Facebook’un yazılımı gözünüzü açacak

Facebook'un geliştirdiği son yazılım, fotoğrafta gözü kapalı çıkan bir kişinin gözlerini açıkmış gibi gösterebiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Fotoğraflarda kırmızı çıkan gözleri ya da lens yansımasını düzeltmek çok zor değil. Çoğu sistem bu özellikleri kullanıcıya sunuyor. Ancak kapalı çıkan bir gözü düzeltmek çok kolay değil. Gözlerin detaylı ve çok değişken yapısı sebebiyle gözü kapalı çıkan birinin fotoğrafını açık gözlü hale getirmek bugüne kadar kimsenin başaramadığı bir şeydi. Ancak Facebook’un geliştirdiği son yazılım bu durumu değiştiriyor.

‘In-painting’ adı verilen teknik sayesinde yazılım, bir görseldeki boşlukları, orada olması gerektiğini düşündüğü görüntülerle dolduruyor. Bunu Adobe’nin geliştirdiği ‘bağlama göre doldurma’ sisteminde de görmüştük. Bu sistemde, resmin istenmeyen bir parçasını çıkardığınızda yazılım orada normalde ne olacağını tahmin ederek boşluğu inandırıcı bir şekilde dolduruyor. Ancak konu göz olunca bunu yapmak çok da kolay değil.

Kendini kandıran yazılım

Dünya tarihinde hiçbir yerde göremeyeceğiniz kadar çok kişinin göz kırpan fotoğrafını bünyesinde barındıran Facebook, Üretici Çekişmeli Ağ (Generative Adversarial Network ya da GAN) sistemini kullanarak bu soruna bir çözüm geliştirdi. Bu sistemde makine öğrenimi kendisini kandırabilecek kadar başarılı taklitler geliştirmeyi öğreniyor. Sistemin bir parçası yüz tanımayı öğrenirken diğer parçası da yüze benzer görseller üreterek yüz tanıma bölümünden gelen tepkilere bakıyor. Eğer tepkiler olumlu bir yönde ilerliyorsa o şekilde görseller hazırlamaya devam ediyor. Neticede, gerçekçiliği gitgide artan görseller elde edilmiş oluyor.

Bu çalışmada ise GAN, açık göz resimlerini algılama ve oluşturma konusunda eğitildi. Aslında benzer çalışmalar daha önce de yapılmıştı ancak oradan elde edilen sonuçlarda gözlerin o resme ait olmadığını anlamak çok kolaydı. Facebook’un sistemi klasik kopyala-yapıştır sisteminden çok daha karmaşık şekilde çalışıyor ve çok daha başarılı sonuçlar elde ediyor.

Facebook araştırmacıları, hedef kişinin gözlerinin açık olduğu bir görseli GAN sistemine göstererek sisteme sadece açık gözün nasıl olduğunu anlatmanın dışında, o kişinin gözlerinin şekli, rengi vs. gibi özellikleri de öğretti. Sonuçlar oldukça gerçekçiydi. Renk uyuşmazlığı ya da bariz montaj izleri görmek mümkün değildi çünkü yazılım o kişinin nasıl göründüğünü biliyordu.

Gerçeğinden farksız

Yapılan denemelerde, Facebook’un yazılımının hazırladığı gözleri gören kişilerin yarısından fazlası bu gözleri gerçek zannetti ya da gerçek olup olmadığı konusunda emin olmadığını belirtti. Özellikle bu fotoğrafların genellikle ana sayfamızı aşağıya kaydırırken karşımıza çıkacağını ve hızlı bir şekilde bakıp geçeceğimizi düşündüğümüzde, gözleri yazılım yardımıyla açılmış kişileri tespit etmemiz hiç de kolay olmayacaktır.

Yine de yazılım hala mükemmel değil. Resimde gözün önüne saç parçası gibi bir şey geldiğinde gerçekçi olmayan sonuçlar üretebiliyor. Ya da bazen rengi tam olarak tutturamayabiliyor. Ancak bunlar çözülemeyecek sorunlar değil.

Facebook’ta otomatik göz açma özelliğinin ne kadar kullanışlı olacağını tahmin edebilirsiniz. “Benim gözüm kapalı çıkmış” diye bir grup fotoğrafını yeniden çekmek zorunda kalmamak büyük kolaylık.

Kaynak: TechCrunch

Facebook'un geliştirdiği son yazılım, fotoğrafta gözü kapalı çıkan bir kişinin gözlerini açıkmış gibi gösterebiliyor. 'In-painting' adı verilen teknik sayesinde yazılım, bir görseldeki boşlukları, orada olması gerektiğini düşündüğü görüntülerle dolduruyor. Facebook araştırmacıları, hedef kişinin gözlerinin açık olduğu bir görseli GAN (Üretici Çekişmeli Ağ) sistemine göstererek sisteme sadece açık gözün nasıl olduğunu anlatmanın dışında, o kişinin gözlerinin şekli, rengi vs. gibi özellikleri de öğretti. Sonuçlar oldukça gerçekçiydi. Renk uyuşmazlığı ya da bariz montaj izleri görmek mümkün değildi çünkü yazılım o kişinin nasıl göründüğünü biliyordu.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği