Genel Gündem
Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gidiyoruz. Bu özeti okuyan herkesin, en azından oyunu kullanması ve seçimlerin ‘memlekete’ hayırlı olması dileğiyle…
ABD’nin farklı ülkelerle yaşadığı ek gümrük vergisi gerginliği bu hafta Çin‘le devam etti. Başkan Donald Trump, daha önce açıkladığı tarifelere ek olarak Çin’e 200 milyar Dolar’lık daha gümrük vergisi uygulanması talimatını verdi. Buna gerekçe olarak ise Çin’in önceki uygulamaya yaptığı misilleme gösterildi. Hatırlamak gerekirse, her şey Mart ayında Beyaz Saray’ın ithal çelik ve alüminyuma yüzde 25 ve yüzde 10 ek vergi getirmesiyle başlamıştı.
Zenginlerin serveti hangi ülkelerde toplanıyor? Akla ilk gelen cevap İsviçre, evet. Boston Consulting Group verilerine göre İsviçre bu alanda açık ara liderliğini sürdürüyor. 2017 sonu itibarıyla ülkedeki yabancı paranın 2,3 trilyon Dolar’a ulaştığı belirtiliyor. Onu takip eden ülkeler ise şöyle sıralanıyor:
Ekseriyetle milli maçlardaki farklı mağlubiyetleriyle adını duyduğumuz Faroe Adaları, 600 yıldır bağlı olduğu Danimarka‘dan ayrılmayı tartışıyor. 50 bin nüfuslu takımadaları topluluğunun Dış İlişkiler ve Ticaret Bakanı Poul Michelsen “Biz Danimarkalı değiliz, hiçbir zaman olmadık. Bunun için ayağa kalkmalı ve mücadele etmeliyiz” diyor. Yakın dönemde konuya dair bir referandum yapılması planlanıyor. 1948’den beri kendi bayrağını kullanan Faroe Adaları’nın kökeni Vikinglere uzanıyor ve Danimarka’ya uzaklığı yaklaşık bin kilometre kadar. Bu arada, ilk cümledeki farklı mağlubiyetler yerini beraberliklere, ara ara galibiyetlere bıraktı tabii.
İspanya Kralı 6. Felipe’nin eniştesi Inaki Urdangarin, vergi kaçırma ve yolsuzluk suçlamasıyla hapse girdi. Urdangarin’in yüksek mahkeme tarafından onanmış 5 yıl 10 aylık hapis cezası var. Aynı davada kralın kız kardeşi Prenses Cristina’ya da para cezası verildi.
Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart‘ın, 1815’teki Waterloo Savaşı‘nda giydiği düşünülen şapkalar açık artırmada 350 bin Euro‘ya satıldı. Siyah kunduz kürkünden imal edilen şapkalardan Napolyon’un yaklaşık 120 tane kullandığı tahmin ediliyor. Onlardan biri daha önce 2 milyon Euro‘ya alıcı bulmuştu.
Reuters Enstitüsü Dijital Haberler Raporu‘na göre bir hafta içinde uydurma haberlere maruz kaldığını söyleyenlerin oranı Türkiye’de yüzde 49. Bizi yüzde 43’le Meksika ve yüzde 35’le Brezilya takip ediyor. ABD‘nin de yüzde 31’lik oranla üst sıralarda yer aldığı görünüyor. Almanya‘da ise bu oran yüzde 9. Günümüzde, özellikle sosyal medya kanalları aracılığıyla yalan haberler hızla yayılabiliyor. Bunları tespit etmek ve kamuoyuna doğru bilgi sunmak için çalışan Teyit.org, Yalansavar, Malumatfuruş ve Doğruluk Payı gibi organizasyonlar, daha sağlıklı bilgiler edinmenizi sağlayabilir.
Adalar’daki fayton kullanımı ve atlara yapılan kötü muamele yıllardır tartışma konusuydu. Hafta içinde açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adalar’da ulaşım niteliği taşıyan elektrikli araçlara geçiş yapılacağını duyurdu. Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal karara tepki gösterirken, işi bu noktaya hayvanseverlerin getirdiğini savundu.
İşaret dili kullanmasıyla tanıdığımız goril Koko 46 yaşında öldü. San Francisco’da hayvanat bahçesinde doğan Koko, bakıcısı Francine Patterson‘dan işaret dili öğrenmiş ve gorillerle insanlar arasında bir nevi tercüman olmuştu.
Uluslararası Uzay İstasyonu‘nun yeni bir görevi var: Kuşların ve diğer küçük hayvanların göç hareketlerini izlemek.
Hava durumu denilince akla ilk gelen mecralardan olan Weather Channel, aşırı gerçekçi haber bülteniyle gündemde. CGI (bilgisayarda yaratılmış görseller) ve artırılmış gerçekliğin haber yayınının geleceğini nasıl şekillendireceğini görmek gerçekten ilginç bir deneyim. Videodaki dış mekan görüntülerinin bilgisayar oyunu gibi görünmesi tesadüf değil. Sunucu dışında ekranda görünen her şey Epic Games‘in Unreal Engine oyun motoru ile hazırlandı.
BBC, arşivindeki Türkiye’ye dair videoları paylaşmaya devam ediyor. Bu kez karşımızda 1971 yılında hazırlanan Orient Express belgeselinin İstanbul ayağı var.
Özet Başlıkları
- Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
- Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
- Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
- Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
- Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.
Yorumunuz: