Elon Musk’ın ‘yeni nesil insan’ projesi

Ünlü girişimci Elon Musk, gelecekte insan yaşamını ve etkileşimini kökten değiştirebilecek nöral bağ teknolojisi hakkında bir açıklama yapacağını duyurdu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Tesla ve SpaceX gibi öncü teknoloji firmalarının kurucusu, Hyperloop’un (hızyuvar) fikir babası Elon Musk, insanların hayatını değiştirecek bir başka teknolojinin üzerinde çalışıyor. ‘Nöral (sinirsel) bağ’ (neural lace) adı verilen teknoloji, insan beyninin makinelerle ve bilgisayarlarla iletişim kurabilmesini ve bilgiye çok daha çabuk erişilebilmesini sağlayan bir yöntem.

Makineleşmede ilk adım

İlk olarak bilim kurgu yazarı Iain M. Banks’in Culture adlı serisinde bahsedilen nöral bağ yöntemi Elon Musk’a göre gelecekte insanların robotların kölesi haline gelmesini engellemek için kullanılabilecek en etkili yöntem. Git gide daha zeki hale gelen yapay zeka, yakında insanlardan daha zeki bir yapıya sahip olacak. Bununla mücadele edebilmek için bizim de bir robot gibi anında internete bağlanıp kısa süre içinde bilgileri edinebilmemiz gerekiyor (Matrix’te makineye bağlı şekilde Kung Fu öğrenen Neo’yu düşünün).

Bir süre önce bu alanda çalışma yürütme kararı aldığını ifade eden Elon Musk, geçtiğimiz günlerde kendisine Twitter üzerinden yöneltilen bir nöral bağla ilgili bir soruya “Aşama kaydediyoruz. Belki bir kaç ay içinde elimizde açıklama yapılacak bir şeyler olur” şeklinde cevap verdi.

Elon Musk’ın daha önce hayata geçirdiği projelerin ne kadar köklü değişikliklere yol açtığı düşünüldüğünde, nöral bağ açıklaması belki de bildiğimiz tanımıyla insanlığın değişmesi alanında atılacak ilk adım olabilir.

Hızlı komut çıktısı

Teoride nöral bağ sistemleri, beyinden aldığı komutları elektronik cihazlara kablosuz şekilde aktarabiliyor. Böylece bir eylemi sadece düşünerek harekete geçirmek mümkün olabilir. Günümüzde insanların akıllı telefonlar aracılığıyla birer siborg haline geldiğini söyleyen Musk, bilgiyi kolayca edindiğimizi, ancak düşüncelerimizi iki parmağımızla telefona yazı yazarak aktarmanın çok yavaş bir yöntem olduğunu söylüyor. Nöral bağ bu soruna radikal bir çözüm getirebilir.

Ölümden sonra yaşam

Nöral bağın bir başka kullanım alanı ise hafıza aktarımı. İnsan beyni ile birebir ilişki halinde olacak olan nöral bağ sistemi, beynin bütün hareketlerini, beyne müdahale etmeden, takip edebilecek. Böylece, insanlar öldüğünde nöral bağ bir robota aktarılarak, o insanın mekanik bir bedende yaşamına devam etmesi sağlanabilir.

Kafatasının içine yerleştirilecek olan nöral bağı kullanmak için ameliyata da gerek duyulmayacak. Musk, insan beynine sürekli kan pompalandığını ve nöral bağın sıvı halde bu kanın içine yerleştirilerek beyne gönderilebileceğini söylüyor. Yani şah damarına yapılacak bir iğne ile birlikte nöral bağ kısa sürede beyne ulaşıp yerleşebilir.

Elon Musk bu teknoloji ile ilgili gelişmeler hakkında net bir tarih vermese de önümüzdeki bir kaç aylık sürede konu ile ilgili açıklamaları beklemek gerekiyor. Halihazırda fareler üzerinde denenen bu yöntemin insanlara uygulanması çok da uzak bir ihtimal olmayabilir.

Kaynak: Inverse

Twitter'dan kendisine 'nöral bağ' çalışmalarının ne durumda olduğu sorulan Elon Musk önümüzdeki bir kaç ay içinde konu ile ilgili açıklama yapabileceğini söyledi. İnsan beynine yerleştirilecek bir tabakayla, insanların düşünce gücüyle diğer insanlar ve makinelerle iletişim kurmasını sağlayacak olan bu teknoloji hayata geçirilebilirse yeni nesil insanlar geliştirilebilir. Nöral bağ teknolojisi aynı zamanda, ölen insanların hafızalarının robotlara aktarılması için de kullanılabilir.

7 Yorum

  • Benim anlamadığım konu, Elon Musk oturuyor birşeyler hayel ediyor ( yapılması mümkün olup olmadığını araştıracak zamanı ve kaynağada sahip ) ve bir açıklama yapıyor birkaç aya sistem hazır.

    Her projenin açıklamasını onun yapmasının normal olduğunu düşünelim şirketlerinin sözcüsü. Peki bu araştırmaların tümü şirketlerinde çalışan kişilerlerce mi yapılıyor ? Yani işin içinde hiç üniversite yok mu ? Görevli Proflar, Doçlar, Araştırma görevlileri vs görünmüyor.

    Bu kaynakları bulmak bir kenera ( para ve insan) projelerin tıkır tıkır ilerlemesi ve sorunsuz ürünlere dönüşmesini sağlayan da Elon Musk mı ?

    Tesla’ nın yaptığını dünya otomotiv sektör liderleri hatta Google bile onun kadar hızlı yol alamıyor.
    Elon Musk nasıl yapıyor bunları ? Merak eden ve örnek alan Türk iş adamı var mı ?

  • Aslında olması gereken bu. sistem o kadar da karmaşık değil süreç de belli parametreler çerçevesinde ilerlerse ( ekstra iş yükleri bilerek eklenmezse ) aslında olması gerektiği sürede bitiyor. elbette birtakım yenilikçi yaklaşımlar ile Tesla bunu kısaltıyordur.

    Fakat asıl problem bizim orjinimizi diğer şirketler olarak belirlememiz -ki bu şirketlerin değer olarak gördüğü şey ile Tesla’nınkisi farklı-. Herkes tarafından bilindiği idda edilen sürüm-versiyon muhabbetleri ( yenisi çıkarken, ” Aslında 3-4 versiyon sonrasını hazırladılar abi ” kafası ) belki de bilerek ve istenerek süreci uzatan temel ekten olamaz mı? Buna Google da dahil. Demek istediğim bir ürünü eğer gerçekten isterseniz ve elinizde kaynaklar mevcutsa pekihala hızlıca prototip ve gerekli test aşamalarından geçirerek v.1.0 ını yayınlayabilirsiniz. Elbette bu savımda ” Elon Musk bi’ şeyler hayal ediyor ve bi’ kaç ay sonra proje hazır ” ı destekledim.

    Diğer bi’ ihtimal ki doğru olması bizim gerçekliğimizde – Orjini Tesla dışındaki şirketlerin prosesi olarak belirleyen “biz” – daha açıklanabilir yapar herşeyi: Toplum aynı anda iki büyük değişikliği kaldıramaz ilkesince bir takım planlar aslında yapıldı ve projelendirildi, sadece Elon Musk buna bizi hazırlamak adına bir kaç açıklamada bulunuyor.

    hangisi doğru ya da belki bunların dışındaki bir ihtimal mi doğru olan bilemememiz cahilliğimizden değil üzülmeyin. sadece bilecek kişiler bizler değiliz. Yine de ortada büyük bir gerçek ve başarılar, onların hikayeleri var. Belki çok çalışır ve inatçı olursak bir gün şirinleri göremesek de bizlerin de dünyaya ve insanlığa faydalı ( göreceli de olsa ) projeler ürettiğimiz zamanlar gelir. Ben de buraya yorum yazmak yerine o faydalı projem üzerinde çalışıyor olurum.

    Hadi iş başına!

  • Serdar bey bu projeye en azından etik nedenlerle karşı çıkan kimse yok mudur? Basit bir ağrı kesici bile piyasaya sürülmeden yıllarca test ediliyor. Nasıl bu kadar rahat insan beynine girmekten bahsedebiliyor. Ayrıca bu proje insan topluluklarının tektipleşmesine çanak tutmaz mı?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği