Haftanın Özeti: 163

4 - 10 Aralık 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim, Yazılım, Donanım

Bağımsız cep telefonu ağı [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Sopranica anonim olarak arama yapma, mesaj gönderme ve internette gezinme imkanı sunuyor.[/inlinetweet] Ocak ayında Sopranica’nın ilk parçasının kodu olan JMP yayımlandı. Aslında JMP, anonim telefon numarasıyla ses veya mesaj göndermek için güvenli bir anlık mesajlaşma protokolü XMPP’yi (eski adıyla Jabber) kullanmanın bir yolu. WOM adı verilen bir sonraki aşamada telefon ağı için bir radyo ağı altyapısı oluşturması gündemde. Bir Sopranica ağı satın alıp çalıştırmanın maliyetininse 100 Dolar’dan az olacağı tahmin ediliyor.

Teknoloji devlerinden Samsung, parola hatırlatmak icin yeni bir yöntem daha geliştirdi: avuç içi okuma! Son yayımlanan patente göre sistem avuç içindeki kişiye özel çizgileri kullanacak ve bu sayede kullanıcıya parolasını hatırlatmada ipucu göstererek yardımcı olacak. Sistemin çalışma mantığı ise şöyle: kullanıcı avuç içini kimsenin kolayca tahmin edemeyeceği bir şekilde sisteme tanıtacak. Bu sayede başkası sizin elinizi kullansa bile belirlediğiniz pozisyonu tahmin edemeyeceği için sistemi çalıştıramayacak.

Android’in Mayıs ayında giriş seviyesindeki akıllı telefonlar için geliştirdiğini açıkladığı işletim sistemi Android Go, isim değişikliğiyle [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Android Oreo (Go edition) olarak, Android 8.1’le birlikte piyasaya sürüldü.[/inlinetweet] Google, standart Android’e oldukça benzeyen Go sürümünün güncellenmesinden sorumlu bir ekip kurduğunu da açıkladı.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Kısa mesaj olarak da anılan SMS, 25 yaşına bastı.[/inlinetweet] İlk SMS, 3 Aralık 1992 tarihinde Britanyalı Mühendis Neil Papworth‘ten Vodafone Yöneticisi Richard Jarvis‘e gönderilmişti. Bir bilgisayardan yazılan bu ilk mesaj, Jarvis’in bir sırt çantasına sığabilecek büyüklükteki Orbitel 901 model cep telefonuna gönderilmişti. Yollanan ilk metin ise ‘Mutlu Noeller’ olmuştu Bugün Orbitel diye bir marka yok. Kısa mesaj ise yeni nesil mesajlaşma uygulamaları yüzünden hızla gündemden düşüyor.

Bir araştırmaya göre köpeklerin beyninde kedilerin iki katı nöron bulunuyor. Başka bir deyişle [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]bilim noktayı koydu: Köpekler kedilerden daha akıllı![/inlinetweet] Çalışma ABD, Brezilya, Danimarka ve Güney Afrika’da yer alan 6 üniversiteden gelen verilerle tamamlandı. Süreç içerisinde beynin gri madde olarak da bilinen serebral korteks kısmından örnek alınıp tahmin yürütüldü ve bu örnekler bir kedi ve köpeklerin boyutları farklılaşabildiği için biri Golden Retriever olmak üzere iki köpeğin beyninden alındı. Sonuçlara göreyse köpeklerde ortalama 500 milyon, kedilerdeyse 250 milyon nöron bulundu. Bu rakamlar bir şey ifade etmiyorsa karşılaştırmalar için makaleye göz atmanızda fayda var

2017’nin Mayıs ayında Google Brain’de çalışan araştırmacılar, kendi yapay zekasını geliştirecek yapay zeka AutoML’i geliştirdiklerini açıklamıştı. Yakın zamanda bu ‘evlat’ da hayata geçti ve görevin en zorlu kısmı tamamlandı. Araştırmacılar pekiştirmeli öğrenme (reinforcement learning) olarak bilinen bir yaklaşım kullanarak makine öğrenimi modellerinin tasarımını otomatik hale getirdi. Böylece AutoML, belirli bir görev için yapay zeka ağı oluşturan sinir ağı görevi görüyor. Araştırmacıların NASNet adını verdiği ‘çocuk’ yapay zeka, robotların üretimi veya görme engelli insanlara yardım etmek gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilir.

Yapay zeka mühendisi ihtiyacının fazla olduğu bilinen bir gerçek. Fakat Çin’in teknoloji devi Tencent tarafından yayımlanan bir rapor, ihtiyacın tahmin edilenden çok daha fazla olduğunun altını çiziyor. Dünya genelindeki teknoloji devleri, yapay zeka mühendislerini işe alırken zorluklar yaşadıkları konusunda şikayetçi. Bu açlık, maaş beklentilerini absürt noktalara çekmiş durumda. New York Times’ın haberine göre, sadece birkaç yıllık tecrübesi olan çalışanlar bile yıllık 300-500 bin Dolar arası bir maaş beklentisine girebiliyor. Kariyer çizme aşamasındakiler için yeterli bir ipucu diye düşünüyoruz.

Britanya’nın en büyük araç sigortası şirketi [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Direct Line, otopilot sistemini kullanan Tesla sürücülerine yüzde 5’lik bir indirim teklif ediyor.[/inlinetweet] Amaçsa kazaları azaltacağı düşünülen otopilot sisteminin kullanımını teşvik etmek.

Yeni yapılan bir çalışma ABD’nin Teksas ve Kaliforniya eyaletleriyle İngiltere ve Japonya’da elektrikli motora sahip araçların şimdiden içten yanmalılardan daha düşük maliyetli olduğunu gösterdi. Satın alma fiyatı ve amortisman, yakıt, sigorta, vergilendirme ve bakım masraflarını karşılaştıran dört yıllık araştırma, tamamen elektrikli araçların en düşük maliyetli seçenek olduğunu ortaya koydu.

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi ile işbirliği yapan Apple, kalp ritim bozukluğu hakkında veri toplamak için Apple Watch’taki kalp atış hızı sensörünü kullanan bir Apple Kalp Araştırması uygulamasını hizmete sundu. Yürütülen araştırma 22 yaşından büyük ABD’li vatandaşların katılımına açık. Eğer katılımcıda kalp ritim bozukluğu tespit edilirse kişi Apple Watch ve iPhone üzerinden bilgilendiriliyor. Böyle bir şey yaşanması halinde katılımcıya ücretsiz olarak doktora danışma imkanı ve durumun takibi için elektrokardiyografi hizmeti veriliyor.

Yeni bir araştırma, ergenlerin teknolojik cihaz kullanarak geçirdiği süreden ziyade cihazlarla vakit geçirme biçimlerinin ekran bağımlılığıyla alakalı duygusal ve sosyal sorunların en önemli göstergesi olabileceğini öne sürüyor. İşte çocuğunuzun ekran bağımlısı olup olmadığına dair ipuçları:

  • Başarısız kontrol: “Çocuğumun ekran başından kalkmasını sağlamak zor.”
  • İlgi kaybı: “Çocuğumu motive eden tek şey ekran.”
  • Meşguliyet: “Çocuğumun umrunda olan tek şey teknolojik cihazlar gibi görünüyor.”
  • Psikososyal sonuçlar: “Çocuğumun teknolojik cihaz kullanımı aile aktivitelerimizi etkiliyor.”
  • Kullanımdan kaynaklanan ciddi sorunlar: “Çocuğumun medya kullanımı aile için sorun oluşturuyor.”
  • Geri çekilme: “Çocuğum teknolojik cihaz kullanamadığında öfkeleniyor.”
  • Tahammül: “Çocuğumun teknolojik cihaz kullanmak istediği süre giderek artıyor.”
  • Aldatma: “Çocuğum gizlice teknolojik cihaz kullanıyor.”
  • Kaçış: “Çocuğum zor bir gün geçirdiğinde kendini daha iyi hissetmesini sağlayan tek şey teknolojik cihazlar gibi görünüyor.”

Yakın zamanda yayımlanan Screen Schooled: Two Veteran Teachers Expose How Technology Overuse is Making Our Kids Dumber kitabının yazarları Eğitimci Joe Clement ve Matt Miles, akıllı telefonların oluşturduğu tehditler hakkında on yıldan fazla süredir yazılar yazıldığını söylüyor. Clement ve Miles “Bill Gates ve Steve Jobs gibi yakın tarihin en büyük iki teknoloji figürünün çocuklarının babalarının ürettiği ürünlerle oynamasına nadiren izin verildiğini vurgulamak gerek. İki zengin teknoloji yöneticisinin kendi ürünleri hakkında bilip, biz tüketicilerin bilmediği şey nedir acaba?” diye soruyor. Cevabı bilmiyorsanız yazıyı okuyabilirsiniz, çünkü mevzu derin.

Pensilvanya Üniversitesi tarafından [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]yapılan bir araştırma, açlık hissini düzenlemek için midemizin beynimizle iletişim kurduğu mekanizmayı keşfetti.[/inlinetweet] Ayrıca, beyne vücudun yeterince besin tükettiğini söyleyen sinyali taklit edebilen yeni bir hormon kombinasyonu bulundu.

Kıdemli bir kalp cerrahının açıklamasına göre, [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]çok az insanın işine yaradığı gerekçesiyle önümüzdeki 10 yıl içinde artık kalp nakli yapılmayabilir.[/inlinetweet] Profesör Stephen Westaby, bu yüzden artık kök hücre tedavisi ve yapay kalplere geçilmesi gerektiğini savunuyor. Westaby, bypass ameliyatındaki kişilerin kalplerine kök hücre enjekte ederek zarar görmüş kalp dokusunu düzeltip yaşam kalitesini artırmanın mümkün olduğunu ortaya koydu. Bu kapsamda Ocak ayında Londra’daki Royal Brompton Hastanesi’nde bypass ameliyatı geçiren kişilere kemik iliği kök hücresi yerleştirme denemeleri yapılacak. Ayrıca doktorun başından geçenleri anlattığı bir kitabı var.

Ünlü Astrofizikçi Neil deGrasse Tyson, Twitter’dan paylaştığı bir fotoğrafla ‘düz dünya’cılara güzel bir cevap verdi. Ay’ın, üzerine yatay bir çizgi şeklinde bir gölge montajlanmış fotoğrafını paylaşan Tyson, hicvini konuşturarak fotoğrafın altına ‘düz dünyacıların asla görmediği ay tutulması’ yorumunu ekledi. Bilimcinin paylaştığı görsel, dünya düz olsaydı Ay tutulması sırasında karşılaşacağımız görüntüyü temsil ediyor.

Bir Rus roketi, yazılımındaki bir hatadan dolayı yörüngeye taşıdığı 19 uyduyu düzgün bir şekilde yerleştirmekte başarısız oldu ve uydular Dünya atmosferine girerek yandı. Yükünü itmek yerine, Soyuz 2.1b roketinin Fregat üst aşaması yanlış yönde ateşlendi ve uyduları bir alt yörüngesel güzergaha göndermesi gerekirken Dünya atmosferinde yanmalarına sebep oldu. Devlet haber kaynakları, Rus hükümetinin başarısız fırlatmayı resmi olarak incelemesi için ülkedeki Rusya Federal Uzay Ajansı’ndan (Roscosmos) temsilcilerin ve önemli havacılık endüstrisi yetkililerinin olduğu bir komisyon kurduğunu bildirdi.

NASA tarafından Voyager programı kapsamında dış güneş sistemini araştırması için [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]1977 yılında uzaya fırlatılan Voyager-1, 37 yıl sonra motorlarını yeniden çalıştırdı.[/inlinetweet] Jüpiter, Satürn ve yörüngelerinde bulunan uyduları inceleyen araç motorunu son olarak 1980 yılında rotasını Satürn’e yöneltmek için ateşlemişti.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği