Almanya her yazılım ve donanımda ‘arka kapı’ istiyor

Almanya, yasal araştırmalar sırasında kolluk kuruluşları tarafından kullanılmak üzere ürünlerde 'arka kapı' oluşturulmasını istiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Alman yetkililer, cihaz üreticilerinin ürünlerine kolluk kuruluşlarının yasal araştırmalar esnasında kullanabileceği ‘arka kapılar’ dahil etmelerini zorunlu kılan bir yasa üzerinde çalışıyor. Yasa otomobil, telefon, bilgisayar, IoT (nesnelerin interneti) ürünleri gibi bütün modern cihazları kapsayacak. RND’nin haberine göre, yasa tasarısının bu hafta sunulması bekleniyor.

Kolluk kuruluşlarının artan terör saldırıları ve diğer suçları araştırmada yaşadığı zorluklara dikkat çeken İçişleri Bakanı Thomas de Maizière tasarıyı destekliyor. Bakan, “Polis yetkilileri araştırma yapmakta güçlük çekiyor zira akıllı cihazlar görevliler önlem alamadan sahiplerini uyarıyor. Örneğin; bir akıllı araç azıcık sallansa bile hemen sahibine bildirim gönderiliyor. Ben polisin duruma dahil olup araştırma yapmasını tercih ederim.” diyor.

De Maizière, kolluk kuruluşlarının kullanımı için şirketlerin ‘arka kapı’lar açmasını yasal bir zorunluluk olarak değerlendiriyor. Ayrıca şirketlerin ‘programlama protokollerinin’ açığa çıkarılmasını istiyor. Böylece, Alman yetkililer şirketlerin şifrelenmiş iletişim detaylarını öğrenebilir.

Alman yetkililer ‘Hack Back’ istiyor

Bu yeni yasanın Alman yetkililere tıpkı ABD’de sunulan ‘Hack Back’ kanun teklifinde (yetkililerin uzaktaki herhangi bir bilgisayarı hack’lemesini sağlayacak kanun) olduğu gibi bir güç sağlaması bekleniyor. De Maizière, “Bot ağının çökertilmesi olayında da gördüğümüz gibi, kriz anında kişisel bilgisayarların kapatılması önem arz ediyor.” diyor. Uzmanlar yasanın kabul edilmeden önce dikkatli davranılması gerektiğini zira kötüye kullanılabileceğini belirtiyor. Alman yetkililer bu tür bir tepki geleceğini tahmin etmiş olacak ki ancak mahkeme kararı alındıktan sonra verilere erişim izni verilmesi şartını koydu.

Kriptolama karşıtı çabalar sürüyor

Sunulan yasa tasarısı, bu tür gelişmeleri takip edenler için sürpriz değil. Şu anda Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık’ta kriptolamaya karşı zorunlu ‘arka kapı’ oluşturulması için yoğun çalışmalar sürüyor. Hatta De Maizière ile Fransız mevkidaşı bu konuda bir araya gelerek Avrupa Komisyonu’na ortak bir mektup gönderdi. Avrupa Birliği bu tür yasaları desteklemediğini açık şekilde ifade etse de, Avrupa Komisyonu  geçtiğimiz Mart ayında WhatsApp, Telegram, Signal ve diğer kriptolu anlık mesajlaşma uygulamalarında gönderilen verilere erişim sağlanmasına izin veren bir kanun hükmüne destek vermişti.

Kaynak: Bleeping Computer

Alman yetkililer, cihaz üreticilerinin ürünlerine kolluk kuruluşlarının yasal araştırmalar esnasında kullanabileceği 'arka kapılar' dahil etmelerini zorunlu kılan bir yasa üzerinde çalışıyor. Yasa otomobil, telefon, bilgisayar, IoT (nesnelerin interneti) ürünleri gibi bütün modern cihazları kapsayacak. Tasarıyı destekleyen İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, kolluk kuruluşlarının kullanımı için şirketlerin 'arka kapı'lar açmasını yasal bir zorunluluk olarak değerlendiriyor. Sunulan yasa tasarısı, bu tür gelişmeleri takip edenler için sürpriz değil. Şu anda Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık'ta kriptolamaya karşı zorunlu 'arka kapı' oluşturulması için yoğun çalışmalar sürüyor. Hatta De Maizière ile Fransız mevkidaşı bu konuda bir araya gelerek Avrupa Komisyonu'na ortak bir mektup gönderdi. Avrupa Birliği bu tür yasaları desteklemediğini açık şekilde ifade etse de, Avrupa Komisyonu  geçtiğimiz Mart ayında WhatsApp, Telegram, Signal ve diğer kriptolu anlık mesajlaşma uygulamalarında gönderilen verilere erişim sağlanmasına izin veren bir kanun hükmüne destek vermişti.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği