Haftanın Özeti: 231

25 - 31 Mart 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim, Yazılım, Donanım

Teksas Austin Üniversitesinden araştırmacılar Google ile işbirliği yaparak geliştirdikleri yapay zeka algoritması sayesinde Kepler uzay teleskobunun arşivinde daha önce keşfedilmemiş iki gezegeni ortaya çıkardı. Yeni teknik, önceki yöntemlerin gözden kaçırdığı gezegenlerin tespit edilmesi için ümit vadediyor. Keşfedilen gezegenler Kepler’in K2 görevindendi. Bu gezegenleri tespit edebilmek için, Teksas Austin Üniversitesi’nde lisans eğitimi gören Anne Dattilo tarafından yönetilen ekip, Kepler’in sinyalleri arasında önceki gezegen avı yöntemlerinin tespit edemediği gezegenleri arayan bir algoritma geliştirdi. Uzun vadede bu süreç astronomların Kepler verileri arasında saklanan daha fazla gezegeni keşfetmesini sağlayabilir. Keşifler yakında yayımlanacak The Astronomical Journal dergisinde yer alacak.

Mac Otakara ve Analist Ming-Chi Kuo’ya göre yeni iPhone’larda tersine kablosuz şarj özelliği bulunacak. Bu özellik sayesinde iPhone’lar, kablosuz şarj özellikli diğer telefonları ve kablosuz kulaklık gibi cihazları şarj etmek için kullanılabilecek. Ayrıca bu hafta Apple’ın Avustralya sitesinde yanlışlıkla yayınlanan bir görsel sayesinde şirketin iPhone ve AirPods kulaklıklar için özel bir kablosuz şarj yatağı geliştirdiği ortaya çıktı. Ancak yine hafta içinde yapılan resmi açıklamada AirPower adlı bu şarj cihazının üretimini yeterli standartları sağlayamadığı gerekçesiyle iptal ettiği duyuruldu.

Samsung, Galaxy S10 Plus modeline 3 kamera yerleştirerek profesyonel seviyede fotoğraflar çekmeyi mümkün kılmayı amaçlıyor. Huawei’nin buna yanıtı ise P30 Pro modeline yerleştirdiği dört kamera oldu. Birbirine rakip olan bu iki telefonun fotoğraf çekme yeteneklerini karşılaştırmak için CNET aynı şartlar altında aynı pozun her iki telefonla da çekildiği bir inceleme yaptı. Tüm bu karşılaştırmaların ardından kazananı net bir şekilde belirlemek zor. Her iki telefonun da başarılı olduğu farklı alanlar var. S10 Plus canlı renkleri, yoğun ışığa uyum sağlama yeteneği ve genel olarak HDR kalitesiyle öne çıkıyor. P30 Pro ise 10x zum ve üstün gece modu ile S10’in sunmadığı özellikler sunuyor. Eğer kameralar arasında karar vermek gerekiyorsa bu karar veren kişinin çekeceği fotoğraflara ve kişisel tercihine bağlı. Her iki kamera da farklı özellikler sunuyor.

Sony dünyanın en küçük ve hafif premium kamerasını tanıttı. Sony’nin yeni kamerası RX0 II 24 mm’lik geniş lensi, şaşırtıcı derecede iyi çalışan mikrofonu ve dönebilen ekranı ile açıkça vlogger’ları hedefliyor. Bu özelliklerin yanı sıra taşınabilir su geçirmez kılıfı ve videonun yanı sıra iyi fotoğraf çekebilme özelliği de kamerayı içerik üreticileri için mükemmel bir cihaz haline getiriyor.

sony premium camera

Google Salı günü yaptığı açıklamada, yapay zeka ve diğer gelişmekte olan teknolojiler hakkındaki etik sorunları tartışmak üzere bir küresel danışma konseyi kuracağını açıkladı. 2019’un sonunda bir rapor hazırlamak üzere kurulan konseyde teknoloji uzmanları, dijital etikçiler ve toplum politikası geçmişi olan kişiler yer alıyor.

Çinli telekomünikasyon devi Huawei 2018’de ABD’nin güvenlik endişelerine rağmen çok başarılı bir yıl geçirdi. Cuma günü yatırımcılara yapılan açıklamada şirketin 2018 geliri olarak toplam 721 milyar Yuan (107,1 milyar Dolar) kazandığı ve ilk kez bir yılda 100 milyar Dolar’ın üzerinde gelir elde ettiği belirtildi. Huawei şirketin karının 2017’ye göre yüzde 25,1 artarak 59 milyar Yuan (8.8 milyar Dolar) olduğunu ifade etti. Daha önce en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi unvanını Apple’ın elinden alan şirket şimdi gözünü Samsung’un liderlik koltuğuna dikmiş durumda.

Stockholm merkezli teknoloji girişimi Furhat Robotics yapay zekaya birden fazla kişilik vermek için yüz değiştirebilen robot tasarımı geliştirdi. Tengai adlı sosyal robot insanlarla, tıpkı diğer insanlar gibi konuşarak, dinleyerek, duygularını göstererek ve gözlerine bakarak etkileşime girmesi için tasarlandı. İnsanlardan daha iyi yaptığı tek şey ise insanlara eşit davranması.

ABD hükumeti Intel ve Cray ile 2021’e kadar saniyede 1 kentilyon (1 milyar X milyar) işlem yapabilen bir süper bilgisayar inşa edilmesi için anlaşma imzaladı. Aurora adı verilen bu bilgisayar daha önce görülmemiş ölçeklerde yapay zeka çalıştırabilmesi için tasarlanacak. Bugünün en güçlü süper bilgisayarlarının performansı petaflop ile ölçülüyor. Bir petaflop saniyede 1 katrilyon işlem anlamına geliyor. Ancak ABD, Çin ve Japonya bu alandaki bir sonraki kilometre taşı olarak görülen ‘exaflop‘ eşiğini 2020’lerin başında geçmeyi hedefliyor.

Rusya’dan gönderilen sahte GPS sinyalleri, havalimanı olmayan yerlerde havalimanı varmış gibi görünmesine sebep oluyor. Bunun amacı bu bölgelere dronla yapılacak saldırıları ve casusluk çalışmalarını engellemek. Dronlar, kazaları önlemek için, üreticiler tarafından havalimanı yakınlarında çalışmayacak şekilde ayarlanıyor. Rusya bu durumu, önemli binaları ve kişileri korumak için kullanıyor. Bu ‘hayali havalimanlarının’ genellikle Rus yöneticilerin seyahat ettiği noktalarda ortaya çıktığı görülüyor. Rusya benzer bir taktiği Suriye’deki tesislere yapılacak dron saldırılarını savuşturmak için de kullanıyor.

russia gps

Scribbs Research’ten bir araştırma ekibi, C. elegans türü solucandaki bir enzimi engelleyerek hayvanın ömrünü yüzde 45 artırmayı başardı. Ekip normalde memeliler için geliştirilen JZL184 bileşenini solucanlar üzerinde kullandı. Bu bileşen yaşlanmaya sebep olan bazı enzimlere müdahale ederek solucanların ömrünü ortalama yüzde 45 oranında uzattı. Yaşlanmayı önleme çalışmalarında C. elegans olarak bilinen bir solucan türünün, insan genomuna benzeyen genomu, yaşlanma belirtileri göstermesi ve 2-3 haftalık ömrü ile çalışmalara en uygun hayvanlardan biri olduğu kaydedildi.

Yenileyici tıp üzerine çalışan bilimci Aubrey de Grey, yeni biyo-teknolojilerin bugün hayatta olan bazı insanların 1.000 yaşına kadar yaşamasını sağlayacağına inanıyor. The Week’e konuşan de Grey “Bu iddianın bu kadar garip karşılanması bana çok ilginç geliyor.” diyor. De Grey Silikon Vadisi’nde insan ömrünü teknolojik imkanları kullanarak uzatmak için çalışan bilimcilerden sadece biri. Bu tartışmalı alanda her geçen gün daha fazla uzman ölüme meydan okumanın yollarını arıyor. The Week, Kore’de Joon Yun adlı bir doktorun, bir hayvanın kalbini sağlıklı tutarak o hayvanın ömrünü yüzde 50 oranında artırabilen iki kişiye 500 bin Dolar ödül vereceğini açıkladığını söylüyor. Yun 20 yaşındaki insanların ölüm oranının binde bir olduğunu belirterek, eğer bir insanın 20 yaşındaki fiziksel özelliklerini koruyabilirsek yaklaşık 1000 yıl yaşamasını sağlayabileceğimizi söylüyor.


Çin’de başarılı polis köpeklerinin hamilelik yaşamadan genlerini yeni nesillere aktarması için klonlama işlemi gerçekleştiriliyor. Türünün ilk örneği olduğuna inanılan klonlanmış köpek Çin’in Yunnan eyaletinde polis köpeği eğitiminin masraflarını azaltmak amacıyla eğitilmeye başladı. Kunxun adı verilen dişi köpek 19 Aralık’ta doğdu ve 5 Mart’ta Kunming Polis Köpeği Merkezi’nde eğitimlerine başladı. Kunxun, Pekin merkezli biyoteknoloji firması Sinogene tarafından, Huahuangma adlı 7 yaşındaki dişi bir köpekten klonlandı. Klonlama işlemi Kamusal Güvenlik Bakanlığının bir araştırma programının bir parçası olarak gerçekleştirildi. Kunxun’un eğitiminden sorumlu görevli Wan Jiusheng “Huahuangma dedektiflere düzinelerce cinayet incelemesinde yardımcı oldu ve 2016’da birinci seviye unvanını kazandı” diyor. Huahuangma’nın polis köpeği olarak gösterdiği üstün başarılar, genlerinin klonlama için kullanılmasında önemli bir faktör oldu.

Madem ki uzayda milyarlarca yıldız ve bunların etrafında bizimkine benzer gezegenler var o zaman neden bugüne kadar başka uzaylılarla karşılaşmadık? Fermi Paradoksu adı verilen bu soruya bugüne kadar birçok farklı yanıt verildi. Bunlardan biri de uzaylıların var olduğu, bizden de haberdar oldukları, ancak müdahale etmeden uzaktan gözlemlediği yönünde. METI (Dünya Dışı Varlıklarla Mesajlaşma) adlı araştırma organizasyonunun üyeleri geçtiğimiz hafta Paris’te düzenlenen bir toplantıda bu konuyu konuştu. İlk kez 1970’lerde ortaya atılan ‘hayvanat bahçesi teorisi‘, uzaylıların Dünya’yı ve içindeki canlıları bir hayvanat bahçesi gibi uzaktan gözlemlediğini varsayıyor.

Ülkeler söz konusu olduğunda Çin ve Tayvan’ın pek yakın arkadaş olduğunu söyleyemeyiz. Bunun bir kanıtı olarak yeni yayımlanan macOS 10.14.4 sürümünde, Çinli kullanıcılar Mac cihazlarında Tayvan bayrağı emojisini kullanamadıklarını fark etti. Bayrak yasağı Mac’in sistem ayarlarından bulunduğunuz bölgeyi değiştirseniz bile kaldırılamıyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

9 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: