Haftanın Özeti: 123

27 Şubat – 5 Mart 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

ABD’nin Kansas eyaletindeki [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Olathe şehrindeki bir barda teknoloji şirketi Garmin’de görevli bir mühendis öldürüldü.[/inlinetweet] Kansas City Star gazetesinin haberine göre bir görgü tanığı, katilin Srinivas Kuchibhotla adlı mühendise ateş ederken “Ülkemden defol!” diye bağırdığını söyledi. Olayda mühendisin yanı sıra, yine Garmin çalışanı olan Alok Madasani ve bu ikiliyi korumaya çalışan Ian Grillot yaralandı. Olayın ardından Kansas’lı Adam Purinton adlı bir şüpheli tutuklandı.

Uber‘in geçirdiği kötü yıl, yeni olaylarla devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde şirketteki cinsiyetçi yaklaşımlar sebebiyle gündeme oturan Uber şimdi de şirketin CEO’su Travis Kalanick‘in bir şoförle kavga ettiği videonun yayınlanmasıyla gündeme geldi. Videoda iki arkadaşıyla seyahat ederken görülen Kalanick, araçtan ineceği sırada şoförün kendisine yönelttiği eleştirilere önce sakince cevap veriyor sonrasında ise azarlar bir tonda tartışıyor.

Amazon’un bulut bilişim servisinde yaşanan bir aksaklık sebebiyle binlerce web sitesi, uygulama ve internet hizmeti durdu. Hatanın sebebinin kod yazımındaki bir imla hatası olduğu belirtildi. Amazon’un S3 adlı bulut hizmeti yaklaşık 150 bin web sitesi tarafından kullanılıyor.

S3 servisi, Amazon’un basit depolama çözümü olarak adlandırdığı bir hizmet.

Google, drone’lu Titan projesinde kepenk indirdi ancak Facebook kendi güneş enerjili drone’unu havalandırmak için gün sayıyor. Facebook Mühendislik Biriminin Başı Jay Parikh, Aquila isimli insansız hava aracının ayda birkaç uçuşla teste başlayacağını açıkladı. Yüksek irtifada uçabilen drone’un kanat açıklığı Boeing 737’ninkinden daha geniş.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Snapchat’in ana şirketi Snap, New York Borsası’na etkileyici bir giriş yaptı.[/inlinetweet] Hisselerini bir önceki gün 17 Dolar’dan değerlendirerek satışa sunan şirket, borsanın açılmasıyla hisse değerinin 24 Dolar’a çıktığını gördü. Perşembe gününden Snap hisselerini satın alan yatırımcılar da bir günde yüzde 44 oranında kar etti. Bu hızlı giriş, Twitter’ın borsadaki ilk gününde yüzde 77 kar elde etmesine benzetildi.

Günü 24,48 Dolar’dan kapatan Snap hisseleri böylece açılış gününde yüzde 44’lük bir büyüme gösterdi.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Web tarayıcısı Firefox’un ana şirketi Mozilla, ‘daha sonra okuma’ servisi Pocket’ı satın alıyor.[/inlinetweet] Mozilla tarafından ‘ilk stratejik satın alma’ olarak tanımlanan Pocket, artık Firefox ile entegre çalışacak. Pocket’ın kurucusu Nate Weiner ve 25 yoldaşı şirkette çalışmaya devam edecek. (Sitemizde de her içeriğin altındaki paylaşım düğmelerinde gördüğünüz) Pocket, kullanıcıların makaleleri, videoları ya da diğer içerikleri daha sonra okumak ya da izlemek için kaydetmesini (ve asla okuyup izlememesini) sağlıyor.

2007’de kurulan Pocket’ın aylık 10 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor.

Norveç Devlet Televizyonu ülkedeki dijital gözetleme kanunu ile ilgili bir açıklama yayınladı. Normalde hararetli tartışmalara yol açan konulardan olsa da bu sefer durum hiç de öyle olmadı. NRKbeta ekibi bunun sebebinin yorum yazmadan önce okuyucuların çözmesini şart koştukları kısa test olduğunu düşünüyor. Geçtiğimiz ay uygulamaya konulan yöntemde bazı tartışmalı konular ile ilgili haberlere yorum yazmak isteyen okuyucular 3 sorudan oluşan kısa bir testi başarıyla geçmek zorunda.

Bu soruları yanıtlayamayan kullanıcılar yorum yazma hakkını kaybediyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Twitter bu ayın başından itibaren taciz engelleyici bazı yeni özellikleri kullanıma sokuyor.[/inlinetweet] Artık Twitter üzerinde, seçtiğiniz kelimeleri kullananları otomatik olarak sessize alabilecek (susturabilecek) ve yumurta (profil fotoğrafını değiştirmemiş, çoğunlukla sahte / bot) hesapları yine otomatik olarak engelleyebileceksiniz. Twitter ayrıca kullanıcıları rahatsız eden hesapları yapay zeka ile tespit edeceğini ve belirli sürelerle engelleyeceklerini belirtti.

Yahoo’nun eski Başkanı Sue Decker tarafından geliştirilen ve Harrison Metal’ın Kurucusu Michael Dearing tarafından da desteklenen Raftr adlı sosyal medya oluşumu Facebook ve Twitter’a bir alternatif oluşturabilir. Diğer sosyal medya sitelerinin aksine Raftr’da kişilerden ziyade belirli konular takip ediliyor. Amaç Facebook ve Twitter gibi sitelerin oluşturduğu kuru gürültüden kaçmayı sağlamak.

Youtube damlaya damlaya göl olur atasözünün vücut bulmuş hali gibi. Her gün izlediğimiz birkaç dakikalık kısa videolar bir araya gelince gözleri yuvalarından eden rakamlara dönüşüyor.Yeni açıklanan rakamlara göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]kullanıcılar Youtube’da her gün bir milyar saat video izliyor.[/inlinetweet] Dünya nüfusuna bölecek olursak kişi başına yaklaşık 8,4 dakika düşüyor.

Neverthink.TV, temel olarak interneti aptal kutusuna dönüştürmeye bir adım daha atan bir proje. Youtube’da bulunan haber, oyun, güzellik, kedi videosu gibi videoları kategorize edip kullanıcılara sunan Neverthink.TV sayesinde “Ben televizyon izlemiyorum,” diyenlerin nesli tükenecek.

https://www.youtube.com/watch?v=ElQkSE3Pb-Q&list=PLREkCuBYae95B-M5YpMDF54A7trI2eSMH

Keep or Delete uygulaması, Tinder mantığıyla Twitter hesabınızı temizliyor. Hesabınıza giriş yaptıktan sonra silmek istediğiniz tweet’lerinizi sola, saklamak istediğinizi sağa kaydırarak hesap temizliğinizi hızlıca yapmanızı sağlıyor. Eğer yanlışlıkla saklamak istediğiniz bir tweet’i silerseniz kolayca geri almanız mümkün, ayrıca isterseniz tüm Twitter arşivinizi de indirebilirsiniz.

Güvenlik ve mahremiyet ile ilgili topluluklar, geçtiğimiz hafta sonu Google’ın şifreli e-posta için geliştirdiği E2Email adlı Chrome uzantısını açık kaynaklı yapma kararı üzerine karıştı. Bu haber olumlu olarak karşılansa da şifreli e-posta uygulamasını kolaylaştırmak için tasarlanan proje, lideri olmazsa yerinde sayabilir.

Müjdemizi isteriz! Çünkü [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]dünyanın en büyük bot ağı Necurs artık DDoS saldırıları da gerçekleştirebiliyor.[/inlinetweet] Necurs her gün 1 milyon tanesi aktif olmak üzere toplam beş milyon cihaza şimdiden bulaşmış durumda. Güvenlik uzmanları, DDoS saldırıları modülünün 6 ay önce eklendiğini tahmin ediyor.

Necurs ekibinin ne yapmaya çalıştığını anlamak için biraz daha zamana ihtiyaç var.

Yapay zekalı asistan Clarke görüşmeleriniz sırasında sizin için not alıyor. E-posta ya da telefon ile ulaşabildiğiniz Clarke, görüşme detaylarınızı günlük e-postalarla size iletiyor. Notlarınızı onun sayesinde katılımcılarla doğrudan paylaşabiliyor ya da CRM gibi ortak kullanılan programlar üzerinden birbirinize gönderebiliyorsunuz.

Yaşlıların bilgisayardan anlamaması size komik geliyorsa, 81 yaşındaki bir Japon kadın sizi kendinize getirecektir. Masako Wakamiya, Japonların geleneksel oyuncak bebeklerinin nasıl dizilmesi gerektiğini gösteren bir iOS uygulaması geliştirdi. Uygulama, Japonya’da Hinamatsuri (Kızlar Günü) olarak bilinen 3 Mart tarihinin hemen öncesinde kullanıma sunulduWakamiya’yı daha yakından tanımak isterseniz TEDx konuşmasını dinlemelisiniz. 

The Creative Independent sitesi, yaratıcı insanlara rehberlik eden bir kaynak. Sitenin tarayıcı eklentisi, her yeni sekme açışınızda önünüze sitedeki makalelerden bir alıntı getirerek size ilham sağlıyor. Sitenin yaratıcıları, logo olarak spiral kullandıklarını çünkü spiralin temel bir fikre yeniden dönüşü sembolize ettiğini ve bunun her yaratıcı sürecin bir parçası olduğunu ifade ediyor.

Digital Nomad (Dijital Göçebe) terimini duymamış olabilirsiniz ama son dönemde “evden/uzaktan çalışıyorum” diyen tanıdıklarınızın sayısının artmış olması muhtemel. İşlerin dijital ortamlara aktarılması, internetin çok daha hızlı ve yaygın hale gelmesi, internet üzerinden iletişim ve çalışma imkanı sunan uygulamaların geliştirilmesi, mobil cihazların kullanım kolaylığı gibi sebeplerle artık eskiye göre çok daha fazla insan çalışmak için iş yerine gitme ihtiyacı hissetmiyor. Son yıllarda gitgide yaygınlaşan bu çalışma yöntemi size de cazip geliyor ancak nasıl bu şekilde çalışabileceğinize dair bir fikriniz yoksa, haberdeki uygulamalar ve hizmetler size yardımcı olabilir.

İnternete bağlı olduğu sürece belirli bir şehirde ya da ülkede olmak zorunda olmayan çalışanlar, zamanlarını ‘hem ziyaret hem ticaret’ mantığı ile gezerek geçirebiliyor.

Café Wifi sitesi, dizüstü bilgisayarınızı alıp çalışmak için dışarı çıktığınızda hayal  kırıklığına uğramanızı engelliyor. Nasıl mı? Dünya çapında kafelere dair bilgi paylaşımında bulunacağımız bir ortam yaratarak. Harita üzerinden istediğiniz şehri seçerek, kafelerdeki kablosuz internetin ne kadar iyi olduğu, içeceklerin lezzeti, tuvaletlerin temizliği gibi birçok ayrıntı hakkında kullanıcıların verdiği bilgileri inceledikten sonra sizin için en uygun kafenin hangisi olduğuna karar verebiliyorsunuz.

Şimdilik sadece iOS uygulaması olan Café Wifi, yakında Android kullanıcılarını da sevindirecek.

Türkiye Drone Ligi 1. Etap yarışı 11 Mart’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek. Lig usulü puanlama yapılacak ve 6 etaptan oluşacak yarışın sonunda birinci 8 bin TLve yurtdışında Türkiye’yi temsil etme fırsatıyla ödüllendirilecek. Bunun haricinde ikinci olan yarışçıya 4 bin TL ve üçüncü olan yarışçıya da 2 bin TL ödül verilecek. İncelemeyi ihmal etmeyin!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

  • Pocket ile ilgili “ve asla okuyup izlememesini” yorumunuza bayıldım :) ve çok güldüm.

  • Otonom araç devriminde fırtına önceki sessizlik bu sayıya fazlasıyla yansımış… Yenilenebilir enerjiyle çalışacak elektrikli araçlarla dünya pay değişecek….

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği