Haftanın Özeti: 191

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağlı Devlet Konservatuvarı‘nın okul olarak kullandığı binanın tahliyesi isteniyor. Üniversite, rektör imzasıyla yaptığı açıklamada yeni bir yer gösterilmeden binanın 5 gün içinde tahliye edilmesi isteğinin hukuksuz olduğunu savunarak geri adım atmalarının söz konusu olmadığını belirtti. Daha sonra TBMM Basın Yayın Halkla İlişkiler Başkanlığı bir açıklama yaparak, “üniversitenin sınav dönemini tamamlamadığı ve taşınılacak yeni yerin tespit edilmediği” gerekçeleriyle tahliye kararının bir süreliğine ertelendiğini duyurdu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2017’de kültürel istihdam bir önceki yıla göre yüzde 4,4 artarak 614 bin kişiye ulaştı. Kültürel istihdamda olanların yüzde 71,5’i tam zamanlı, yüzde 28,7’si yarı zamanlı çalıştı. Haftalık ortalama normal çalışma süresi ise 38,8 saat. Kültürel faaliyet alanlarına göre mimarlık ve uzmanlaşmış tasarım faaliyetlerinde çalışanların toplam kültürel istihdam içindeki payı yüzde 10,4, yaratıcı sanatlar, gösteri sanatları ve eğlence faaliyetlerinde çalışanların payı yüzde 7,7, programcılık, yayıncılık ve haber ajanslarının faaliyetlerinde çalışanların payı ise  yüzde 4,4 oldu.

Hangi roman hangi şehirde geçiyor? Türkiye Roman Haritası bu sorunun cevabını veriyor. Hem de romandan bir kesit ve kısa bilgiyle birlikte. Mesela Kocaeli‘de Orhan Pamuk’un Sessiz Ev romanı var, romandan da bir bölüm: “Sustular. Uzun bir sessizlik oldu sonra. Her yıl iki yanına yeni ve çirkin beton yapılar dikilen yokuşu çıktık, seyrekleşen bağlar, kiraz bahçeleri ve incir ağaçları arasından geçtik. El radyosu, özelliksiz bir ‘hafif Batı müziği’ çalıyordu. Uzaktan denizi ve Cennethisar’ı görünce galiba çocukluğumuzda duyduğumuza yakın bir heyecan duyduk, sessizlikten anladım, ama çok sürmedi. Hiçbir şey konuşmadan yokuşu indik, kısa pantolonlu, mayolu, yanık tenli kalabalık ve gürültü içinden geçtik…”

Kişisel alışkanlıklarımızı değiştirmek için 66 güne ihtiyacımız olduğu söyleniyor. Peki toplumun alışkanlıkları? Pablo Iglesias Maurer bu soruya yanıt bulmak için bir zamanların popüler mekanlarını bulup fotoğraflıyor. Bu hobiyi 10 yıldır devam ettiren Maurer’ın “Terk Edilmiş Diyarlar” adında bir fotoğraf serisi var. İnternet üzerinden sipariş ettiği kartpostallardaki yerleri fotoğraflamak için ABD’yi baştan başa dolaşıyor. İlginizi çektiyse kendisini Twitter‘dan takibe alabilirsiniz.

Dron fotoğrafçılığı konusunda deneysel çalışmalarda bulunan mimar Dimitar Karanikolov dünyanın en güzel yerlerine mimari bir perspektifle bakmamızı sağlıyor.

Sanatçı Christo Javacheff‘in yeni eseri Londra’daki Hyde Park‘ta sergilendi. 7 bin 506 varilin su yüzeyine dizilmesiyle oluşan eserle ilgili konuşan Javacheff, “Projemiz tamamen mantıksız ve işe yaramaz. Ben işin sanatsal yönüyle ilgileniyorum” dedi.

Kadıköy Mural Festivali‘nin yedincisi 20 Haziran – 9 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşiyor. Üç yabancı bir yerli sanatçının katılacağı festivalde Kadıköy’ün dört duvarı renklenecek.

Artez

Müzisyen Pınar Toprak, Mart 2019’da vizyona girecek Captain Marvel‘ın müzikleriyle karşımıza çıkacak. Toprak böylece Marvel evreninin ilk kadın bestecisi olacak.

Müzik dünyasına ilham veren Amerikalı punk rock grubu Ramones de beyaz perdeye geliyor. Nick Cassavetes‘in yöneteceği otobiyografik filmin adı “I Slept with Joey Ramoneolacak. Evet, eldeki tek bilgi bu.

Hayal kurmak özgürleştirir” sloganıyla yola çıkan Fantazya ve Bilim Kurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Gio Ödülleri‘ne başvurular başladı. Giovanni Scognamillo‘dan ilham alan organizasyonda Öykü Kitabı, Yayımlanmamış Öykü, İllüstrasyon ve Çizgi Roman dallarında ödül verilecek.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

  • Demişlerdi de inanmamıştım.
    Yemin ediyorum olay linklerde beyler.
    Sadece “Türkiye roman haritası” için bile müptelası olmaya değer.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: