Haftanın Özeti: 231

25 - 31 Mart 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

Avustralya Wollongong Üniversitesi araştırmacıları yeniden inşa (rekonstrüksiyon) ameliyatları için insan kulaklarını kopyalayabilen üç boyutlu biyo-yazıcı geliştirdi. 3D Alek adı verilen bu cihaz araştırmacıların özel olarak geliştirdiği bir biyo-mürekkebi kullanıyor. Bu karışımda kulağın teme yapıtaşı olan kıkırdağın üretilmesi için kök hücreler kullanılıyor.

Tanımlanamayan uçan nesneyi tanımlamak artık mümkün. Öyle ki UFO modellemelerine büyük oranda benzeyen drone/uçak karışımı yeni hava aracı, sahip olduğu yüksek haraket çevikliği sayesinde bilim kurgu filmlerini gerçek kılıyor. ADIFO olarak isimlendirilen araç ismini, ”All Directional Flying Object” yani ”Her Yöne Uçabilen Obje” kavramından alıyor. Dört ayrı pervane ve iki jet motoru sayesinde yüksek hızda hareket çevikliğine sahip 1.2 metre çapındaki araç, yuvarlak ve yassı tasarımı sayesinde sürtünme kuvvetini en aza indirgediğinden çabuk hızlanma ve hızını normal bir uçağa göre daha uzun koruyabilme gibi artılara da sahip.

Avrupa Birliği 2022’den itibaren AB’de satılan araçlarda hız sınırlayıcı ve alkolmetre olmasını zorunlu kılma kararı aldı. Araçların yeni zorunlu güvenlik özellikleri listesi aslında çok daha uzun. Bunlar arasında şeritte takip desteği, gelişmiş acil durum freni, dahili veri kaydedici, dikkat dağınıklığı algılayıcı ve geri görüş kamerası/algılayıcısı gibi ayrıntılar bulunuyor. Bu önlemlerle, trafik kazalarında binlerce kişinin ölümünün ve yaralanmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Ünlü robot üreticisi Boston Dynamics, bu hafta paylaştığı bir video ile ilk olarak 2017 yılında tanıttığı Handle adlı robotun yeni versiyonunu gösterdi. Devekuşu şeklindeki robot kolileri paletlere istifliyor ya da istiflenmiş kolileri paletten alıp taşıma bandına yerleştirebiliyor. Handle kablosuz ve otonom olarak çalışabiliyor. Bu robot, şirketin şu ana kadar ürettikleri arasında belirli bir göreve odaklı ilk tasarım olarak dikkat çekiyor.

Norveç hükumetinin planladığı 40 milyar Dolar‘lık altyapı projesi, ülkenin batı kıyısında normalde feribotlarla geçilen bölgeye tüneller yerleştirmeyi hedefliyor. Bu tünellerden bazılarının ise yüzen tünel olarak inşa edilmesi planlanıyor. Su yüzeyinin yaklaşık 30 metre altına yerleştirilecek beton tüneller sayesinde hem Kristiansand-Trondheim arasındaki ulaşım süresi yarı yarıya düşecek hem de ulaşımın bölgede yol açtığı çevresel etkiler en aza indirilmiş olacak. Uzmanlar yüzen tünel konseptinin dik dağlarla çevrili derin fiyortlarda çok kullanışlı olduğunu söylüyor. Bu yer yapısı tünel kazmaya ya da köprü inşa etmeye çok müsait değil.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

9 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: