Son yapılan bir araştırmaya göre köpeklerde kedilerin iki katı kadar nöron bulunuyor. Dolayısıyla [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]bilim noktayı koymuş olabilir: Köpekler kedilerden daha akıllı![/inlinetweet] Frontiers in Neuroanatomy dergisinde yayımlanacak konu ABD, Brazilya, Danimarka ve Güney Afrika’da yer alan altı üniversiteden gelen verilerle tamamlandı. Hayvan ve insanların bilişsel işlevleri üzerine çalışan Nörolog Suzana Herculano-Houzel’e göre bir ölçüm yapabilmek için nöron sayılarına bakılması gerekiyor, çünkü ne kadar fazla sinir hücresi olursa bilişsel yetenek o kadar artıyor. Araştırma ekibi şimdiye kadar (karada yaşayan) etoburlara yönelmiş olsa da deniz memelilerine de yoğunlaşmayı amaçlıyor.
Çalışma için beynin gri madde olarak da bilinen serebral korteks kısmından örnek alınıp tahmin yürütüldü ve bu örnekler bir kedi ve köpeklerin boyutları farklılaşabildiği için biri Golden Retriever olmak üzere iki köpeğin beyninden alındı. Herculano-Houzel ‘korteksin beyne karmaşa ve esneklik veren bölümü olduğunu’ ifade ederken köpeklerde ortalama 500 milyon, kedilerdeyse 250 milyon nöron bulundu. Karşılaştırma yapmak gerekirse insanlarda 16 milyar, orangutan ve gorillerde 8 veya 9 milyar, şempanzelerdeyse 7 milyar nöron bulunuyor. Çalışmadaki sonuçlara göreyse köpekler rakun ve aslanlarla, evcil kedilerse ayılarla eşit zekaya sahip olabilir. En akıllı hayvanlardan biri olarak anılan fillerdeyse 5,6 milyar nöron bulunuyor. Buna ilave olarak Herculano-Houzel, fillerin motor hareketleri kontrol eden beyinciklerinde ortalamadan fazla adet nöronun tespit edildiğini ve bunun fillerin iri vücutlarını kontrol etmeye yaradığını belirtti.
Her geçen gün ilerleme kaydediliyor
Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda zeka ölçütü olarak beynin boyutu ve canlının yapısal karmaşıklığı dikkate alınırken Wyoming Üniversitesi Hayvan Davranışı ve Bilişsel Laboratuvarı’ndan Sarah Benson-Amram, (etçil hayvanların) beyin boyutunun zekayla olan ilişkisini destekleyecek bulgulara sahip olduklarını belirtti. Bilimci kesin konuşmak için erken olduğunu ve konunun üzerine çalışılmaya devam edilmesi gerektiğini kaydetti.
Herculano-Houzel ise nöron sayısının en etkili ölçüm yöntemi olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Nöron sayımızı daha büyük bir vücutla açıklamıyoruz. Yakın büyüklükte beyni olan canlılar olabilir, (fakat) bunların tamamen farklı sayıda nöronları bulunmaktadır.”
Yorumunuz: