Elektriğe ihtiyaç duymadan internete bağlanan objeler

Üç boyutlu yazıcı kullanılarak, prize veya pile ihtiyaç duymadan akıllı telefon veya bilgisayar gibi cihazlarla iletişim kurabilen objeler üretildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, prize veya pile ihtiyaç duymadan akıllı telefon veya bilgisayar gibi Wi-Fi cihazlarıyla iletişim kurabilen üç boyutlu yazıcıda yazdırılmış objeler ve sensörler üretti. Üretilen objeler arasında; çamaşır deterjanı bitmeye yaklaşınca tespit edip çevrimiçi sipariş vermeyi sağlayan bir aparat, bir anemometre ve bir deney tüpü tutacağı yer alıyor.

Geliştirilen teknolojinin temelinde geri saçılım (backscattering) olarak bilinen dalgaların yansıtılması tekniği var. Bu sayede, yazdırılan plastik ve bakır karışımı bir anten vasıtasıyla Wi-Fi yönlendiricisinden alınan radyo sinyalleri kablosuz alıcıya yönlendiriliyor. Araştırmacılar yazdırdıkları objeleri pille çalıştırmaktansa mekanik hareketten faydalanmayı tercih etti.

Akan sıvı bir çarkı döndürdüğünde veya bir butona basılmasını sağladığında, dişliler ve yaylar iletken bir anahtarı aktif hale getiriyor ya da kapatıyor. Böylece antenin yansıtma durumu değişiyor. Dişlinin üzerindeki bir diş sayesinde veriler objenin üzerine sabitlenebiliyor. Böylece, üretilen sinyaller Wi-Fi alıcısı tarafından okunabilecek şekilde dönüştürülebiliyor.

Araştırmanın baş yazarı Shyam Gollakota, “Örneğin; çamaşır deterjanı dökerken kutunun üzerindeki dişlinin dönme hızı ne kadar deterjan kaldığını gösterecek. Üç boyutlu yazıcıda üretilen anahtar ile anten arasındaki iletişim, bu veriyi kablosuz şekilde ulaştıracak. Daha sonra alıcı ne kadar deterjan kaldığını tespit edip belirli bir noktaya kadar azalınca da Amazon uygulaması üzerinden otomatik mesajla sipariş verecek.” diyor.

Üretilen diğer malzemeler arasında buton, kontrol düğmesi ve makara gibi giriş aygıtları da var. Bu aygıtlar bir müzik sistemindeki ses seviyesini kontrol etmek veya tek bir düğme yardımıyla marketten sipariş vermek gibi çeşitli amaçlarla kullanılabilir. Pilsiz çalışan, kablosuz şekilde akıllı cihazlarla iletişime geçen objeler üretmek yetmemiş olacak ki araştırma ekibi bir de objelere bilgi yüklemeyi başardı. Bunun için mıknatıstan faydalanıldı. Plastik ve demir karışımı ince bir tel kullanılarak, akıllı telefona okutulmak üzere barkoda benzer bir tanım bilgisi oluşturuldu ve objelerin içine yerleştirildi.

Kaynak: New Atlas

Washington Üniversitesi'nden araştırmacılar, prize veya pile ihtiyaç duymadan akıllı telefon veya bilgisayar gibi Wi-Fi cihazlarıyla iletişim kurabilen üç boyutlu yazıcıda yazdırılmış objeler ve sensörler üretti. Üretilen objeler arasında; çamaşır deterjanı bitmeye yaklaşınca tespit edip çevrimiçi sipariş vermeyi sağlayan bir aparat, bir anemometre ve bir deney tüpü tutacağı yer alıyor. Araştırmanın baş yazarı Shyam Gollakota, "Örneğin; çamaşır deterjanı dökerken kutunun üzerindeki dişlinin dönme hızı ne kadar deterjan kaldığını gösterecek. Üç boyutlu yazıcıda üretilen anahtar ile anten arasındaki iletişim, bu veriyi kablosuz şekilde ulaştıracak. Daha sonra alıcı ne kadar deterjan kaldığını tespit edip belirli bir noktaya kadar azalınca da Amazon uygulaması üzerinden otomatik mesajla sipariş verecek." diyor. Üretilen diğer malzemeler arasında buton, kontrol düğmesi ve makara gibi giriş aygıtları da var. Bu aygıtlar bir müzik sistemindeki ses seviyesini kontrol etmek veya tek bir düğme yardımıyla marketten sipariş vermek gibi çeşitli amaçlarla kullanılabilir.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği