Haftanın Özeti: 138

12 - 18 Haziran 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Pakistanlı bir Facebook kullanıcısı sitede yaptığı yorum nedeniyle idam cezasına çarptırıldı.[/inlinetweet] Sanığın kardeşlerinden biri Guardian’a yaptığı açıklamada Raza’nın ‘sonradan terörle mücadele biriminden olduğunu öğrendikleri Muhammad Usman diye biri ile’ Facebook’ta mezhep tartışması yaşadığını söyledi. Raza’nın savunma avukatı yapılan suçlamanın başta ‘mezhep kökenli hakaret içeren sözler’ ile sınırlandırıldığını, fakat sonradan eklenen ‘peygamberi küçümseme‘ suçlamasının sanığın idam cezasına çarptırılmasına neden olduğunu açıkladı (EK BİLGİ: Pakistan’da bu yılın Nisan ayında da benzeri bir ithamla korkunç bir linç girişimi yaşanmıştı).

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Yurtdışında faaliyet gösteren internet sitelerinden alışverişe ek vergi geliyor.[/inlinetweet] İnternette ticaretin giderek arttığına dikkat çeken Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye’de herhangi bir mükellefiyeti olmayan firmalardan stopaj vergisi alınacağını açıkladı. Türkiye’de mükellef olan ve internette satış yapan firmaların düzenleme dışında kalacağını vurgulayan Ağbal, merkezi yurtdışında olan bir internet sitesi eğer Türkiye’de mükellef değilse alışveriş yapılırken (satan taraftan) belli bir oranda stopaj kesileceğini söyledi (Dolayısıyla -gerçekleşmesi durumunda kaçınılmaz olarak- Türkiye’ye satış yapan siteler fiyatlarına bu vergiyi ekleyecek. Böylece Türkiye’den alışveriş yapanlar ürünleri yüzde 20’ye varan oranda daha pahalıya satın alacak).

Maliye Bakanı Naci Ağbal.

Endonezya Maliye Bakanı, bir aylık müzakerenin ardından 2016 yılı için Google ile vergi konusunda anlaşılabildiklerini açıkladı. Anlaşmazlığın sebebi Google’ın hükümete yapması gereken yıllık vergi ödemelerin tamamını gerçekleştirmediğine dair suçlamalardı.

Dünya akıllı cihazların oluşturduğu ağlar ve fabrikalardaki otomasyon trendi gibi Endüstri 4.0 olarak adlandırılan ve daha önce görülmemiş yeni teknolojilerle karşı karşıya. Ancak ülkelerin bu konulardaki kanunları birbiriyle uyumlu değil. Mexico City’de, konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel ortak standartlar oluşturulmadığı sürece güvenliğe dair önemli endişelerin bulunacağının altını çizdi. G20 Zirvesi’nin gündem maddelerinden birinin de bu olması bekleniyor.

Sonsuz kaydırma, beğeni patlamaları ve Snapchat serileri masum birer özellik gibi görünebilir ancak asıl amaçları sizi telefonunuza bağımlı yapmak. CBS’in 60 Minutes (60 Dakika) adlı programına katılan Eski Google Ürün Yöneticisi Tristan Harris “Uygulamayı belirli şekillerde ve uzun süreler boyunca kullanmanızı istiyorlar. Çünkü bu şekilde para kazanıyorlar.” diyor. Araştırmacılar, telefon kullanmadığımızda stres yaşamamıza sebep olan kortizol hormonu salgılamaya başladığımızı söylüyor.

Google’ın eski Ürün Yöneticisi Tristan Harris.

Tüm zamanların en yüksek değerinden işlem yapsa da [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Bitcoin şu sıralar Etherium’un gölgesinde kalmaya başladı.[/inlinetweet] Ethereum, Bitcoin’in yaptığı her şeyi daha hızlı, yüksek hacimde ve düşük maliyetle yapıyor.

Fakat Ethereum’un esasen Bitcoin’e rakip olarak çıkmadığını hatırlatmakta fayda var.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]IBM yapay zekası Watson ile finansal hizmetlerini sunmaya başladı.[/inlinetweet] Şirketin 2016 yılında bünyesine kattığı Promontory‘nin Endüstri Uzmanı, Watson’ı bu hizmetlerdeki düzenleme, risk ve uygunluk analizlerinde de kullanacak. Geliştirilen ilk bilişsel araçlar üç alanda hizmet veriyor: düzenleme gereksinimleri, finansal suç öngörüleri ve finansal risk modellemesi

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Google’ın ‘Backup and Sync’ adlı yedekleme hizmeti 28 Haziran’da kullanıma sunulacak.[/inlinetweet] Bu servis ile günlük kullanıcılar bilgisayarlarındaki dosyaları ve fotoğrafları bulut sistemi üzerinde depolayarak diledikleri yerden ulaşabilecek. Backup and Sync, Google Drive‘ın en son versiyonu ve artık masaüstündeki Google Photos yükleyicisi ile entegre olarak kullanılabilecek. Mevcut Drive yönetici konsolu ayarları da Backup and Sync’e olduğu gibi aktarılacak.

Instagram, bir markadan para aldığı için paylaşım yapan kullanıcıların bu durumu açıkça ifade etmesini sağlayacak bir araç geliştirdi. Bu yeni özellik, sizin sıradan bir kullanıcı olarak karşınıza çıkan içeriklerin sponsorlu olup olmadığını, eğer öyleyse hangi firmayla ortak yapıldığını görmenizi sağlayacak. Görsellerin üzerine eklenecek ‘… ile ücretli ortaklık’ ibaresi, kullanıcılara o görselin ardında kimin olduğunu açık bir şekilde gösterecek.

waking up in @calvinklein #mycalvins #ad

A post shared by Kendall (@kendalljenner) on

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Snapchat video kaydedip fotoğraf çeken gözlüğü Spectacles’ın 2. nesli üzerine çalışmaya başladı.[/inlinetweet] Geçen sene piyasaya çıkarılan gözlüğün yeni modelinin ‘artırılmış gerçeklik’ (AR) özelliğine sahip olacağı söyleniyor. Bu hususta en büyük ipucu Snapchat’in Kasım 2015’te AR destekli bir gözlük için yaptığı patent başvurusu.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Yahoo’nun Verizon’a 4,5 milyar Dolar‘a satışı tamamlandı.[/inlinetweet] Kararın ardından şirkete ezeli rakibi Google’dan transfer olan CEO’su Marisa Mayer’da (260 milyon Dolar gibi cüzi bir tazminat alarak) görevini bıraktığını açıkladı. Verizon, Yahoo’yu sahip olduğu AOL (American Online) varlıkları ile birleştirerek, bünyesinde 50 medya markasını barındıran yan kuruluşu ve Oath’a dahil etmeyi planlıyor. Oath’ın başında AOL’in eski CEO’su Tim Armstrong bulunuyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]E-ticaret devi Amazon, Teksaslı market zinciri Whole Foods’u satın aldığını açıkladı.[/inlinetweet] 13,7 milyar Dolarlık bir anlaşma sonucunda organik gıda zincirini satın alan şirket, böylece tarihinin en büyük satın alımına da imza atmış oldu.

Amazon, 2014 yılında e-spor ve video oyunu odaklı canlı görüntü platformu Twitch’i 970 milyon Dolar’a almıştı.

Uber’in geçen haftaki yönetim kurulu toplantısında, kurucu Travis Kalanick’in şirketten ayrılacağının konuşulduğu iddia edildi. Kalanick’in Başkan Yardımcısı görevini üstlenen yakın dostu Emil Michael’ın hafta başında Uber’den ayrıldığını açıklaması da bunun habercisiydi.

Uber’in CEO’su Travis Kalanick.

İngiliz otomobil üreticisi [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Jaguar Land Rover (JLR), Lyft ile işbirliği yapmak üzere 25 milyon Dolarlık yatırım yaptı.[/inlinetweet] Ortaklığın bir parçası olarak şirket Lyft sürücülerine araç sağlayacak karşılığında da Lyft’in yeni ‘Açık Platform’unu (Open Platform) kullanarak kendi otonom araç teknolojisini geliştirecek.

Lyft için en büyük avantajı kendisine İngiltere ve Avrupa’ya açılmak için bir kapı aralamış olması.

Apple CEO’su [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Tim Cook sonunda Apple’ın otonom araç teknolojisi üzerinde çalıştığını doğruladı.[/inlinetweet] Bugüne dek Apple’ın otomotiv sektöründeki çalışmaları bir sır gibi saklanıyordu. Ancak Tim Cook Bloomberg’e yaptığı açıklamada Apple’ın kapalı kapılar ardında otonom araçlar üzerinde çalıştığını doğruladı.

Wikileaks’in yeni sızdırdığı dokümanlara göre CIA takip amacıyla ev, ofis ve kamusal alanlardaki kablosuz bağlantılara yıllardır gizlice -ve rahatça- erişiyormuş. Kurum bunun için aralarında Asus, Belkin, D-Link, Linksys ve Netgear’in de bulunduğu 10 markanın 25 modem / router cihazının güvenlik açıklarını kullanıyor. Ajans kullandığı araçlar sayesinde hedefteki kişilerin tüm internet etkinliğini izliyor, tarayıcılarını yeniden yönlendiriyor, e-posta adreslerini ve telefon numaralarını tarayabiliyor.

Düşük ücretli işçilerin günlerini internette içeriklere tıklayarak geçirdiği [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]’tıklama çiftlikleri’ tüm dünyada bir sorun haline geldi.[/inlinetweet] Bazen bu çiftliklerde yüzlerce hatta binlerce akıllı telefon, trafik için ödeme yapan sitelere hizmet vermek için hazır bekliyor. En son tıklama çiftliği Tayland’da keşfedildi.

Linux.MulDrop.14 basit bir kötü amaçlı yazılım gibi duruyorsa da virüsün nihai amacı, sizin cihazınızı kullanarak, bu kötü amaçlı yazılımı yazan kişi için Bitcoin toplamak. Kripto para madenciliğinin ağır iş yükü sebebiyle, virüs bulaşan Raspberry Pi cihazları her geçen gün artıyor. Virüsün bulaştığı cihazlar daima en yüksek kapasitede çalışıyor. Bu da çok fazla elektrik tüketimi anlamına geliyor. 

Siber güvenlik şirketleri [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]ESET ve Dragos, ana elektrik şebekelerini çökerten bir virüs konusunda uyarıda bulundu.[/inlinetweet] Aralık ayında Ukrayna’da bir elektrik şebekesine yapılan ve deneme amaçlı olduğu düşünülen saldırıda keşfedilen virüsün fiziksel hasara da sebep olabileceği söyleniyor. Dragos virüsü CrashOverride, ESET ise Industroyer adıyla anıyor.

ABD’li bir istihbarat müdürü, casusluğun çoğu kişinin ‘düşündüğünden daha sıkıcı’ olduğunu ve büyük bir kısmının yapay zekaya devredileceğini ifade etti. ABD’nin savunma ve istihbarat araştırma ajansları DARPA ve IARPA, yıllardır yapay zekanın araştırılması için fon sağlıyor. Nitekim CIA’in girişim kolu vasıtasıyla yapay zekaya, uydu görüntüleri üzerine analiz yapabilmesi için yatırım yaptığı ve hükümetin gelişmeleri Silikon Vadisi’nden takip ettiği de biliniyorDolayısıyla Cardillo’nun girişimleri, yapay zekanın istihbarat ve savunma ajansları tarafından ilk kullanılışı değil, fakat bütün çalışmaların hızlanacağı bir gerçek. Bkz: Aquila

Reality Editor, fiziksel dünya için geliştirilmiş bir web tarayıcısı. Telefonunuzu ya da tabletinizi fiziksel bir nesneye doğru tuttuğunuzda, ekranda o nesneye dair bilgilerin yanı sıra, onunla ilgili hizmetler de listeleniyor. Bu platform tamamen açık ve herkesin Reality Editor’le kullanılabilen nesneler ve uygulamalar geliştirmesini kolaylaştırmak için geleneksel web standartları üzerinde çalışıyor. Videosunu izlemenizi tavsiye ederiz.

Son dönemde ortaya çıkan sahte haberler, siber saldırılar, siyasi tartışmalar vs. sosyal medyayı bir ‘kaçış alanı’ olmaktan çıkardı. Artık Facebook’a ya da Twitter’a girdiğimizde eğlenmekten çok geriliyoruz. Bu duruma bir çözüm olarak, anti-sosyal medya uygulaması Binky ortaya çıktı. Binky, etkileşime girebileceğiniz bir sosyal medya akışı sunuyor. Gönderilere ‘Bink’ deniyor. Bink’lerinizi yorum yazarak, beğenerek hatta re-Bink ederek şenlendiriyorsunuz.

Fotoğraflarınızı tabloya dönüştürmek artık çok kolay, çünkü [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Drawberry isimli yeni bir platform sizi ressamlarla buluşturuyor.[/inlinetweet] Müşteriler tablo haline gelmesini istedikleri fotoğrafı siteye yüklüyor, tabloda kullanılacak boya türü ve tercih ettikleri stili, örneğin Dali ya da Picasso, belirterek istek yapıyor. Ardından ressamlar bu istek için teklifler sunuyor ve biri tercih ediliyor. Sanatçı tamamladığı tabloyu postalamadan önce fotoğrafını göndererek müşterinin onayını alıyor.

Hollanda merkezli Minibrew adlı girişim 350 bin Dolarlık kitle fonlaması kampanyasını başarıyla tamamladıktan sonra 2,8 milyon Dolar da yatırım aldı. Minibrew’in amacı evde bira üretimini kolay hale getirmek. Yaklaşık 12 bin yıllık bira üretme yöntemini, bir mayalanma kabı ve mobil uygulama ile birleştiren Minibrew, birçok uluslararası bira üreticisiyle de makine için bira tarifleri konusunda anlaştı.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

  • Facebook insanların günlük yaşantılarını duygularını paylaştıkları bir ortam olmaktan çıkıyor gibi. Diğer ülkelerden de bir çok arkadaşım var ve bunu gözlemliyorum. Artık hepimiz sadece takip ettiğimiz medya siteleri, video siteleri ya da kişisel ilgilendiğimiz gruplar dışında pek bişey görmüyoruz. Bunun onlar da farkındadır sanırım. Nereye evrilecek bu acaba. Özellikle 25 yaş altı facebooku terketti. Kendi oğlumdan biliyorum. Görüşlerinizi merak ediyorum. Teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği