Cezayir usulü kopya ile mücadele yöntemi: İnterneti kesmek

Üniversite giriş sınavında yaşanan kopya skandallarıyla başı dertte olan Cezayir hükumeti çözümü interneti kapatmakta buldu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Üniversite giriş sınavında yaşanan kopya skandallarıyla başı dertte olan Cezayir hükumeti çözümü interneti kapatmakta buldu. 2016 yılında yapılan sınavda, bazı sınav soruları, sınav başlamadan önce ya da sınav başladığı sırada internet üzerinde paylaşılmıştı. Bu yüzden sınava başlangıç saatinden sonra gelenlerin bu soruları internette görmüş olma ihtimali göz önünde bulundurularak sınavları tekrarlanmıştı.

Geçtiğimiz yıl yapılan sınav sırasında da Facebook’a erişim engellenmiş ancak yine bazı sorular bir şekilde Facebook üzerinde paylaşılmıştı. Bunun üzerine bu yıl yapılan sınavlar esnasında ülkenin 2 bin adet sınav merkezine internete erişebilen hiçbir cihazın sokulmaması ve sınav sırasında tüm ülkede internetin kesilmesi kararlaştırıldı. Çarşamba gününden bu yana devam eden sınavlar esnasında ülkede en az bir saatliğine internet erişimi durduruluyor.

Geçtiğimiz sınavlarda yaşanan kopya sorunu nedeniyle şiddetle eleştirilen Eğitim Bakanlığı bu yıl işini şansa bırakmak istemiyor. Ülkenin Eğitim Bakanı Nouria Benghabrit “Ülkedeki üniversite giriş sınavlarının güvenliği çok önemli. Sınavlardaki adalete ve eşit imkan sağlanmasına bağlılığımız sebebiyle, internet bağlantısını kesmeye varabilen her türlü önlemi almamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Mağduriyetler yaşandı

Ülkede kesilen internet bağlantısı sebebiyle hava limanlarında uçaklarına binemeyen yolcuların görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Saadia Gacem adlı bir sosyoloji lisans öğrencisi internet engelinin ‘radikal bir karar’ olduğunu söyledi ve bu hamlenin, sorunla başa çıkma konusunda ülkenin acizliğini gösterdiğini dile getirdi. Gacem “Diğer ülkelerde üniversite sınavında kopyayı engellemek için internet kapatılmıyor.” şeklinde konuştu.

Bu ifade çoğu ülke için geçerli olsa da aslında sınav sırasında interneti kapatmak ilk kez karşılaşılan bir durum değil. Daha önce Hindistan, Etiyopya, Irak ve Özbekistan da benzer bir uygulamaya gitmişti. Mısır da 2016’da bu fikrin üzerinde durmuş ancak uygulamaya geçirmemişti.

Farklı önlemler

2015’te Çin’de sınav merkezlerinin etrafına, radyo sinyallerini algılayan dronlar yerleştirilerek kopya çekmek için elektronik cihazları kullananlar tespit edilmişti. Avustralya ve Yeni Zelanda’da da kol saatlerinin (özellikle akıllı saatlerin) sınav salonlarına sokulması yasaklanmıştı.

Cezayir’de sınavlar ve günlük internet kesintileri Pazartesi gününe kadar devam edecek. Ülkede kopyaya karşı alınan tek önlem bu değil. Ayrıca her üç öğrenciye bir gözetmen atandı, sınav merkezlerine cep telefonu kullanımını engelleyen sinyal bozucular yerleştirildi. Ayrıca merkeze gelenler güvenlik kameralarıyla izleniyor ve herkes metal dedektörlerinden geçiyor.

Kaynak: New York Times

Üniversite giriş sınavında yaşanan kopya skandallarıyla başı dertte olan Cezayir hükumeti çözümü interneti kapatmakta buldu. 2016 yılında yapılan sınavda, bazı sınav soruları, sınav başlamadan önce ya da sınav başladığı sırada internet üzerinde paylaşılmıştı. Bu yüzden sınava başlangıç saatinden sonra gelenlerin bu soruları internette görmüş olma ihtimali göz önünde bulundurularak sınavları tekrarlanmıştı. Çarşamba gününden bu yana devam eden sınavlar esnasında ülkede en az bir saatliğine internet erişimi durduruluyor. Sınavlar ve internet kesintileri Pazartesi'ye kadar devam edecek.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği