Diyabeti çözmeye aday bir ilaç

Kaliforniya San Diego Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, tek bir hapla şeker hastalarının insülin duyarlılığını düzenleyebilecek bir çözüm geliştiriyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kaliforniya San Diego Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, tek bir hapla şeker hastalarının insülin duyarlılığını düzenleyebilecek bir çözüm geliştiriyor. Tip 2 diyabet, vücudun insülin hormonuna tepkisi zayıfladığı zaman ortaya çıkıyor. Bugüne dek ilaçlar, şeker hastalarında insülin sinyali fonksiyonunu düzeltemediği için kandaki fazla glikozu filtrelemeye odaklanıyordu. Bu durum hastalığın sebebini ortadan kaldırmak yerine sadece semptomlarını görünmez kılıyordu. Yeni üretilen ilacın insülin sinyali fonksiyonunu düzeltebileceği düşünülüyor.

İlaç, düşük moleküler ağırlıklı protein tirozin fosfataz (LMPTP) adı verilen bir enzimi engelliyor. Bu enzimin, hücrelerin insülin duyarlılığını azalttığı düşünülüyor. LMPTP’nin etkinliğinin azalması ile ilaç özellikle karaciğerde bulunan yüzey hücrelerindeki insülin algılayıcıları yeniden harekete geçiriyor. Böylece hücreler fazla şekeri düzenleme yeteneğini geri kazanıyor. Vücut, kan şekeri seviyesini yeniden düzenleyebildiğinde, tip 2 diyabet de ortadan kalkmış oluyor.

Farelerde başarıya ulaştı

Araştırmacılar laboratuvar farelerini yüksek yağlı yiyeceklerle besleyerek obez hale getirdiler. Bu durum hayvanlarda kan glikozu seviyesinin artmasına sebep oldu. Daha sonra ilaç farelere günlük olarak verildi ve insülin duyarlılığını, herhangi bir yan etki olmadan düzenlemeyi başardı.

Fare deneyi heyecan verici olsa da ilacın güvenliğinin test edilmesi ve insanlar üzerinde denenmesi için daha fazla zamana ihtiyaç var. Ancak ekip, ilacın tip 2 diyabeti tedavi etme konusunda önemli bir rol oynayacağını düşünüyor. Geçmişte hastalarda diyabetin tedavi edildiğine tanık olunmuştu ancak bu sadece ilaç kullanılarak gerçekleştirilememişti. Eğer bu ilacın insanlar üzerinde kullanılması onaylanırsa, diyabet tedavisinde bir devrim niteliğinde olacak.

Kaynak: Futurism

Kaliforniya San Diego Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, tek bir hapla şeker hastalarının insülin duyarlılığını düzenleyebilecek bir çözüm geliştiriyor. Tip 2 diyabet, vücudun insülin hormonuna tepkisi zayıfladığı zaman ortaya çıkıyor. Bugüne dek ilaçlar, şeker hastalarında insülin sinyali fonksiyonunu düzeltemediği için kandaki fazla glikozu filtrelemeye odaklanıyordu. Bu durum hastalığın sebebini ortadan kaldırmak yerine sadece semptomlarını görünmez kılıyordu. Yeni üretilen ilacın insülin sinyali fonksiyonunu düzeltebileceği düşünülüyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği