Rusya’dan GPS altyapısına müdahale ediliyor

russia gps
Rusya'dan gönderilen sahte GPS sinyalleri, havalimanı olmayan yerlerde havalimanı varmış gibi görünmesine sebep oluyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) gibi uydu navigasyon sistemleri küresel altyapımızın o kadar fazla parçasında kullanılıyor ki çoğu ülke bu sinyallere kutsalmışçasına sahip çıkıyor. Çünkü bu sistemlerin zarar görmesi çok yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Ama Salı günü yayımlanan bir rapora göre Rusya bu servisin ayarlarıyla gizlice oynuyor.

Küresel yön bulma uyduları (GPS ya da daha az kullanılan Rus sistemi GLONASS gibi) uzaydaki atom saatlerinin koordineli bir ağ şeklinde çalışması ile kullanılabiliyor. Bu sistemler belirli bir cihazın belirli bir zamandaki tam konumunu gösteriyor. Bunlar olmadan küresel kargolardan finans piyasalarına kadar birçok sektör zarar görür. Borsada işlemler, saniyeden de küçük zaman birimlerine göre birbirinden ayrışıyor. Bu hassas zamanlama telekomünikasyon için de önemli çünkü uluslararası ağların eşleştirilmesinde kullanılıyor.

Müdahaleleri hükumetin yaptığı kesin değil

Rusya’nın daha önce de küresel konumlandırma uydularına müdahale ettiği ifade edilmişti. Ülkenin ulusal güvenlik amacıyla ve askeri amaçlarla GPS’e diğer ülkelerden çok daha fazla müdahale ettiği biliniyor. Ancak C4ADS tarafından yapılan çalışma öncesinde kimse Rusya’nın uygulamalarına bilimsel bir açıdan bakmamıştı.

Bunu yapmak için C4ADS, Teksas Üniversitesi’nin Uluslararası Uzay İstasyonu’na yerleştirdiği ekipmanları ile 2016’dan bu yana Rusya Federasyonu’ndan ve Rusya’nın çatışma yaşadığı Kırım ve Suriye gibi bölgelerden geldiği tespit edilen yaklaşık 10 bin sahte küresel navigasyon sinyali paylaşımını inceledi.

C4ADS Rusya hükumetini resmi olarak sahte sinyaller göndermekle suçlamıyor. Uzay istasyonundan böyle bir tespitte bulunmak imkansız. Ancak sahte sinyaller genellikle Rusya’nın milli çıkarlarına hizmet ediyor.

Sahte sinyaller, Rus hükumeti için önemli yerlerden geliyor

C4ADS Rusya’dan gelen bazı sinyallerin Rusya’nın önemli kişilerinin (Vladimir Putin gibi) seyahat ettiği noktalardan ya da askeri binalar ve konutlardan (Putin için yapıldığı ifade edilen milyarlarca Dolar’lık saray gibi) alındığını tespit etti. Bu yayınlarda, normalde havalimanı bulunmayan yerlerde havalimanı varmış gibi görünüyordu.

Sahte sinyaller o kadar sık görülüyordu ki Rus şirketi Yandex, araç paylaşım uygulamasını buna göre yeniden tasarlamak zorunda kaldı. Çünkü müşteriler havalimanı olmayan yerlerden geçerken havalimanına seyahat etmiş gibi ücretlendiriliyordu. Karadeniz’de yer alıyormuş gibi görünen havalimanları ise ABD’nin ve diğer ülkelerin uluslararası kargo gemilerine sıkıntı çıkarıyordu.

Sahte GPS sinyallerinde havalimanı varmış gibi gösterilmesinin sebebi, çoğu dron üreticisinin dronların havalimanlarında kazaya sebep olmaması için bu bölgelerde çalışmasını engellemesi. Böylece Rusya bu bölgelerde dronla saldırı ya da casusluk yapılmasını engelliyor.

Suriye’de konum bilgisi tamamen bozuluyor

Rusya aynı taktiği Suriye’deki çatışma alanlarında da kullanarak buradaki tesislerine yapılacak dron saldırılarından korunuyor. Ancak Rusya’dakinin aksine buradaki sahte sinyaller belirli bir konumu belirtmiyor. Bu da navigasyon çiplerinin havalimanında olduklarını düşünmesinden ziyade konumlarını kestirememelerine yol açıyor. Bu uygulamanın sebebi, Suriye’de yapılan dron saldırılarında genellikle dronlara müdahale edilerek havalimanı engelinin kaldırılması olabilir. Böylece Rusya dronu engellemekten ziyade cihazı kontrol eden pilotun yönünü bulmasını zorlaştırıyor.

Rusya’nın dahil olduğu sahte sinyallerde genellikle zamanlamayı değiştirmekten ziyade bir konumun bilgisinin yanlış verildiği görülüyor. Ancak C4ADS raporları NATO ve Rus askeri tatbikatlarının, değiştirilen zaman bilgisinden de etkilendiğini gösteriyor. Bu durum Finlandiya ve Norveç GSM ağlarını da etkiliyor.

Kaynak: Axios

Rusya'dan gönderilen sahte GPS sinyalleri, havalimanı olmayan yerlerde havalimanı varmış gibi görünmesine sebep oluyor. Bunun amacı bu bölgelere dronla yapılacak saldırıları ve casusluk çalışmalarını engellemek. Dronlar, kazaları önlemek için, üreticiler tarafından havalimanı yakınlarında çalışmayacak şekilde ayarlanıyor. Rusya bu durumu, önemli binaları ve kişileri korumak için kullanıyor. Bu 'hayali havalimanlarının' genellikle Rus yöneticilerin seyahat ettiği noktalarda ortaya çıktığı görülüyor. Rusya benzer bir taktiği Suriye'deki tesislere yapılacak dron saldırılarını savuşturmak için de kullanıyor.

1 Yorum

  • rüzgâr eken .. fırtına biçermiş ! gayet normal, işlerin buraya geleceği görülüyordu. abd’nin uydu, dron teknolojilerini kullanarak yaptığı işler ve ırak, suriye, türkiye, venezuela .. gibi ülkelerde gayri nizami yediği haltlar sonunda, bööle şeyler olacak, kaçınılmaz. birileri, oturup seyretmez. Kavgada; yumruk – zurnada peşrev aranmaz !

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği