Gerçekçi su altı robotu: MantaDroid

Bir grup araştırmacı, hayalet vatoza (manta ray) benzeyen ve onun gibi hareket eden, su altında daha iyi gizlenebilen bir su altı robotu tasarladı. 

Haber Özeti

Tam Sürüm

Singapur Ulusal Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, hayalet vatoza (manta ray) benzeyen ve onun gibi hareket eden, su altında daha iyi gizlenebilen olan bir su altı robotu tasarladı. Su altı gözetlemesi ve biyoçeşitlilik araştırmalarında kullanılmak üzere geliştirilen MantaDroid, şu anda kullanılan geleneksel su altı cihazlarına göre dikkat çekmeyen bir alternatif oluşturmayı amaçlıyor.

Uzunluğu 35, genişliği 63 santimetre olan MantaDroid’in ağırlığı sadece 0,7 kilogram. Robot 10 saat boyunca yüzebiliyor. Araştırma ekibinden Chew Chee Meng ve Yeo Khoon Seng, “Birçok su altı türünün aksine hayalet vatozların eşsiz hareket mekanizması, dalgalı sularda fazla çaba sarf etmeden göğüs yüzgeçlerini çırparak ilerlemelerini sağlıyor. Bu ayırt edici özellik, otonom su altı araçlarında (AUV) da benzer mekanizmalar kullanılabileceğine dair fikir verdi.” dedi.

MantaDroid, polivinil klorürden (PVC) yapılan göğüs yüzgeçlerini kullanarak hareket ediyor. Sıradan su altı araçlarında kullanılan pervane temelli iticilerin aksine bu yüzgeçler daha uzun menzilli bir çalışma sağlıyor. Robotun gövde kısmında bulunan bir dizi sensör deniz biyoçeşitliliğini araştırmak ve hidrografik verileri ölçmek gibi farklı amaçlar için kullanılabilir.

Chew Chee Meng, “Yüzgeç çırpma mantığıyla çalışan diğer su altı robotlarında kullanılan çoklu motorların aksine MantaDroid’in iki yüzgecinde birer tane elektrikli motor bulunuyor. Böylece, yüzgeçlerin suyun sıvı dinamiğiyle doğal olarak etkileşime girip hareket edebilmesini sağlıyoruz.” diyor. Robot, sıvı dinamiği hakkında etraflı bir çalışma yürütüldükten ve 40 farklı yüzgeç tasarımı test edildikten sonra tasarlandı. Ekip, MantaDroid’in yüzme performansını, farklı su seviyelerindeki hareketlerini ve beklenmeyen akıntılara nasıl tepki vereceğini değerlendirmek için robotu denizde test edecek.

Her alanda drone kullanımı artıyor

Geçtiğimiz birkaç yılda drone teknolojisinde büyük gelişmeler yaşandı. Örneğin Çin merkezli Ehang dünyanın ilk yolcu taşıyan drone’unu tanıtırken Amazon otonom teslimat drone’larını hizmete sunma planlarını açıklamıştı. Ayrıca drone’lar mimarlık alanında da giderek yaygınlaşıyor. Üstelik sadece binaları fotoğraflamak ya da videoya çekmek için kullanılmıyorlar. Mimar Mark Dytham yakın zamanda yaptığı bir açıklamada, drone’ların binaların tasarlanma şeklini de dönüştüreceğini söyledi. Ulaşım endüstrisi de drone’ları kullanma yöntemleri arıyor. Land Rover arama kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere bir drone üretti. BMW ise hareket halindeyken drone teslimatı alabilen bir araç konsepti tanıttı.

Kaynak: Dezeen

Singapur Ulusal Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, hayalet vatoza (manta ray) benzeyen ve onun gibi hareket eden böylece su altında daha iyi gizlenebilen bir su altı robotu tasarladı. Uzunluğu 35, genişliği 63 santimetre olan MantaDroid'in ağırlığı sadece 0,7 kilogram. Robot 10 saat boyunca yüzebiliyor. Araştırma ekibinden Chew Chee Meng ve Yeo Khoon Seng, "Birçok su altı türünün aksine hayalet vatozların eşsiz hareket mekanizması, dalgalı sularda fazla çaba sarf etmeden göğüs yüzgeçlerini çırparak ilerlemelerini sağlıyor. Bu ayırt edici özellik, otonom su altı araçlarında (AUV) da benzer mekanizmalar kullanılabileceğine dair fikir verdi." dedi. Ekip, MantaDroid'in yüzme performansını, farklı su seviyelerindeki hareketlerini ve beklenmeyen akıntılara nasıl tepki vereceğini değerlendirmek için robotu denizde test edecek.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği