‘Dijital göçebe’ nedir? Nasıl olunur?

Dijital göçebelik size de cazip geliyor ancak nasıl bu şekilde çalışabileceğinizi bilmiyorsanız, haberdeki uygulamalar ve hizmetler size yardımcı olabilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Digital Nomad (Dijital Göçebe) terimini belki daha önce duymamış olabilirsiniz ama son dönemde evden/uzaktan çalışıyorum diyen tanıdıklarınızın sayısının artmış olması muhtemel. İşlerin dijital ortamlara aktarılması, internetin çok daha hızlı ve yaygın hale gelmesi, internet üzerinden iletişim ve çalışma imkanı sunan uygulamaların geliştirilmesi, mobil cihazların kullanım kolaylığı gibi sebeplerle artık eskiye göre çok daha fazla insan çalışmak için iş yerine gitme ihtiyacı hissetmiyor.

Kimi uzaktan çalışanlar için bu durum, evinin rahatlığını asla bırakmak zorunda olmamak anlamına gelirken, kimileri ise birer ‘dijital göçebe’ olmayı tercih ediyor. İnternete bağlı olduğu sürece belirli bir şehirde ya da ülkede olmak zorunda olmayan çalışanlar, zamanlarını ‘hem ziyaret hem ticaret’ mantığı ile gezerek geçirebiliyor.

Son yıllarda gitgide yaygınlaşan bu çalışma yöntemi size de cazip geliyor ancak nasıl bu şekilde çalışabileceğinize dair bir fikriniz yoksa, aşağıdaki uygulamalar ve hizmetler size yardımcı olabilir.

Dışarıda çalışacak yer bulma yöntemleri

  • WorkHardAnywhere adlı iOS uygulaması, kullanıcıların 100 farklı ülkedeki ‘laptop dostu’ mekanları paylaşmasını ve oylamasını sağlıyor. Böylece çevrenizde laptopunuzu alıp gidebileceğiniz mekanlar bulabiliyorsunuz.
  • CoWorking.Coffee de benzer bir şekilde kullanıcıların çevredeki kahvecileri, çalışmaya uygunluk bakımından oylamasını ve önermesini sağlıyor.
  • Copass ise dünya çapında pek çok farklı çalışma alanına tek bir abonelik ile erişebilmenizi sağlıyor.
  • Coworkingmap, DeskSurfing, WorkFrom, CoNomads ve ShareDesk gibi uygulamalar ve internet siteleri de dilediğiniz zaman yakınlarınızda bir çalışma alanı bulmanıza yardımcı olabilir.
  • Hoffice ise ortak çalışma alanı kavramını AirBnB mantığı ile birleştirerek, kullanıcıların evlerinde, çalışmak isteyen ziyaretçiler için bir çalışma ortamı oluşturmasını sağlıyor.

Uzaktan çalışacak iş bulma yöntemleri

Dijital göçebelik eğitimi yöntemleri

  • Tayland’ın Chiang Mai şehrinde gerçekleştirilen Nomad Summit (Göçebe Zirvesi), dijital göçebelik hakkında işin uzmanlarından bilgi alabileceğiniz büyük bir organizasyon.
  • DNX Camp ise dijital göçebelik üzerine düzenlenen en büyük konferans.
  • Coworkstation da 3 ila 7 günlük eğitim etkinlikleri düzenliyor. Bu etkinlikler şimdiye dek Barselona’da, Bali’de ve Akdeniz’de bir yatta yapıldı.
  • Yat demişken, Nomad Cruise etkinliği de Güney Amerika ve Avrupa arasında iki hafta boyunca denizde seyahat ederek katılabileceğiniz bir başka eğitim turu.
  • YonderWork işletmelerin uzaktan çalışma sistemine geçmesine yardımcı olan bir şirket. Belki patronunuzu buna ikna edebilirsiniz.
  • 7in7, Coworking Unconference Asia ve Nomad City gibi şirketler de göçebe yaşam tarzı ile ilgili konferanslar düzenliyor.
  • Freedom Summit ise bu konu hakkında internet üzerinden düzenlenen tek zirve.
  • Cocal‘in takvimi üzerinden dijital göçebe konferanslarını takip edebilirsiniz.

İnsanlarla tanışma yöntemleri

  • Nomadbase dijital göçebeler için bir sosyal medya ağı görevi gören bir uygulama. Magpie ise sadece kadın dijital göçebelere özel bir ağ. Flylancer da üyelerinin buluşma ayarlamasını sağlıyor.
  • NomadProjects benzer konular üzerinde çalışan şirketlerin bir araya gelerek iş birliği halinde çalışmasını sağlıyor.
  • NomadPass, dijital göçebelerin kendileri gibi kişileri bulup birlikte çalışmasını ve gezmesini sağlıyor.
  • NomadSoulmates ise bu maceraya tek başına atılmak istemeyen, kendisine bir ruh eşi arayan bekar göçebeler için kurulmuş. DateANomad de benzer bir sevgili bulma uygulaması.

Parayı yönetme yöntemleri

  • Revolut dünyayı dolaşan ve farklı para birimleri arasında geçiş yapması gereken kullanıcılar için geliştirilmiş bir uygulama.
  • World Nomads 15 yıldır göçebelere yardım eden ve onlara seyahat sigortası sağlayan bir grup.

Her şey dahil göçebe hizmetleri

[alert type=white ]Bu haberin editörü Semih Sönmez, 1 yıldır yanında çalıştığı patronu M. Serdar Kuzuloğlu ile şimdiye dek yüz yüze görüşmemiştir.[/alert]

Kaynak: FastCompany

Digital Nomad (Dijital Göçebe) terimini belki daha önce duymamış olabilirsiniz ama son dönemde evden/uzaktan çalışıyorum diyen tanıdıklarınızın sayısının artmış olması muhtemel. İşlerin dijital ortamlara aktarılması, internetin çok daha hızlı ve yaygın hale gelmesi, internet üzerinden iletişim ve çalışma imkanı sunan uygulamaların geliştirilmesi, mobil cihazların kullanım kolaylığı gibi sebeplerle artık eskiye göre çok daha fazla insan çalışmak için iş yerine gitme ihtiyacı hissetmiyor. İnternete bağlı olduğu sürece belirli bir şehirde ya da ülkede olmak zorunda olmayan çalışanlar, zamanlarını 'hem ziyaret hem ticaret' mantığı ile gezerek geçirebiliyor.Son yıllarda gitgide yaygınlaşan bu çalışma yöntemi size de cazip geliyor ancak nasıl bu şekilde çalışabileceğinize dair bir fikriniz yoksa, haberdeki uygulamalar ve hizmetler size yardımcı olabilir.

7 Yorum

  • Gerçekten harika bir kaynak. Birde uygulamaların birden fazla dil seçeneği olsa harika olacak. :)

    • Çok teşekkürler. Haberi beğenmenize sevindim ancak uygulama önerilerinin benim tarafımdan değil, haberin kaynağı olarak belirttiğimiz Fast Company tarafından yapıldığını belirtmek isterim.

  • Ben de Serdar Bey bu kadar işin arasında nasıl yazı yazıyor diyordum. Meğersem editörleri varmış :)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği