Uzak Asya’dan: Girişimci ve ortak çalışma alanı ilişkisi

Konuk yazarımız 'dijital göçebe' Zeynep Gabralı, bir buçuk yıldır bulunduğu bölgenin girişimcilik kültürüne dair gözlemlerini paylaşıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yaklaşık bir buçuk yıldır Uzak Asya ülkelerinde dijital göçebe hayatı yaşayan Zeynep Gabralı, bölge ülkelerindeki girişimcilik dünyası ve iş yapış şekilleriyle ilgili izlenimleriyle bizlerle olacak. Tabii dijital göçebeliğin iyi ve kötü taraflarına dair tecrübelerini de paylaşacak. Evet, Uzak Doğu yerine Uzak Asya tanımlamasını kullandık.

Bölgenin girişimcilik ekosistemine baktığımızda Çin, Hong Kong ve Singapur gibi ülkelerin pazarı domine ettiğini görüyoruz. Fakat son yıllarda Çin’in Malezya ve Endonezya’ya yaptığı ciddi yatırımlarla bu ülkelerde de pazar çok hızlı bir şekilde büyüyor.

Wework ile başlayan ve IBM, Microsoft gibi bir çok firmanın da tercih ettiği ortak çalışma ofisleri (coworking space) geleceğin çalışma modeli olarak adlandırılıyor ve son yıllarda -dünyada olduğu gibi- burada da ciddi bir trend haline gelmiş durumda.

Lokasyon bağımsız çalışanlar, kurumsal firmalar ve startup’lar artık ortak çalışma ofislerini tercih ediyor. Bunun nedeni ise sektörlerinden global insanlarla tanışıp network oluşturmak ve coworking space’in sunduğu workshop, etkinlik, inkübatör programlarından yararlanmak olarak açıklayabilirim.

CU Asia 2018

CU Asia (The Coworking Unconference), CAAP (Coworking Alliance of Asia Pacific) ve Endonezya kökenli bir ortak çalışma alanı olan Hubud tarafından son 3 yıldır Tayland ve Malezya’da düzenlenen Asya’nın en büyük coworking konferanslarından biri. Etkinliğin amacı, dünyanın her yerinden girişimleri, açık ofisleri ve yatırımcıları bir araya getirerek global bir network kurulmasını sağlamak.

CU Asia 2018, geçtiğimiz hafta Malezya’nın Penang şehrinde gerçekleşti. 35 ülkeden 150 katılımcı ağırlayan konferans, bu yıl Malezya hükümeti projesi olan Malezya Dijital Ekonomi Kuruluşu (MDEC) tarafından desteklendi. Malezya’da kurulan dijital bir merkez olan MDEC için, teknolojiyle gelişen bir ekosistemin çekirdeği diyebiliriz. Teknoloji alanında yerel ve global  girişimlerin, inkübatörlerin yatırımcılarla buluştuğu devlet destekli bir yapı.

4 gün süren konferansta girişimcilik, global açılım ve girişimcilik akademisi alanında birçok farklı panel yer aldı. Asya startup ekosistemini öğrenmek adına oldukça faydalı olan bu konferansta bazı girişimler ilgimi çekti.

Magic

Magic (Malaysian Global Innovation & Creativity Centre) Malezya hükümeti destekli, girişimcileri yaratıcılık ve teknoloji alanında destekleyen ve yatırım almalarını sağlayan bir oluşum. Startup ekosisteminde, ülke ekonomisini büyütmek ve girişimcilere destek olmak amaçlı kurulan bu yapı sınırlar ötesine geçip Stanford Üniversitesi ve UP Global ile mutabakat imzalamış ve dijital pazarı globale açmış. 2020’yi hedef alan yapıdan oldukça başarılı girişimler çıkmış ve Çin pazarında ciddi oyuncular haline gelmişler.

Techstars

Aslında hepimizin aşina olduğu Techstars etkinlikteki başarılı panellerden birini gerçekleştirdi. Uluslararası girişimcilik ağı olan Techstars; girişimciler için başlangıç programları, mentorluğa dayalı hızlandırıcı programları, kurumsal yenilik ortaklığı ve ‘venture capital fund’ gibi alanlarda hizmet veriyor. Ayrıca globalde birçok ülkede Startup Weekend ve Startup Week etkinlikleri düzenliyor.

Cowork7x24

Başarılı bulduğum uygulamalardan biri olan Cowork7x24, ortak çalışma alanları için rezeryasyon hizmeti şeklinde tanımlanabilir. Kurucusu ve CEO’su Serkan Kurtuluş olan Sofya kökenli proje, konferanstaki tek Türk girişimiydi. Sofya, Bükreş ve İstanbul’da hizmet veren uygulama, geçtiğimiz hafta itibarıyla Asya pazarı lansmanını gerçekleştirdi.

Yazımın başında bahsettiğim gibi gelişmekte olan Asya ülkelerinde girişimcilik ve yatırım alanında ciddi bir büyüme söz konusu. Özellikle Alibaba, Amazon gibi güçlü firmalar bu ülkelere ciddi yatırımlar yapıyor.

Yükselen trend olan coworking space’ler ise artık birçok şirket tarafından sağladıkları olanaklar ve finansal avantajlar nedeniyle tercih ediliyor. Aynı zamanda girişimlere yatırım fonu ve koçluk hizmetleri de sağlıyorlar. Umarım yakın zamanda ülkemizden de benzer haberleri duyarız.

 

Yazar hakkında: Zeynep GabralıUzun yıllar Türkiye ve Amerika’da kurumsal firmalar ve startup’larla iş geliştirme ve dijital pazarlama alanlarında strateji hizmeti verdikten sonra Asya’ya taşındı. Yaklaşık bir buçuk yıldır Asya ülkelerinde startup’lara iş geliştirme ve dijital pazarlama alanlarında danışmanlık hizmeti veriyor.

Bir buçuk yıldır Uzak Asya ülkelerinde 'dijital göçebe' hayatı yaşayan Zeynep Gabralı, konuk yazar sıfatıyla, bölgeye dair izlenimlerini paylaşıyor. Girişimcilik ekseninde yoğunlaşacak yazıların ilki, ortak çalışma alanları (coworking space) ve girişimci ilişkileri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği