Haftanın Özeti: 163

4 - 10 Aralık 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

Bir Japon şirketi, kişiye en uygun bedeni belirlemek için bir konsept geliştirerek çevrimiçi alışveriş sorununa eşsiz bir çözüm getirmeyi amaçladı. Kullanıcı, fütüristik bir kıyafet olarak tasarlanan ZOZOSUIT‘i üzerine giyecek ve sensör kişinin vücudundaki 15 bin noktadan ölçü alacak. Bluetooth vasıtasıyla bir uygulamaya gönderilen ölçüler otomatik olarak sisteme kaydedilecek ve bilgiler ısmarlanan kıyafetin kişiye en uygun ölçülerde üretmek üzere kullanılacak.

https://www.youtube.com/watch?v=wlLqB5kEEU4

San Francisco merkezli kar amacı gütmeyen kuruluşlardan Seasteading Enstitüsü, 2008’den bu yana geliştirmekte olduğu yüzen şehir projesini Fransız Polinezyası sularında test etmeye başlıyor. Enstitü, yaklaşık 167 milyon Dolar’a mal olacak yüzen şehrin inşası için ICO’yla fon toplayacak. (Enstitü kurulum aşamasında PayPal’ın kurucularından Peter Thiel tarafından fonlanmıştı)

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Araştırmacılar canlı bakteri içeren mürekkep kullanan bir üç boyutlu yazıcı sistemi geliştirdi.[/inlinetweet] Bu sayede mürekkepteki bakterinin türüne göre değişen, küçük boyutlarda biyokimyasal maddeler üretmek mümkün oluyor. Çalışma, toksik maddelerin etkisiz hale getirilmesini sağlayan materyaller veya biyomedikal uygulamalar için yüksek saflıkta selüloz üretiminde kullanılabilir. Bilimciler yeni materyale ‘functional living ink’in kısaltması (kullanışlı yaşayan mürekkep) olarak Flink adını verdi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden bir ekip, bakteri hücrelerinde değişiklik yaparak yeni bir üç boyutlu yazıcı tekniği geliştirdi ve çeşitli uyarıcılara tepki verebilen ‘yaşayan dövme‘ üretti. Dövme, kısa vadede belirli kimyasal uyaranlara tepki verebilecek şekilde düzenlenmiş hücrelerden oluşan uyarı sticker’larında kullanılabilir.

Washington Üniversitesi’nden [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]araştırmacılar Wi-Fi cihazlarıyla iletişim kurabilen üç boyutlu yazıcıda yazdırılmış objeler ve sensörler üretti.[/inlinetweet] Priz veya pile ihtiyaç duymadan üretilen objeler arasında; çamaşır deterjanı bitmeye yaklaşınca tespit edip çevrimiçi sipariş vermeyi sağlayan bir aparat, bir anemometre ve bir deney tüpü tutacağı yer alıyor.

Teslimat drone’larına ilişkin planlarını ilk olarak 4 yıl önce açıklayan Amazon, aşamadığı yasal engeller sebebiyle planını henüz hayata geçirememiş olsa da drone’ların ABD hava sahasına güvenli entegrasyonunu sağlayacak yöntemler üzerine çalışmayı sürdürüyor. Şirket, bu amaçla kendini imha eden drone patenti aldı. Havada yaşanacak acil durumlara yönelik bu patente göre, drone’larda birer ‘parçalanma kumandası’ bulunacak. Kumanda, drone’un işleyişinde bir problem gördüğü takdirde kendini imha etmesini sağlayacak.

İnsanoğlu tarih boyunca doğanları, diğer hayvanları avlamak için ölümcül bir silah olarak eğitti. Bu yırtıcı kuşların yeni hedefiyse drone’lar. Oxford Üniversitesi zooloji araştırmacıları tarafından ABD Hava Kuvvetleri desteğiyle yapılan bir araştırmada, gökdoğanların avlanırken kullandığı yöntemlerin, güvenlik güçleri ya da hava limanları için tehlike arz eden drone’ları yakalamak için kullanılabileceği öğrenildi. Araştırmacılar doğanlara küçük video kamera ve GPS alıcıları yerleştirerek hayvanların diğer kuşları avlarken kullandığı yöntemleri öğrendi.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Çin, sürücüsüz otobüsleri Shenzen kentinde kullanıma sundu.[/inlinetweet] Normalinden küçük boyutlardaki akıllı otobüsler 1,2 km’lik bir güzergahta saatte 10 ila 30 km hızla çalışıyor. Alıcı, kamera ve GPS donanımına sahip otobüsler, yaya, araç ve bariyerlere çarpmaktan kaçınabiliyor. Araçlarda acil durumlara müdahale etmesi için şimdilik bir sürücü de bulunuyor.

Dijital versiyonunun üretilmesi dışında hamilelik testlerinde son 30 yıldır bir değişiklik yapılmadı. 2015 yılında kurulan Lia Diagnostics şirketi bu alanı dönüştürmeyi hedefliyor. Tuvalete atılabilen ilk hamilelik testi olması planlanan Lia diğer hamilelik testleri gibi idrara tepki vererek kişinin hamile olup olmadığını -geleneksel emsalleri gibi- tek veya çift çizgiyle gösteriyor. Ancak Lia’nın ürünü suda çözülen özel bir kağıttan yapıldığı için tuvalete atılabiliyor. Bu da, testin testi yapan kişiden başka kimse tarafından görülmemesini sağlıyor. Testin fiyatının 9-22 Dolar arasında olacağı ve 2018’in ortalarında satışa sunulacağı tahmin ediliyor.

Singapur Ulusal Üniversitesi‘nden bir grup araştırmacı, hayalet vatoza (manta ray) benzeyen ve onun gibi hareket eden bir sualtı robotu tasarladı. Uzunluğu 35, genişliği 63 santimetre olan MantaDroid’in ağırlığı sadece 0,7 kilogram. Robot 10 saat yüzebiliyor. Ekip, MantaDroid’in yüzme performansını, farklı su seviyelerindeki hareketlerini ve beklenmeyen akıntılara nasıl tepki vereceğini değerlendirmek için robotu denizde test edecek.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Volkswagen’ın MOIA şirketi paylaşımlı ulaşım hizmetlerine yeni bir soluk getirmeye hazırlanıyor.[/inlinetweet] MOIA’nın aracında USB girişleri ve kısılabilir iç aydınlatmalar var. Ayrıca Wi-Fi bağlantısı ve eşya koymak için özel bir bölüm mevcut. ‘Dünya çapında uyumlaştırılmış hafif araç test prosedürü’ (WLTP) standartlarına göre aracın menzili 300 kilometre civarında. Ayrıca 30 dakika içinde yüzde 80 şarj olabiliyor. Şirketin nihai amacı, bölge ve partnerlerin özel ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak önümüzdeki yılın sonuna kadar Avrupa genelinde, 2025 yılına kadar da ABD’de hizmet vermeye başlamak.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Beş yıl önce konsept olarak görücüye çıkan Lamborghini Urus nihayet gerçeğe dönüştü.[/inlinetweet] Urus, dünyanın en hızlı SUV’si (spor amaçlı taşıt) olma özelliği taşıyor. 650 beygir gücündeki 4 litrelik çift turbolu V8 motoru aracı 305 km/s sürate ulaştırıyor. 0-100 km/s hızlanmasıysa sadece 3,6 saniyede tamamlanıyor. Urus’un başlangıç fiyatı 200 bin Dolar olarak belirlendi (Türkiye kısmını hiç hesaplamayalım). Lamborghini, 2019 itibariyle yılda 3 bin 500 adet Urus üretmeyi planlıyor.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği