Yaklaşık bir buçuk yıldır Uzak Asya ülkelerinde dijital göçebe hayatı yaşayan Zeynep Gabralı, bölge ülkelerindeki girişimcilik dünyası ve iş yapış şekilleriyle ilgili izlenimleriyle bizlerle olacak. Tabii dijital göçebeliğin iyi ve kötü taraflarına dair tecrübelerini de paylaşacak. Evet, Uzak Doğu yerine Uzak Asya tanımlamasını kullandık.
Son yıllarda Asya ve Güney Doğu Asya’da gelişmekte olan ülkelere yaptığı yatırımlarla ses getiren ve hepimizin yakından takip ettiği Alibaba bu coğrafyada hızla büyümeye devam ediyor. Alibaba’nın büyüme stratejilerinden biri, girdiği ülkenin pazarında o alanın devi olan firmanın çoğunluk hissesini satın almak ve bulunduğu pazara hızlı adapte olmak. Bunu son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımlarla örneklendirebiliriz;
- Güney Asya’nın e-ticaret devi Lazada’nın çoğunluk hissesini satın alması.
- AliPay’in kullanıldığı her ülkede, o ülkenin lokal bankalarıyla çalışması.
AliBaba’nın göz bebeği olan ve Asya genelinde en geniş ödeme ağına sahip AliPay, Tayland, Malezya, Endonezya gibi gelişmekte olan ülkelerde de en ciddi oyunculardan biri haline geldi.
AliPay ile birlikte IPO ve mobil stratejiler odaklı ilerleyen Alibaba’nın yakın gelecekte ne kadar hızlı şekilde büyüyeceğine hep birlikte tanık olacağız. Bu arada not olarak eklemek isterim, ödeme sistemleri alanında Çin’de AliPay’in en büyük rakibi WeChat uygulaması. İlerleyen yazılarımda WeChat’in hızla büyümesi ve bunun
nedenlerinden ayrıca bahsedeceğim.
Alibaba’nın son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımları inceleyelim:
2011 yılında Rocket Internet tarafından kurulan e-ticaret devi Lazada, Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam pazarlarında faaliyet gösteriyor. 2017 yılında Alibaba 1 milyar Dolar karşılığında Lazada’nın yüzde 51 hissesini satın aldı. E- ticaret alanında Güney Doğu Asya pazarında fırsatları yakalamak için yoluna Lazada ile devam eden AliBaba, onun faaliyet gösterdiği ülkelerde hızla büyümesini sürdürüyor.
2008 yılında kurulan ve Çin’in en büyük yemek teslimatı uygulamalarından biri olan şirkete geçtiğimiz yıl Alibaba 1 Milyar Dolar yatırım gerçekleştirdi.
Bir ‘unicorn’ girişimi olan ve 2009 yılında kurulan Tokopedia, Endonezya’nın en büyük e-ticaret uygulaması. AliBaba 2017 yılında Tokopedia’ya 1,1 milyar Dolar yatırım gerçekleştirdi.
Yintai Goup’a bağlı olan ve 1997 yılında Pekin’de kurulan InTime, Çin’in en büyük perakende zincirlerinden biri. AliBaba 2017 yılında 2,6 milyar Dolar yatırımla IntTime şirketinin haklarını devraldı. Devralma sonrası Alibaba, LianHua adlı süpermarket zincirine 100 milyon Dolarlık yatırım gerçekleştirdi.
Alibaba, Çin kökenli lojistik şirketi olan Cainiao’nun 799 milyon Dolar karşılında yüzde 51 hissesini satın aldı ve perakendecilik alanındaki imparatorluğunu taşımacılık ve depolama hizmeti deviyle birleştirdi.
2011 yılında Hindistan’da kurulan Bigbasket, web sitesi ve mobil uygulama üzerinden gıda ürünleri alışverişi yapılmasını sağlıyor. Alibaba’nın BigBasket’a gerçekleştirdiği 280 milyon Dolar‘lık yatırımla Hindistan pazarına girerek Amazon’a karşı güçlü bir stratejiyle ilerlediğini görüyoruz.
2014 yılında akıllı bisiklet paylaşım uygulaması olarak Çin’de hayata geçen OFO, Alibaba’dan 700 milyon Dolar yatırım aldı. 20 ülkede, 250’den fazla şehirde, 10 milyondan fazla sarı bisikletle kullanıcılarına hizmet veriyor.
İkinci el araç arama motoru olan Çin kökenli şirket, Alibaba’dan 335 milyon Dolar yatırım almıştır.
Alibaba’nın son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımlara bakarsak, ağırlıklı olarak e-ticaret, lojistik, perakendecilik, ödeme sistemleri gibi sektörlerin öne çıktığını görüyoruz. Bu sektörlerin yanı sıra medya, sağlık ve eğlence gibi farklı sektörlere de yatırım yapmaya başladı. Son yıllarda hızla gelişen pazarlar olan Malezya, Endonezya, Tayland, Vietnam, Filipinler ve Hindistan gibi ülkelere ciddi yatırımlar gerçekleştireceğinin sinyallerini
veren Alibaba, sanıyorum yakın zamanda hemen hemen her sektörde karşımıza çıkacak.
Yazar hakkında: Zeynep Gabralı, Uzun yıllar Türkiye ve Amerika’da kurumsal firmalar ve startup’larla iş geliştirme ve dijital pazarlama alanlarında strateji hizmeti verdikten sonra Asya’ya taşındı. Yaklaşık bir buçuk yıldır Asya ülkelerinde startup’lara iş geliştirme ve dijital pazarlama alanlarında danışmanlık hizmeti veriyor.
Yorumunuz: