Brokoli, tip 2 diyabeti iyileştirebilir

Yeni bir araştırma sayesinde, brokoli, Brüksel lahanası ve kabak gibi sebzelerde bulunan sülforafan bileşeninin obeziteyi yavaşlatabileceği anlaşıldı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kimileri sebze yemekten hoşlanmaz, fakat yeni bir araştırmaya göre tip 2 diyabeti olan obez bireyler için brokoli, diyabeti yavaşlatabilir ve hatta ortadan kaldırabilir. Araştırmacılar, tip 2 diyabete sebep olduğu düşünülen 50 gen ile ilgili araştırmalar yaptı. Ayrıca brokoli, Brüksel lahanası ve kabak gibi sebzelerde bulunan sülforafan adlı bileşeni kullandılar. Bulgulara göre, sülforafan bu genlerin etkisini ortadan kaldırabiliyor.

Araştırmada, bilimciler obez bireylere konstantre brokoli tomurcuğu formunda sülforafan verdiler. Daha sonra hastaların metabolizmalarının, glikoz seviyelerini kontrol etme becerisinin arttığını ve glikoz üretimini azalttığını fark ettiler. Bu ikisi, diğer sağlık sorunlarına da yol açan diyabetin iki belirtisi. Diğer hastalıklar arasında ise koroner kalp hastalığı, sinir zedelenmesi ve körlük var.

İsveç’teki Göteborg Üniversitesi’nden Anders Rosengren, Live Science’a yaptığı açıklamada “Araştırma oldukça heyecan verici ve tip 2 diyabetin tedavisi için yeni olasılıklar sunuyor.” dedi.

300 milyon kişiye çare olabilir

Diyabetin en yaygın türü olan tip 2 diyabet, dünyada 300 milyondan fazla insanı etkiliyor. Tip 2 diyabeti olan obezlerde karaciğerdeki fazla yağ, vücudu insülin hormonuna karşı daha hassas hale getiriyor. Bu da karaciğerin kan şekeri seviyelerini düzenlemesini zorlaştırıyor. Normalde pankreas tarafından salgılanan insülin, karaciğerin glikozu kandan uzaklaştırmasını ve daha sonra kullanmak üzere depolamasını sağlıyor.

Tip 2 diyabeti olan kişilerin genellikle beslenme alışkanlıklarını değiştirerek kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmaları tavsiye edilir. Rosengren de “Tip 2 diyabet söz konusu olduğunda hayat tarzı değişikliği olmazsa olmazlar arasında, fakat genellikle ilaç kullanımı da gerekiyor.” diyor. Şu anda genel olarak kullanılan ilaç Metformin. Fakat Metformin kullanan hastaların yaklaşık yüzde 30’u, mide bulantısı, şişkinlik, karın ağrısı gibi yan etkiler yaşıyor.

Sonraki hedef prediyabet

Araştırmayı yapan ekibin en önemli amaçlarından biri Metformin’e alternatif bulmaktı. İlaç bileşenlerini inceleyerek hastalığı ortadan kaldırma olasılığı en yüksek olan bileşeni bulmaya çalıştılar. Sonuç olarak sülforafan en yüksek çıktı. 12 hafta boyunca, tip 2 diyabeti olan 97 hastaya günlük olarak toz halde konsantre brokoli tomurcuğu verildi. Verilen doz normalde brokoliden bulunanın 100 katı kadardı. Obez olmayanlarda sülforafanın herhangi bir etkisi olmadı. Fakat obezlerde elde edilen sonuç oldukça önemliydi. Rosengren, “Ekibin bir sonraki amacı, tip 2 diyabet oluşmadan ortadan kaldırmak için prediyabeti olan kişilerde sülforafanın etkilerini araştırmak.” dedi.

Kaynak: Live Science

Yeni bir araştırma ile brokoli, Brüksel lahanası, kabak gibi sebzelerdeki sülforafan adlı bileşen kullanılarak, bu bileşenin tip 2 diyabete sebep olan genlerin etkisini ortadan kaldırabildiği anlaşıldı. Diyabetin en yaygın türü olan tip 2 diyabet, dünyada 300 milyondan fazla insanı etkiliyor. Tip 2 diyabet için sıklıkla kullanılan ilaç Metformin. Fakat kullananların yüzde 30 kadarı çeşitli yan etkiler yaşıyor. Bu yüzden, araştırmanın ilk amacı Metformin’e bir alternatif bulmaktı. Ekibin bir sonraki amacı ise tip 2 diyabet oluşmadan önce ortadan kaldırmak için prediyabeti olan kişilerde sülforafanın etkilerini araştırmak.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği