Teknoloji hayatımızı nasıl değiştirecek

Her geçen gün hayatımıza biraz daha fazla giren teknoloji ürünleri ile birlikte hayatımızda hem olumlu hem olumsuz pek çok değişim yaşanıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Teknoloji geliştikçe hayatlarımıza olumlu ve olumsuz etkileri oluyor. Dijitalleşmenin ve otomasyonun yaygınlaşması artık karşı konulamaz gerçekler olarak karşımıza çıkıyor. Hayatımızın her alanına giren irili ufaklı bilgisayarlar zamanla vücudumuzun bir uzantısı ya da parçası haline geliyor. Günümüzde de kullanılan bu teknolojilerin yakın gelecekte hayatımızı altı ana alanda etkileyeceği düşünülüyor.

1- Dijitalleşebilen her şey dijitalleşecek

Önce yazılar ve rakamlar bilgisayar dünyasına aktarıldı. Bunu oyunlar, fotoğraflar, videolar ve müzikler takip etti. Dijital ortamda alışveriş yaygınlaştı. Gündelik hayatın pek çok deneyimini sanal ve artırılmış gerçeklik ürünleriyle yerimizden kalkmadan yaşıyoruz. Artık ucuz ve her yerde bulunabilen sensörler hayatımızın her alanını takip altında tutarak depoluyor.

2- İşiniz büyük ihtimalle robotlar tarafından yapılacak

Bu aslında Sanayi Devrimi‘nde başladı. Pek çok kişinin işleri makineler tarafından yapıldığı için insanlar işsiz kaldı. Günümüzde de robotik teknolojisinin ve yapay zekanın gelişmesiyle birlikte, insanların yaptığı işlerin çoğu robotlar tarafından gerçekleştirilmeye başladı. Süper marketlerde belirmeye başlayan self-servis kasalar, depolarda ve fabrikalarda kullanılan robotlar ve otonom araçlar pek çok kişinin işini kaybetmesine sebep olacak. Hayatta kalabilen işler pazarlama, girişimcilik, strateji geliştirme gibi yaratıcılık gerektiren işler olacak. Ama canınızı sıkmanıza gerek yok çünkü;

3- Hayat hiç olmadığı kadar ucuz olacak

Fabrikalarda işçilerin yerini robotların almasının sebebi maliyeti düşürmek. Maliyeti düşen ürünler daha ucuza satılabilecek. Böylece otomasyon yaygınlaştıkça hayat ucuzlayacak. Geçmişte bir SMS için 50 kuruş ödediğiniz günleri düşünün. Şimdi SMS’ler ve dakikalar sınırsız olarak sunulabiliyor. Ya da kullandığımız cihazlar hem eskisinden daha güçlü hem de daha ucuz. Gelecekte temel ihtiyaç ürünleri o kadar ucuz olacak ki, yaşamı idame ettirmek için çalışmaya gerek kalmayacak. Devletlerin vatandaşlık maaşı çalışmaları yürüttüğünü de hatırlamak gerek.

4- Kaderiniz kendi ellerinizde olacak

Bugün bile istediğiniz herhangi bir konuda bilgi sahibi olmak ve o alanda gelişmek çok kolay. İnternet üzerinden her konu hakkında bilgi edinebilir o konunun uzmanlarına ulaşabilirsiniz. Online kurslar, Vikipedi makaleleri ve ‘nasıl yapılır’ videoları parmaklarımızın ucunda. Gelecekte 3D yazıcıların da yaygınlaşmasıyla birlikte evinizde istediğiniz ürünü üretmek çok daha kolay olacak. Mobil tabanlı tıbbi teşhis cihazları da ucuzlayarak evlerimize girecek. Böylece vücudumuzu her an kontrol altında tutup herhangi bir anormalliğe kısa sürede müdahale etme şansımız olacak.

5- Fazlalık, yetersizlikten daha büyük bir problem olacak

Ucuzlayan ürünler ve yaşam şartları ile herkesin her şeye erişimi kolaylaşacak. En büyük problem ihtiyacımızdan fazlasını tüketmek olacak. Vücudumuz bu kadar bol yiyeceğe alışkın olmadığı için elde edilen enerjiyi yakmakta zorlanıyor. Bu da özellikle gelişmiş ülkelerde ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyor. Bu ülkelerdeki en büyük ölüm sebepleri obezite, şeker ve kalp krizi gibi aşırı tüketimle tetiklenen hastalıklar.

Öte yandan, işleri teker teker ve sırayla yapmaya alışkın olan bünyemizi her yandan gelen uyaranlarla sürekli çalışmak zorunda bırakmamız sebebiyle gelen aşırı yorgunluk hissi ve stres de bizi olumsuz etkiliyor. Git gide azalan dikkat aralığımız herhangi bir konuya odaklanmamızı zorlaştırıyor. Bilgi, eğlence ve reklam bombardımanı yaşamı kolaylaştırırken bize zarar veriyor.

6- İnsan-makine farkı ayırt edilemez olacak

Günümüzde engelli kişilerin kullanması için geliştirilen ve yazılımla kontrol edilebilen protezler insanların uzuvlarına göre daha etkili çalışabiliyor. Fabrikalarda işçilerin insan üstü kuvvete sahip olması için dış iskeletler tasarlanıyor. Göze takılan lensler, kan şekeri ölçümünden artırılmış gerçeklik uygulamalarına kadar pek çok alanda kullanılmak üzere geliştiriliyor. Akıllı cihazlara bağlanabilen dövmeler ve giyilebilir teknoloji ürünlerini de göz önüne kattığımızda yakın gelecekte hepimizin siborga dönüşmeye başlayacağını söyleyebiliriz.

Kaynak: Singularity Hub

Dijitalleşmenin ve otomasyonun yaygınlaşması artık karşı konulamaz gerçekler olarak karşımıza çıkıyor. Hayatımızın her alanına giren irili ufaklı bilgisayarlar zamanla vücudumuzun bir uzantısı ya da parçası haline geliyor. Günümüzde de kullanılan bu teknolojilerin yakın gelecekte hayatımızı altı ana alanda etkileyeceği düşünülüyor:

  1. Dijitalleşebilen her şey dijitalleşecek
  2. İşiniz büyük ihtimalle robotlar tarafından yapılacak
  3. Hayat hiç olmadığı kadar ucuz olacak
  4. Kaderiniz kendi ellerinizde olacak
  5. Fazlalık, yetersizlikten daha büyük bir problem olacak
  6. İnsan-makine farkı ayırt edilemez olacak

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği