Haftanın Özeti: 138

12 - 18 Haziran 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim, Yazılım, Donanım

Teknolojilerin büyüme potansiyeline odaklanan araştırma ve yatırım şirketi ARK Investment, yayımladığı yeni raporunda trilyon Dolar değere sahip olabilecek 7 teknolojiye yakından baktı. Raporda bulunan teknolojiler şu şekilde;

  1. Derin öğrenme.
  2. Otonom araç filoları.
  3. Üç boyutlu yazıcılar.
  4. CRISPR genetik tedavi tekniği.
  5. Mobil ödeme sistemleri.
  6. Robotik.
  7. Kripto para birimleri.

ABD Enerji Bakanlığı, ülkenin en üst düzey bilgisayar üreticilerinden bazılarına 250 milyon Dolar’ı aşan fon yardımında bulunarak ülkenin ilk exascale bilgisayarının gelişimini hızlandırmayı umuyor.

Exascale bilgisayarların, süper bilgisayarlardan 30 kat daha hızlı işlem yapabilme yeteneğine sahip olacağı söyleniyor.

Kendi mobil uygulamasıyla yıllardır fiziksel mağazalardaki ürünleri kendi sitesindeki fiyatlarla karşılaştıran [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Amazon, fiziksel mağazalarında çevrimiçi fiyat kontrolünü engellemek için patent başvurusu yaptı.[/inlinetweet] Sistem geleneksel mağazaların sunacağı ücretsiz kablosuz erişim hizmetini temel alıyor. Bunu kullanan müşterilerin erişimini denetleyecek (dolayısıyla Orwellyen olarak da adlandırabileceğimiz) sistem ile kullanıcıların belirli adresleri, arama terimlerini ve ‘uygun görülmeyen’ diğer web etkinliklerinin engellenmesi mümkün hale gelecek. Böylece -mesela- Amazon‘un geleneksel mağazalarında alışveriş yaparken alacağınız ürünün internette daha ucuzu var mı öğrenemeyeceksiniz.

ABD’nin en büyük beş bankası Zelle adlı yeni bir mobil ödeme uygulaması ile Venmo’ya cevap vermeye hazırlanıyor. Yeni haftada piyasaya sürülmesiyle detayları açıklanacak uygulamayı önümüzdeki yıl 24’ten fazla banka ve kredi birliğinin desteklemesi bekleniyor.

https://www.youtube.com/watch?v=YUloTQATA20

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Visa FIFA Konfederasyon Kupası’nda ödeme yapmayı daha kolay bir hale getirmeye hazırlanıyor.[/inlinetweet] Şirket FIFA‘yla yaptığı bir ortaklık anlaşmasıyla, Konfederasyon Kupası statlarına en yeni ve gelişmiş ödeme yöntemlerinin yerleştirileceğini açıkladı.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Samsung 49 inçlik oyun monitörü CHG90’yi duyurdu.[/inlinetweet] Markanın Ocak ayında tanıttığı kuantum nokta teknolojisi QLED ile genelde televizyonlar için kullanılan HDR teknolojisine sahip monitör, oyunların tam olarak geliştiricilerin hedeflediği renk ve kontrastta görüntülenmesini sağlıyor. En-boy oranı 32:9 olan monitörün 178 derecelik görüş açısı var. Ekranın fiyatı 1.499 Dolar.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Microsoft’un oyun konsolunun yeni versiyonu Xbox One X tanıtıldı.[/inlinetweet] 500 Dolar’a satılması planlanan konsol 7 Kasım’da raflardaki yerini alacak. Los Angeles’ta yapılan bir basın toplantısında tanıtımı yapılan cihaz, Microsoft’un bir önceki konsolu Xbox One S‘e oldukça benziyor, ancak yeni konsol boyut olarak biraz daha küçük ve daha gerçekçi bir deneyim sunuyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Internet Archive, Apple Macintosh’un ilk modellerini kullanma imkanı sunuyor.[/inlinetweet] İlk Macintosh yazılım emülatörü 1984 ve 1989 arasında kullanılan uygulamalar, oyunlar ve işletim sistemlerini içeriyor. Internet Archive‘da işletim sisteminin ve Macintosh’un ortaya çıkışının hikayesi de Macworld dergisinin tüm sayıları ile birlikte bulunabilir.

Apple’ın ürettiği ancak hiç piyasaya sürmediği ilk iPhone bugünkü görünümünden oldukça uzaktı. iPhone’un üretilmesine giden yolu başlatan cümle, Motorola ile yapılan ortaklıktan hiç memnun olmayan Steve Jobs‘un ağzından çıkan “Başlarım böyle işe! Biz kendi telefonumuzu kendimiz yaparız.” cümlesiydi. O dönemki iPod Donanım Departmanı Yöneticisi David Tupman “Cihazın içine radyo yerleştirdik ve hoparlör ekledik. Hala dokunmatik teker arayüzünü kullanıyorduk.” diyor. Yani ilk iPhone dokunmatik ekranlı değil, çevirmeli bir telefondu. Neyse ki sağduyu galip gelmiş.

Telefondan çok stres çarkına benziyor.

Bradford Üniversitesi‘nden [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]bir grup araştırmacı, kayıp kişilerin fotoğraflarında kullanılmak üzere bir yaşlandırma tekniği geliştirdi.[/inlinetweet] Ekip, çeşitli yaşlardaki bireylerden alınan yüz özelliği veritabanını kullanan bir yapay sinir ağı geliştirdi. Sistem kişinin yüz, alın hatta yanak yapısı gibi çeşitli yüz özelliklerini belirledikten sonra, zamanla insan özelliklerinin nasıl değiştiğini öğrendi. Sistemin özellike uzun zaman önce kaybolan çocukların bugünkü hallerini öngörüp bulunmasında yardımcı olması bekleniyor.

Bradford Üniversitesi konuya el atana kadar boşluğu Flash TV’nin yaşlandırma tekniği dolduruyordu.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Age of Empires 4K çözünürlükle ekranlara geri dönüyor.[/inlinetweet] Definitive Edition adı altında duyurulan efsane oyunda çok daha detaylı grafiklerin dışında yeni yakınlık seviyeleri (zoom) de mevcut (“Tamam. Yaparım“).

Georgia Teknoloji Enstitüsü Doktora Öğrencisi Mason Bretan’ın üzerinde çalıştığı Shimon isimli yapay zeka robotu marimba üzerinde besteler yapabiliyor. Beethoven’dan Beatles’a, Lady Gaga’dan Miles Davis’e yaklaşık 2 milyon motif, riff ve müzik parçasını hafızasında barındıran Shimon’un 30 saniyelik ilk bestesini aşağıdan dinleyebilirsiniz.

Microsoft’un bu yılın başlarında satın aldığı Kanadalı Maluuba şirketinin geliştirdiği [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]yapay zeka, 80’lerin bağımlılık yapan oyunu Ms. Pac-Man’de alınabilen en yüksek skorun sahibi oldu.[/inlinetweet] 999,990 puana ulaşan algoritma aynı zamanda oyunun sonunu görebilen ilk ‘şey’ oldu. Yayımlanan videoda yapay zekanın karakteri en doğru yola yönlendirmek için bütün çevresel elemanları kısa süre içinde değerlendirdiği görülüyor.

Geçtiğimiz yıl ilk kez Mac OS işletim sistemini kullanan bilgisayarları hedef alan fidye virüsünün ortaya çıkmasının ardından şimdi de bu kötü amaçlı yazılımı hizmet olarak sunan ilk örnekle karşılaşıldı. Dark web’de, çok fazla yazılım bilgisi olmayan kişilerin de bu siber suçu işleyebilmesi için tasarlanmış MacRansom adlı fidye virüsünün reklamları görüldü.

Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nden [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Veri Bilimci Colin Walsh ve ekibi intiharları önceden tahmin eden bir yapay zeka geliştirdi.[/inlinetweet] Araştırmacıların yazdığı algoritma, kişinin bir hafta içinde intihar etme olasılığını yüzde 92, gelecek 2 yıl içerisinde intihar etme olasılığını ise yüzde 80-90 doğruluk oranıyla tespit edebiliyor. Yapay zekanın baz aldığı verileri hastane kayıtları oluşturuyor. Bu veriler arasında hastaların yaşı, cinsiyeti, kullandığı ilaçlar ve teşhisleri yer alıyor.

Devam eden çalışmanın ilk etabına dair yazılan makale Clinical Psychological Science dergisinin Nisan ayında yayımlandı.

CNBC’ye göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Apple, kullanıcıların tıbbi geçmişini erişilebilir kılacak gizli bir proje üzerinde çalışıyor.[/inlinetweet] Şirketin iPhone’ları laboratuvar test sonuçları, reçete ve doktor yorumları gibi sağlık verilerinin bulunduğu bir depoya dönüştürmek istediğini söyleyen CNBC’nin belirttiğine göre, bunun gerçekleşmesi halinde sağlık kontrolü için belge aramamız gerekmeyecek.

Connecticut Üniversitesi‘nde yapılan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]bir araştırma, elektronik sigaranın DNA için filtreli sigara kadar zararlı olabileceğini ortaya koydu.[/inlinetweet] Suni soluma tekniği kullanarak yapılan araştırma, sigarayı soluma süresinin artmasıyla DNA’ya daha fazla zarar gelmesi ihtimali olduğunu ortaya çıkardı. Yapılan araştırma ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından finanse edildi.

70 yaşındaki Nobel Kimya Ödüllü Akademisyen ve Bilimci [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Aziz Sancar, sigaranın DNA’ya verdiği hasarı haritalamak için bir yöntem geliştirdiğini duyurdu.[/inlinetweet] Sancar, yürüttükleri bu çalışmanın sigaranın zararları hakkında farkındalığı artırmasını ve DNA’da oluşan hasarın tedavisine yardımcı olmasını umuyor.

İllüstrasyon: Christ-claude Mowandza-ndinga

Yeni bir araştırma ile brokoli, Brüksel lahanası, kabak gibi sebzelerdeki sülforafan adlı bileşen kullanılarak, bu bileşenin tip 2 diyabetine sebep olan genlerin etkisini ortadan kaldırabildiği anlaşıldı. Diyabetin en yaygın türü olan tip 2 diyabet, dünyada 300 milyondan fazla insanı etkiliyor.

Brokolinin size kendini sevdirmek için daha fazla ne yapması gerekiyor?

Güneşlenmeden yapamayanlar mutasyonlar yaşarken bronzlaşmak isteyenler için yeni fırsatlar geliştiriliyor. Örneğin yakın gelecekte, evde otururken de bronzlaşabileceğiz. Massachusetts General Hospital araştırmacıları güneş ışığı ya da ultraviyole (UV) ışınlarının zararları olmadan sağlıklı, güneşsiz bir ışıma için bir ilaç geliştirdi. İlaç, ten rengini koyulaştıran melanin pigmentinin üretilmesine neden oluyor. Sonuçlara göre, cilt ilaç bırakıldıktan bir süre sonra eski haline dönüyor.

Uykusuzluk genellikle psikolojik bir durum olarak düşünülse de [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]yapılan yeni bir araştırma uykusuzluğun genetikle alakası olduğunu ortaya koydu.[/inlinetweet] Araştırmacılar uykusuzluğu oluşturma potansiyeli olan 7 gen keşfetti. Ayrıca cinsiyetin uykusuzluk konusunu etkilediği anlaşıldı.

ABD’nin ilaç sektörünü düzenleyen kurumu FDA, tümörlerin vücuttaki konumundan bağımsız, sadece genetik bilgisiyle etkileşime geçen ilk kanser ilacını resmi olarak onayladı. Yapılan klinik bir araştırmada geliştirilen bu yeni ilacın hastaların yüzde 21’indeki kanser hücrelerini tamamen yok ettiği görüldü.

Bilimcilerin uzun süredir CRISPR tekniğinin istenmeyen sonuçlarını azaltmak için farklı yöntemler üzerinde çalıştıkları biliniyor. Fakat araştırmacılar, farelerde körlüğü tedavi etmek için CRISPR’ı kullandıklarında birkaç değil, binlerce yan etkinin görüldüğünü fark etti. Bu bulgu ise CRISPR teknolojisinin özellikle insanların üzerinde kullanılmadan önce daha da özelleştirilmesi gerektiğini ortaya çıkardı.

Teknik, Çin’de iki kez insan denek üzerinde kullanılmıştı.

Zürih Üniversitesi’nden [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]araştırmacılar, evrenin oluşumunu büyük bir süper bilgisayar ile taklit etti.[/inlinetweet] Yaklaşık 25 milyar sanal galaksinin yer aldığı bu devasa katalog, 2 trilyon dijital parçacıktan üretildi. Bu kataloğun amacı karanlık madde ve enerjinin doğasını araştırmak amacıyla 2020’de fırlatılacak Öklid Uydusu’nun üzerindeki deneyleri hızlandırmak.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Asgardia tarihin ilk uzay ulusu olma niteliğini taşıyor.[/inlinetweet] Geçtiğimiz Ekim ayında açıklandığından bu yana projeye kayıt yaptırarak vatandaşlık talebinde bulunan 200 bin kadar insan var. Projenin kurucusu Dr. Igor Ashurbeyli, Ağustos ayında ilk uydularının fırlatılacağını açıkladı. İlk uydunun milyonlarca insanı taşıyabilecek büyüklükte bir şey olması hayal edilse de, bu henüz mümkün değil. Biraz sabır.

https://www.youtube.com/watch?v=fBtS8PlGpG4

Geçtiğimiz yıl, Elon Musk Mars’ı kolonileştirme ve insanların yaşamına uygun hale getirme planlarını açıklamıştı. Şimdi bu plan, bazı güncellemelerle birlikte, herkesin erişimine açık olarak yayımlandı. Plan, bu projenin maliyetinin ne kadar olacağına ve nasıl düşürülebileceğine odaklanmış durumda. Elon Musk ayrıca, kullanılacak roketlerin maliyetine odaklanan ikinci bir planın yakında yayımlanacağını açıkladı.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

  • Facebook insanların günlük yaşantılarını duygularını paylaştıkları bir ortam olmaktan çıkıyor gibi. Diğer ülkelerden de bir çok arkadaşım var ve bunu gözlemliyorum. Artık hepimiz sadece takip ettiğimiz medya siteleri, video siteleri ya da kişisel ilgilendiğimiz gruplar dışında pek bişey görmüyoruz. Bunun onlar da farkındadır sanırım. Nereye evrilecek bu acaba. Özellikle 25 yaş altı facebooku terketti. Kendi oğlumdan biliyorum. Görüşlerinizi merak ediyorum. Teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği