Haftanın Özeti: 163

4 - 10 Aralık 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Twitter bu hafta yayımlanan bir liste ile 2017 yılının en fazla retweet edilen paylaşımlarını sıraladı.[/inlinetweet] İşte 2017’de en çok retweet edilen üç tweet’i şöyle:

  1. Carter Wilkerson isimli genç, Wendy’s adlı fast-food zincirine tweet atarak “Kaç retweet alırsam bir yıl boyunca bedava nugget verirsiniz?” diye sordu. “18 milyon.” cevabını alan Wilkerson “Olmuş bilin.” dedi. Wilkerson’ın tweet’i 3 milyon 642 binden fazla retweet aldı.
  2. “Hiçkimse bir başkasına ten rengi, geçmişi veya dini yüzünden nefret besleyerek doğmaz.” yazarak bir fotoğraf paylaşan Barack Obama‘nın tweet’i 1 milyon 717 binden fazla retweet edildi.
  3. Ağustos ayında ABD’de yaşanan Harvey Kasırgası büyük hasara sebep olmuştu. Pensilvanya Devlet Üniversitesi’ne bağlı Interfraternity Council‘ın resmi Twitter hesabı “Houstan’da yaşanan felaket için, her bir retweet’e 0,15 Dolar veriyoruz. Zor durumdaki insanlara yardım etmek için lütfen retweet edelim!” şeklinde tweet attı. Tweet 1 milyon 166 binden fazla retweet edildi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping‘in ardındaki beyin olarak bilinen Wang Huning katı tutumu ve otoriter rejime verdiği destekle biliniyor. Huning yaptığı bir konuşmada siber ortamın geleceği hakkında sunduğu beş teklifin bir parçası olarak internet güvenliğinin ve düzeninin artırılması için çağrıda bulundu. Çin’in teknoloji alanındaki öncü rolünün altını çizerek yapay zeka ve kuantum bilgisayarları gibi yeni endüstrilerin gelişiminde hükümetin daha fazla söz sahibi olması gerektiğini söyledi.

Birkaç yıl önce Messenger’ı bağımsız bir uygulamaya dönüştüren Facebook şimdi aynısını Instagram’a yapıyor. Snapchat’in yaptığı değişiklikleri kopyalama yöntemine başvuran platform şimdilik bu uygulamasını Şili, İsrail, İtalya, Portekiz, Türkiye ve Uruguay’da deniyor. Direct isimli uygulama hem iOs hem de Android için piyasaya sürülüyor.

Müzik hizmetlerinin kalitesini yükseltmek isteyen [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Apple’ın şarkı tanıma uygulaması Shazam’ı yaklaşık 500 milyon Dolar’a satın alacağı söyleniyor.[/inlinetweet] Bu iyi bir haber olabilir, zira popüler uygulamanın son 3 yıldır gelirlerinde düşüş gözleniyor(du).

Şirketler henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Bloomberg’in aktardığına göre [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]YouTube önümüzdeki Mart ayında ücretli müzik hizmetini kullanıma sunmayı planlıyor.[/inlinetweet] Platformun Warner Music Group’la şimdiden anlaşmaya vardığı, Sony Music Entertainment, Universal Music Group ve bağımsız plak şirketleri birliği Merlin’leyse görüşme aşamasında olduğu söyleniyor.

YouTube’un henüz konuyla ilgili bir açıklaması bulunmuyor.

Bitcoin‘in geçtiğimiz 18 aydaki büyüleyici yükselişi binlerce yatırımcıyı yutacak gibi görünüyor. Sıradan yatırımcıların yüksek riskli bir çevrede birikim araması, hükümetlerin birtakım düzenlemeler getirmesi gerektiğini gösteriyor. Bankalar tarafından müdahale edilemediği için Bitcoin kimileri tarafından Dolar, Avro veya Paund’un yerini alabilecek bir para birimi olarak da görülüyor. Aynı sebeple bankacılık endüstrisindeki birçok kişi tarafından ‘sahtecilik’ olarak adlandırılıyor. JP Morgan CEO’su Jamie Dimon, Bitcoin’i ‘eninde sonunda patlayacak bir sahtecilik‘ olarak tanımlıyor ve düzenleyicilerden ve polisten para saklamanın sadece uyuşturucu satıcılarına ve katillere yarayacağını savunuyor. Böyle düşünen sadece Dimon da değil, kripto paranın yatırımcılarını hüsrana uğratabileceği ve yasadışı ilan edilmesi gerektiğini düşünen birtakım kişiler de kenarda bekliyor.

Geçtiğimiz haftayı düşüşle kapatan kripto para birimi Bitcoin, geçen hafta sonu yaptığı yükselişle 11 bin 826 Dolar seviyesine yükselerek yeni bir rekor kırdı. Bu yükselişten en çok nasiplenense Winklevoss kardeşler oldu. Seneler önce 11 milyon Dolar yatırımla Bitcoin piyasasına giren ikiz kardeşler ‘ilk Bitcoin milyarderleri’ oldu.

Slovenyalı kripto para madenciliği sitesi [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]NiceHash, ödeme sistemine yapılan bir saldırısı sonucunda yaklaşık 64 milyon Dolar değerinde Bitcoin’i çaldırdı.[/inlinetweet] Resmi bir açıklama yayımlayan platform yöneticileri, saldırının AB dışındaki bir IP’den yapıldığını tahmin ettiklerini ve olayın araştırıldığını bildirerek özür diledi. (Parayı çalan hacker’ın Bitcoin hesabını buradan görüntüleyebilirsiniz).

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]ABD’nin ikinci büyük bankası Bank of America, kripto para transferinin patentini aldı.[/inlinetweet] Bankanın bir kripto parayı başka bir kripto paraya çevirmeyi planlayan bu patenti hizmete sokup sokmayacağı bilinmiyor. Patentin ayrıntılarında otomatik olarak tasarlandığı ifade edilen sistem, kripto paralar arasındaki kur farkını dış veriler temelinde belirliyor.

Bul karayı, al parayı…

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkenin petrol rezerviyle desteklenecek, ‘petro’ isimli ulusal bir kripto para birimi yaratmak istediklerini açıkladı. Ancak yatırımcı ve uzmanlar, bu girişimin ekonomik kriz ve ABD yatırımlarının felç ettiği ülkeye yardım edemeyeceği görüşünde. ‘Petro’nun, yönetimdeki Sosyalist Parti’ye mali piyasalarda duyulan güvensizlikten payını alma ihtimali yüksek.

Bir kripto uygulama fazla kolay ve eğlenceli olabilir mi? Ethereum’un son günlerde böyle bir sorunu var. CryptoKitties adlı bir oyun projesi o kadar popüler hale geldi ki Ethereum’un üzerine kurulu olduğu teknolojiyi zorlamaya başladı. Normalde Ethereum transferleri için kurulan ağda kullanıcılar dijital kediler (sanal bebeğin yeni versiyonu) alıp satmaya başlayınca transfer süreleri çok uzamaya başladı. Oyunda yeni kedi üreten, kedileri için malzeme alıp satan kullanıcılar toplamda 3 milyon Dolar’ın üzerinde para harcadı ve görülen o ki hızlı yükseliş devam ediyor.

Otomobil sistemleri geliştiren Harman International’ı 8 milyar Dolar’a bünyesine dahil eden Samsung gözünü daha büyük satın almalara dikti. Dünyanın bir numaralı bellek çipi, akıllı telefon ve televizyon üreticisi şirketin yöneticilerinden Young Sohn otomotiv piyasası, dijital sağlık ve endüstriyel otomasyon alanlarına doğru genişlemek istediklerini açıkladı.

Apple CEO’su Tim Cook Çin’de gerçekleşen Dünya İnternet Konferansı’nın sürpriz konuklarından biriydi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Cook, Reuters’ın verilerine göre uygulama geliştiricilerin Çin’in App Store’undan 16,9 milyar Dolar kazandığını, bunun da şirketin küresel kazancının yaklaşık çeyreğine tekabül ettiğini belirtti.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Facebook, Messenger Kids ile 13 yaşından küçük çocukların sosyal medya kullanımını güvenli hale getirmeyi amaçlıyor.[/inlinetweet] Messenger Kids, Messenger uygulamasının sadeleştirilmiş bir versiyonu gibi düşünülebilir fakat uygulamada birtakım ebeveyn kontrolleri de var. Çocuklar, ebeveynleri tarafından belirlenen arkadaş listesindeki kişilere mesaj gönderebilecek, video aramaları yapabilecek, selfie, GIF ve sticker paylaşabilecek.

En ilgi çekici para kazanma yöntemi, video portalı devi YouTube tarafından sunuluyor: şirketin CEO’su Susan Wojcicki 2018 yılının sonuna kadar 10 binin üzerinde -yani mevcut sayının yüzde 25 daha fazlası kadar- içerik yöneticisi istihdam etmeyi ve makine öğrenimini geliştirerek çocuk istismarını azaltmayı amaçladıklarını ifade etti. Yani, bu fani dünyada video izleyerek ekmeğinizi kazanabilirsiniz. 

Telekomünikasyon şirketi Ericsson’un yayımladığı yeni rapora göre [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]2023 yılında tüm mobil internet trafiğinin dörtte üçü videolardan gelecek.[/inlinetweet] Daha fazla insanın akılı telefonlarda daha fazla video izlemesine bağlı olarak, 2023 yılında ay bazında dünyadaki mobil veri trafiği 110 exabyte’a (10*9 GB) yükselecek. Peki veri trafiğinin bu denli artması kullanıcılar için ne ifade ediyor? Elbette daha fazla internet paketi.

Milyonlarca bilgisayarı kapsayan ve [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]80 farklı kötü amaçlı yazılımla ilişkilendirilen büyük bir bot ağı uluslararası siber operasyonla çökertildi.[/inlinetweet] Gamarue olarak da bilinen Andromeda kötü amaçlı yazılımı, 2011 yılının Eylül ayında kimlik bilgilerini çalma ve etkilenen bilgisayarlara başka kötü amaçlı yazılımlar da bulaştırma amacıyla oluşturulmuştu.

Alman yetkililer cihaz üreticilerinin ürünlerine kolluk kuruluşlarının yasal araştırmalar esnasında kullanabileceği ‘arka kapılar’ dahil etmelerini zorunlu kılan bir yasa üzerinde çalışıyor. Yasa otomobil, telefon, bilgisayar, IoT (şeylerin interneti) ürünleri gibi bütün modern cihazları kapsayacak. Tasarıyı destekleyen İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, kolluk kuruluşlarının kullanımı için şirketlerin ‘arka kapı’lar açmasını yasal bir zorunluluk olarak değerlendiriyor. Bununla ilgilenen tek ülke Almanya da değil: Fransa ve Birleşik Krallık da kriptolamaya karşı zorunlu ‘arka kapı’ oluşturulması için çalışıyor.

Barkod ve görüntüleme teknolojileri şirketi Inlite’ın ücretsiz barkod okuyucusu, bir barkodda hangi bilgilerin yer aldığını internet üzerinden sorgulamanızı sağlıyor. İçeriğini öğrenmek istediğiniz barkodun türünü seçip fotoğrafını sayfaya yüklemeniz yeterli.

Meraklı Melahat işi…

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Yeni Chrome eklentisi Icebox, alışveriş hevesinizi kontrol etmeyi amaçlıyor.[/inlinetweet] E-ticaret sitelerindeki ‘satın al’ butonunun yerine geçen eklenti, almak istediğiniz ürünleri kendi belirlediğiniz bir ‘soğuma’ sürecine koyuyor ve alışverişinizi, eğer hala istiyorsanız, bu süreç sonunda tamamlamanıza izin veriyor. Eklentinin hangi sitelerde çalışacağına karar verebiliyor ve hemen almanız gereken ürünlerde prosedürü atlayarak doğrudan satın alma aşamasına geçebiliyorsunuz.

Yeryüzündeki herkesin ihtiyaç duyduğu bilgi kaynaklarının Çin, Rusya (ve elbette Türkiye) gibi birçok ülkede sansüre takıldığı bilinen bir gerçek. Blok zinciri tabanlı çevrimiçi ansiklopedi geliştirmeye hazırlanan Everipedia, milyonlarca ansiklopedisi tutkununun çevrimiçi makalelerin düzenlenme imkanı olmadığı yerlerdeki kişilere erişmesi için fırsat oluşturacak. Everipedia kurucularından (aynı zamanda Wikipedia’nın da kurucularından) Theodor Forselius’un ifadesine göre ‘site bittiği an hiçbir ülkenin sansürleme ihtimali olmayacak‘.

Raleigh merkezli Balwin& reklam ajansı ile New York merkezli Hunter S. & Thompson reklam ajansı işbirliği yaparak Troll Tax adlı bir site kurdu. Troll Tax, trollerin adına çeşitli kuruluşlara bağış yapmanızı sağlayan bir site. Sürecin işleyişi oldukça basit. Hoş olmayan bir tweet’in URL’ini kopyalayıp siteye yapıştırıyorsunuz. Daha sonra bir hayır kuruluşu belirleyip 2 Dolar’dan az olmamak kaydıyla bir bağış yapıyorsunuz. İsterseniz trol’e onun adına o kuruma bağış yapıldığını belirten bir tweet de göndermeniz mümkün. Siteden görüleceği üzere, adına en fazla bağış yapılan Twitter kullanıcısı ABD Başkanı Donald Trump oldu.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği