Haftanın Özeti: 123

27 Şubat – 5 Mart 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]3 boyutlu yazıcı kullanan yapı şirketi Apis Cor, ilk konutunu inşa etti.[/inlinetweet] Yenilikçi şirket 24 saat içinde üç boyutlu yazıcıyla inşa edilen ev sayesinde, inşaat sektörünü değiştirmeyi ve yaşam şartlarını iyileştirmeyi hedefliyor.

Enerji nakil hattı, gaz borusu hattı ve su tesisatı dertlerinden kurtulup gerçek özgürlüğe kavuşmak istiyorsanız PassivDom nerede olursanız olun size ideal yaşam koşullarını sağlıyor. Enerjisinin tamamını güneş enerjisi kullanarak kendi üreten ev, içerdeki sıcaklık durumunu da ayarlıyor. Ev yazın serin, kışın da sıcak kalıyor. Ayrıca su depolama sistemi de mevcut. Evdeki tüm sistemler akıllı telefon ile kontrol edilebiliyor. Bir gün içinde teslim edilen PassivDom herhangi bir altyapı hizmetine gerek duyulmadan her tür araziye kurulabiliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=wg4cQ5GOIA0

Washington Üniversitesi‘nin üzerinde çalıştığı yeni bir yöntem sayesinde poster ya da tişört gibi gündelik objeler otomobil radyosu ya da akıllı telefon ile doğrudan iletişime geçebiliyor. FM bandı üstünden radyo sinyalleriyle mesaj göndermek olarak özetleyebileceğimiz bu yöntem, çevrenizin sizinle ‘konuştuğu’ bir akıllı şehir için geliştiriliyor. Bu yöntem kullanılarak tasarlanan giysilerle kişinin hayati belirtileri akıllı telefonuna iletebilir ya da otobüs duraklarındaki ilan panolarından yerel etkinliklere dair dijital içerikler yayınlamak mümkün.

Google’ın bu hafta aldığı bir patent teknoloji devinin giyilebilir kameralarda üstünlüğü elinde bulunduran Spectacles’la rekabet için ‘bir şey’ geliştiriyor olabileceğini düşündürdü. Patent ‘uzaktan kullanıcısıyla etkileşimli bir ortamda kullanılabilecek bir şapka ve kamera sistemi’ olarak tanımlanıyor. Fakat şirketin isteği bunun sadece bir paylaşım ürünü olarak kalmayıp, acil durumlarda görsel ve konum atabilecek bir dağıtım sistemi de olması.

Bir aile şirketi olan Miniot tarafından tasarlanan Wheel adlı pikap (ismi gibi) yalnızca bir tekerlekten ibaret. Yalın ve kullanımı kolay tasarımıyla Wheel’da müzik dinlemek için tek yapmanız gereken plağınızı pikabın üzerine yerleştirmek. İğnesi altta yer alan Wheel’ı başlatmak, parça atlamak ya da durdurmak gibi tüm fonksiyonlar ortasında yer alan çubuk kullanılarak yapılıyor. Wheel sahibi olmak isteyenler Kickstarter kampanyasına göz atmalı. Ürünün fiyatı şimdilik 586 Dolar

Türk Bilimci Hasan Ayaz önderliğinde çalışan araştırmacılar, işlevsel yakın kızılötesi spektroskopi (fNIRS) adı verilen giyilebilir bir beyin resimleme cihazını kullanarak, insanlar etkileşim halindeyken beyinlerinin nasıl senkronize olduğunu tespit etti. fNIRS, beyin korteksindeki etkinliği ölçmek için ışığı kullanıyor. Cihaz bir saç bandı gibi takılabiliyor.

Araştırmacılar, bir dinleyicinin beyninin konuşmacının beynindeki etkinliği yaklaşık beş saniyelik bir gecikme ile tekrar ettiğini gözlemledi.

Piskel ile hasretini çektiğiniz 8-bit karakterleri ve hareketli grafikleri artık kendiniz oluşturabilirsiniz. Siteye kayıt olunca galerinizi oluşturup istediğiniz karakterleri diğer üyeler ya da arkadaşlarınızla GIF formatında paylaşabiliyorsunuz. Açık kaynaklı Piskel geliştirme adına katkınıza da açık.

Söylemeden geçmeyelim, herhangi bir karakterinizi gizli tutma seçeneğiniz de var.

SMOVE hem telefon sabitleyicisini hem de şarjı bir araya getiren bir ürün. Indiegogo’da fon toplayan ürün pratikliği ile vloggerların gözde ürünü olacak gibi duruyor. (139 Dolar).

Olfaktör sistemli çalar saat Sensorwake bulunduğunuz ortama sevdiğiniz kokuları yayarak keyifli bir şekilde uyanmanızı sağlıyor. Saatin yaydığı koku miktarı kurduğunuz saate yakın giderek artıyor ve iki dakika içinde sizi mutlu bir şekilde uyandırıyor. Eğer üç dakika sonra hala uyanmamış olursanız destek melodisi yardımınıza yetişiyor (daha da uyanmazsa biber gazı püskürtmek de fena fikir olmayabilirdi). Sensorwake’in şu an yedi koku seçeneği mevcut, bunların arasında deniz kenarı, çikolata ve espresso var.

Macchina, aracınızın kontrolünü elinize almanız için kullanabileceğiniz oldukça temel bir hackleme modülü. Cihaz aracınızın iç çalışmalarını anlamanız ve kişiselleştirmeniz için tasarlanmış çok yönlü bir geliştirme platformu. Açık kaynaklı bir otomotiv arayüzü olan M2, Arduino Due temel alınarak tasarlanmış ve 1996 sonrası üretilen tüm araçlarda kullanılabilecek şekilde geliştirilmiş. Macchina’yı detaylı incelemek ve desteklemek isteyenler için Kickstarter’da bir kampanya bulunuyor.

https://www.youtube.com/watch?v=xLPzPNfL7rM

Tasarım alanındaki en köklü şirketlerden IDEO‘nun ardındaki zihinler, geçmişte otonom sürüş, talep üzerine gönderi hizmetleri ve mobil çalışma alanları gibi pek çok farklı alanda yürüttükleri çalışmaları birleştirerek, geleceğin otomatik hareketliliğini (otomobilite) geliştirmeye çalışıyor. Firmanın hedeflerinden biri, gündelik hayattaki payını küçük ama emin adımlarla artıran paylaşımlı araçlara yönelik bir yapı geliştirmek.

Yapay zekanın beğenimize sunduğu en son şaheser, dünyanın ilk elektrikli ve sürücüsüz yarış otomobili Robocar. Barcelona’daki Mobil Dünya Kongresi‘nde tanıtılan araç, Roborace tarafından geleceğin aracı olarak adlandırılıyor. Aracın Nvidia tarafından geliştirilen bir süperbilgisayarı, saniyede 24 trilyon yapay zeka işlemi gerçekleştirebiliyor. Her bir tekeri için 300 kW gücünde toplam 4 motoru bulunan araç saatte 320 km hıza çıkabiliyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Ford, 2021’de faaliyete geçirmeyi planladığı otomatik postacısı Autolivery’yi duyurdu.[/inlinetweet] Siparişinizi drone ile evinizin balkonuna kadar getirmeyi planlayan araç, tüm teslimat sürecini otomatikleştirme niyetinde.

Honda, dinamik şarj adı verilen teknoloji ile otomobillerin hareket halindeyken şarj edilmesini ve böylece sınırsız menzile kavuşmasını sağlamayı amaçlıyor. Bunun için elektrikli araçların yolda giderken şarj olabilmesi için yolda tren raylarına benzer şeritler oluşturulması gerekiyor. Altyapı maliyeti şu anda bu teknolojinin önündeki en büyük engel. Ancak Honda bu probleme, yeni geliştirdiği sistemle bir çözüm bulabilir. Yeni sistemin, araç saatte 155 km hızla giderken 180 kW kapasite ile dinamik şarj gerçekleştirebildiği belirtiliyor.

Dinamik şarj teknolojisi, şarj donanımının yolun üzerine yerleştirilmesini gerektiriyor.

Bir sürücüsüz otomobil konsepti de Fransız otomotiv şirketi Peugeot’dan geliyor. Dört farklı sürüş seçeneği olması planlanan Instinct (içgüdü) adlı model, Peugeot’nun da otonom araç yarışında yerini aldığının ispatı durumunda.

Volkswagen’in yeni elektrikli araç konsepti ID, şirketin Beetle ve Golf modellerinin ardından yeni ikonu olmaya hazırlanıyor. 2020’de piyasaya sürülmesi beklenen ID konsepti oldukça etkileyici görünüyor. Aracın otonom sürüş özelliği, havalı dış görünümü ve yayalarla iletişim kuran farları ile dikkatleri üzerine çekmesi çok da zor olmayacak. Aracın dış görünüşün dışında teknik özellikleri de tatmin edici.

https://www.youtube.com/watch?v=pnB0MGt2piU

Maven Ventures tarafından desteklenen otonom kamyon girişimi Embark piyasaya sessiz sedasız bir giriş yaptı. Şirketin hedefi, sürücüler tarafından otoyola bırakıldıktan sonra hedefine ulaşana kadar otoyol üzerinde seyahat edebilen ve daha sonra tekrar bir sürücü tarafından alınıp yükü boşaltılabilen kamyonlar üreterek uzun yolun dertlerini ortadan kaldırmak.

Kontrolü bilgisayarlara bırakınca ‘yol keyfimiz’ nasıl bir dönüşüme uğrayacak, merak ediyorsanız lafı uzatmayalım. Otomobil endüstrisi, şeylerin interneti ile birleşince aracınızla ayrılmaz bir ekip haline geleceksiniz. 5 tanesini hemen sıralayalım:

  1. Park etme konusunda yetenekli değilseniz üzülmenize gerek kalmayacak. BMW ve Mercedes-Benz akıllı telefon kullanarak uzaktan kumanda ile park etme özelliğini geliştiriyor.
  2. Geleceğin araçları, eve yaklaştığınızda garajın kapısını açacak. Siz daha eve girmeden klimanızı çalıştırıp evi size hazır hale getirecek.
  3. Evde değilken de kendinizi oturma odası konforunda hissedeceksiniz. Bilgisayar aracınızı kullanırken size düşen keyifli bir yolculuk geçirmek. Bu da HD ekran ve muhteşem ses sistemleri eşliğinde işe giderek olabilir.
  4. Bir başka değişim de elle kontrol ettiğiniz dikiz aynası ya da radyonun artık el sallayarak kontrol edilecek olması. Audi ve Volvo’nun önderlik ettiği bu özellik gösterge panelini hafifletecek.
  5. Son olarak, geleceğin araçlarını açmak ve çalıştırmak için parmak izi, retina taraması ya da ses aktivasyonu kullanılacak. Yani araç anahtarını kaybetme derdi de bitiyor.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

  • Pocket ile ilgili “ve asla okuyup izlememesini” yorumunuza bayıldım :) ve çok güldüm.

  • Otonom araç devriminde fırtına önceki sessizlik bu sayıya fazlasıyla yansımış… Yenilenebilir enerjiyle çalışacak elektrikli araçlarla dünya pay değişecek….

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği