemi sayesinde sahibini takip edebiliyor. Çevredeki engelleri ve diğer insanları algılayabilen bavul bunların etrafından dolanarak yoluna devam ediyor.Tam dolu bataryayla 20 kilometre yol yapabilen Ovis’in akıllı telefon uygulaması, batarya yüzde 20’nin altına düştüğünde kullanıcıya uyarıda bulunuyor.

Bir Kickstarter projesi de Car Hammock. Tatilini arabayla özgürce dolaşarak geçirmek isteyen ama çadırla uğraşmayı sevmeyenler için bir alternatif olabilir. Destek süresinin bitmesine 20 gün var ve istediği meblağı toplayabilecek gibi görünüyor. Basit ve işlevsel bir ürün ama “orada yatamam, tavan basar bana” diyenler de olacaktır.

Tesla, biyosilah savunma modu olan hava filtrelerinden tek kanallı iklimlendirme sistemlerine kadar birçok yeniliği sistemlerine ekliyor. Şirket şimdi de yeni bir havalandırma sisteminin patentini aldı. Yeni sistemin daha iyi hava dağıtımı sağladığı ve görüntüsünün daha az rahatsız edici olduğu açıklandı. Sistem zararlı katı parçacıkları, kirli gazları, bakterileri, virüsleri,polen ve küf sporlarını en az yüzde 99,7’ye kadar engelliyor. Bu arada 2018 yılı içinde Türkiye’ye gelmesi beklenen Tesla, İstanbul’da değerlendirilmek üzere yeni iş ilanları paylaştı.

Jaguar Vector Racing, elektrikli sürat motoru hız rekorunu kırdı. 15 Haziran’da yapılan denemede V20E aracı, şirketin kurucularından Peter Dredge tarafından kullanıldı. İngiltere’deki Coniston Water adlı gölde, saatte 142,6 kilometre hıza ulaşan araç böylece hem İngiltere rekorunu hem de dünya rekorunu kırmış oldu. Önceki rekor saatte 123,6 kilometreydi.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

  • Demişlerdi de inanmamıştım.
    Yemin ediyorum olay linklerde beyler.
    Sadece “Türkiye roman haritası” için bile müptelası olmaya değer.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: