Haftanın Özeti: 121

13 – 19 Şubat 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

NBC‘nin, istihbarat raporlarını inceleyen kıdemli bir ABD yetkilisine dayandırdığı habere göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Rusya, Edward Snowden’ı ABD’ye teslim etmeye hazırlanıyor.[/inlinetweet] Rusya’nın ABD Başkanı Donald Trump’la iyi ilişkiler kurmak için böyle bir yolu seçeceğini söyleyen raporun doğruluğu henüz kanıtlanmış değil. Ancak bir başka kaynaktan alınan bilgiler de Donald Trump‘ın başkanlık koltuğuna oturduğu günden bu yana Rusya’nın bu konuyu konuştuğunu ifade ediyor. Snowden’ın avukatları böyle bir şeyin gerçekleşmesi için ortada herhangi bir sebep olmadığını savunurken, Snowden da Twitter’dan yaptığı açıklamada, böyle bir kararın kendisinin Rus Ajanı olmadığınının en iyi kanıtı olduğunu (çünkü hiçbir devletin kendi adına çalışan bir casusu teslim etmeyi düşünmeyeceğini) söyledi.

https://twitter.com/Snowden/status/830200565720346624

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange sessizliğini bozarak kişisel Twitter hesabından ilk defa tweet attı. Assange’ın Twitter’daki ilk işi öldüğüne dair iddiaları ortadan kaldırmak oldu. Son dönemde Assange’ın öldüğünü iddia eden birçok habere Google’da hızlı bir arama yaparak ulaşmak mümkün.

İnsanlar yaklaşık 13 yıldır Facebook vasıtasıyla birbirleriyle bağlantı kuruyor. Sosyal ağın Kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg‘in şimdi ‘dünyayı kurtarmak hedefiyle’ daha büyük bir planı var: Küresel bir topluluk oluşturmak.

I know a lot of us are thinking about how we can make the most positive impact in the world right now. I wrote this…

Gepostet von Mark Zuckerberg am Donnerstag, 16. Februar 2017

Facebook, gelir artışında 2016’nın son çeyreğini diğer teknoloji şirketleri arasında lider olarak kapattı. Gösterişli bir çeyrek yaşayan Facebook yıldan yıla gelir artışında yüzde 50,8’le birinci sırayı alırken onu yüzde 22,4’le Amazon takip etti. Statista’nın hazırlığı grafikte sonuncu sırayı ise yüzde 0,9’la Twitter aldı.

Artık iş aramak için LinkedIn‘e ya da diğer iş ilanı yayınlayan sitelere gitmenize gerek kalmayabilir. Facebook ABD ve Kanada’da önümüzdeki haftalarda şirketlerin iş ilanı yayınlamasını sağlayacak değişikliklere gidecek. Bu özellik daha sonra diğer ülkelerde de kullanıma sunulacak.

Müracaat: Facebook

Hindistan Demiryolları’nın ulaşım hizmetleri Uber ve Ola ile yaptığı anlaşmayla birlikte, bazı tren istasyonlarında bu şirketler için özel park alanları oluşturulacak. Böylece hem sözkonusu şirketler daha fazla müşteri bulacak hem de Hindistan Demiryolları bu alanlar için her yıl milyonlarca Dolar alacak. Müşteriler de toplu taşımadan inince evlerine daha rahat ve güvenli bir şekilde gidebilecek. Gerçek bir kazan / kazan denklemi.

Google Maps uygulamasına (Android ve iOS için) gelen yeni güncelleme ile artık işaretlediğiniz yerlerden listeler oluşturmak ve bu listeleri paylaşmak mümkün hale geldi. Kullanımı da son derece basit.

Geçtiğimiz yazın fenomeni Pokemon Go aylarca listelerin zirvesinden inmemiş, hem indirilme hem de gelir rekorlarını altüst etmişti. Daha sonra ilgiyi yavaş yavaş kaybeden uygulama, Cadılar Bayramı, yeni yıl ve Sevgililer Günü için çeşitli etkinlikler düzenleyerek güncelliğini korumaya çalışmıştı. Piyasaya çıktığında sadece orijinal 151 Pokemon‘la (birinci nesil) kullanıma sunulan uygulama daha sonra ikinci nesilden 8 adet bebek Pokemon‘u da oyuna dahil etmişti. Şimdi ise Pokemon Go en büyük genişleme hamlesine hazırlanıyor: İkinci nesilden 80 yeni Pokemon bu haftanın sonuna doğru oyuna eklenecek.

Çevrimiçi alışveriş devi [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Amazon, Skype benzeri video konferans ve iletişim uygulaması Chime’ı kullanıcılara sundu.[/inlinetweet] Chime (‘çaym’ şeklinde okunuyor ve ‘çınlama’ anlamına geliyor) ile ücretsiz uluslararası çağrı (VoIP) ve video konferansları yapılabilmesi dışında hızlı bir şekilde sanal toplantılar düzenlenebiliyor. Ücretsiz olan temel sürüm iki kişinin çağrı ve video görüşmesi yapmasına imkan sunuyor. Uygulamanın 2,5 Dolar karşılığında 1 GB mesaj arşiv alanı sunan Plus hesabı ve 15 Dolar’a sınırsız VoIP imkanı sunan sürümleri de bulunuyor.

Amazon kargoları drone’lardan aşağı paraşütle indireceği yeni bir dağıtım şekli için patent başvurusunda bulundu. Dağıtım drone‘larını yere indirmenin zaman ve enerji kullanımı açısından verimsiz olduğunu söyleyen şirket, başvuruda drone’lardan paraşütle atılan kargo paketlerinin yere güvenli inişinin nasıl sağlayacağını detaylı olarak açıklamış. Yine de, bardak setindense bir kitabın kapınıza paraşütle inişinin daha güvenli olacağı kesin.

Paraşütlü dağıtım drone’larının İngiltere’de gizli bir alanda test edilmekte olduğu söyleniyor.

Reklam destekli gelir modeli Snap(chat) için şimdilik işe yaramamış görünüyor. İstatistikler, Amerikalı yetişkin kullanıcıların yüzde 69’unun, hedef kitle olan 18-24 yaş arası kullanıcıların ise yüzde 80’inin reklamları ‘her zaman’ ya da ‘çoğu kez’ izlemeden geçtiğini gösteriyor. Yapılan ankete göre kullanıcılar Snap’te haber içeriklerini de takip etmiyor. Kullanıcıların yüzde 50’si bu platformdan spor kanallarını, yüzde 57’si ise eğlence kanallarını takip etmiyor.

Apple CEO’su Tim Cook, teknoloji endüstrisinin interneti kirleten ‘yalan haberler‘ konusunda harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Cook, The Daily Telegraph gazetesine verdiği röportajda, “Büyük bir kampanya yürütülmeli. Her topluluğu göz önünde bulundurmalıyız.” şeklinde konuştu. Cook ayrıca, teknoloji şirketleri olarak kendilerine de bu konuda büyük bir rol düştüğünü sözlerine ekledi.

Google, geliştiricilere uygulamalarına mahremiyet politikasını gösteren belgeler eklemeleri konusunda uyarıda bulundu. Bu uyarıyı dikkate almayan ve 15 Mart tarihine kadar bir mahremiyet politikası hazırlayarak kullanıcılarını veri paylaşımı konusunda bilgilendirmeyen uygulamaların Play Store’dan kaldırılacağı ya da görünürlüğünün kısıtlanacağı açıklandı. Google’ın bu kararıyla birlikte ‘zombi uygulama‘ olarak bilinen milyonlarca uygulamanın Play Store’dan silinmesi bekleniyor.

ABD’de seçimlerine hile karıştırdıkları iddia edilen [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Rus siber casuslar şimdi de Mac bilgisayarları hedef aldı.[/inlinetweet] Güvenlik araştırmacıları, MacOS’a yönelik kötü amaçlı bir yazılım tespit ettiklerini ve bu yazılımın APT28 adı ile anılan Rus gruba ait X-Agent virüsünün MacOS için geliştirilmiş versiyonu olduğunu açıkladılar. Daha önce Linux, Windows, Android ve iOS versiyonları tespit edilen virüse MacOS’ta ilk kez rastlandı. En tecrübeli ve başarılı siber casus gruplarından biri olduğu düşünülen APT28’in Rus Askeri İstihbarat Servisi’ne bağlı olduğu düşünülüyor.

Fidye virüsleri yaygınlaşmaya ve her geçen gün daha büyük bir problem haline gelmeye devam ediyor. Uzmanlar bu durumun küresel bir krizin başlangıcı olabileceğini iddia ediyor. SentinelOne adlı şirkette Güvenlik Stratejisi Müdürü olan Jeremiah Grossman, katıldığı bir konuşmada “Pek çok kişi fidye virüslerinden etkileniyor ve pek çok kişi ödeme yapıyor. Durum gittikçe kötüye gidiyor; kötüleşmeye de devam edecek.” dedi. Fidye virüsü probleminin ekonomisini inceleyen Grossman, bu pazarın gerçek dünyadaki adam kaçırma ve fidye isteme pazarıyla aynı yönde ilerlediğini; korsanların her geçen gün daha büyük firmaların verilerini rehin alarak ödeme talep ettiğini belirtiyor.

Alphabet Jigsaw ve Wikimedia Foundation tarafından yürütülen bir araştırma, 2015 yılı boyunca Wikipedia’da yapılan kullanıcı yorumlarını inceleyerek kişisel hakaret içeren yorumların neden ve nasıl yapıldığını anlamaya çalıştı. Elde edilen verilere göre tüm yorumların yüzde 43’ü anonim kullanıcılara ait. Bu kullanıcılar bireysel saldırı konusunda kayıtlı kullanıcılardan 6 kat daha aktif. Yine de anonim kullanıcılardan gelen bireysel saldırılar toplamın yarısından daha az. Araştırmacılar, bu kullanıcılara moderatörler tarafından müdahale edilmesi ile bireysel saldırı konusunda kayda değer gelişme sağlanacağı görüşünde.

İnsanlar sosyal medyayı farklılıkları keşfetmek için değil, zaten bildiği ve görüşlerine katıldığı kişileri takip etmek için kullanıyor. Bu da kullanıcıların, kendi görüşlerindeki kişilerden oluşan bir balon içinde yaşamasına sebep oluyor. Karşıt görüşler hakkında fikir sahibi olmayan kullanıcılar, eksik ya da yanlış bir şekilde bilgilendirilebiliyor. FlipFeed adlı Google Chrome uzantısı, bu tarz durumların önüne geçebilmek için kullanıcılara, kendi görüşlerinden olmayan kişilerin Twitter akışlarını gösteriyor.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği