Haftanın Özeti: 231

25 - 31 Mart 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

Internet World Stats, küresel internet nüfusunun 4.3 milyarı aştığını açıkladı. İstatistiklere bakıldığında Kuzey Avrupa (ortalama yüzde 92-93) ve Kuzey Amerika (yüzde 88.1) bölgeleri ile Asya’da Japonya (yüzde 93.3) ve Güney Kore’de (yüzde 92.6) internet kullanımında zirvede olan bölgeler. Türkiye’nin ise internet kullanım oranı (56 milyon internet kullanıcısı) ile değil, sosyal medya kullanımı ile (44 milyon Facebook kullanıcısı) zirveye oynadığı gözlemleniyor.

Avrupa Parlamentosu Salı günü internetteki telif yasalarını güçlendiren bir kanunu onayladı. Birçok teknoloji şirketi, akademisyen ve tüketici bu kanuna tepki gösterdi. Kanunun özellikle 11. ve 13. maddeleri tartışma konusu oldu. 11. madde ‘link vergisi’ olarak da biliniyor ve Google gibi şirketlerin yayıncılara link vermek için lisans almasını zorunlu kılıyor. Öte yandan 13. madde internet şirketlerini platformlarında paylaşılan içeriklerin telif ihlallerinden sorumlu tutuyor. Bu maddenin internet mimlerini bitireceği iddia edilmişti. Ancak oylamanın ardından yapılan açıklamada Avrupa Parlamentosu mimlerin ve GIF’lerin bu kanundan etkilenmeyeceğini ifade etti.

Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales de kanuna şiddetle karşı çıkanlar arasında yer alıyor.

Hafta başında bir iddia olarak haberleştirdiğimiz küresel taşımacılık platformu Uber’in Türkiye’de de hizmet veren Dubai merkezli rakibi Careem Networks‘ü 3 milyar Dolar’a satın alması, hafta içinde resmiyet kazandı. Uber’in CEO’su tarafından şirket çalışanlarına bir e-postayla duyrulan hamlede Careem’in ayrı bir marka olarak varlığına aynen devam edeceğinin altı özellikle çizildi. Kaynaklar Uber’in şirkete 1,4 milyar Dolar nakit ödeme yapacağını ve ayrıca 1,7 milyar Dolar değerinde Uber hissesi vereceğini belirtti. Hisseler, tanesi 55 Dolar’dan değerlendiridi.

Apple orijinal televizyon programları, diziler ve filmler yayınlayacağı yeni platformu Apple TV Plus’ı tanıttı. Apple platformda ‘en yüksek kaliteli hikaye anlatımı’ olacağını söylüyor. 100 ülkede kullanıma sunulacak bu platformda Apple’a özel içerikler sonbaharda yayınlanmaya başlayacak. Reklamsız ve talep üzerine yayın modeli izleyen platformda içerikleri internet üzerinden oynatmak ya da cihazınıza indirmek mümkün olacak. Apple TV Plus’ın kullanım ücreti de sonbaharda açıklanacak.

The Verge Editörü Tom Warren Microsoft’un yeni Chromium tabanlı web tarayıcısı Edge’i denedi. Tarayıcının hala geliştirme aşamasında olmasına rağmen oldukça tutarlı ve hızlı olduğunu söyleyen Warren Microsoft’un uzun zaman sonra ilk kez Chrome’a alternatif olabilecek bir tarayıcı geliştirdiğini düşünüyor. Yeni Edge, Chrome için hazırlanmış eklentileri sorunsuz bir şekilde çalıştırabiliyor. Hala bazı özellikleri geliştirme aşamasında olan tarayıcının ne zaman kullanıma sunulacağı bilinmiyor ama ilk izlenimler tarayıcının kullanıma hazır halde olduğunu gösteriyor.

Google ‘Inbox by Gmail’ uygulamasını 2 Nisan’da tamamen kapatıyor. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında bu uygulamanın Mart ayının sonunda kapatılacağı ifade edilmişti. Ancak o dönemde net bir tarih verilmemişti. Google, Inbox kullanıcılarının Gmail’e geçiş yapabilmeleri için bir destek yönergesi yayımladı. Açıklama, arama motoru devinin Haziran 2018’de Gmail’e yaptığı tasarım değişikliğinin ardından gelmişti.

Güney Kore’de 1500‘den fazla otel müşterisinin gizlice kaydedildiği ve görüntülerin internette canlı yayınlandığı ortaya çıktı. Bu olayın ülkenin 10 farklı şehrinde 30 farklı otelde meydana geldiği belirlendi. Kameralar dijital televizyon kutularına, prizlere ve saç kurutma makinesi askılarına yerleştirilmişti. Görüntüler 4 binden fazla üyesi olan bir site üzerinden yayınlanıyordu. Olayla ilgili 4 kişi gözaltına alındı.

Pwn2Own 2019 yarışmasının son gününde iki kişilik bir hacker grubu Tesla Model 3‘ün güvenlik açıklarını bularak aracı hack’lemeyi başardı. Tarayıcı işleyici sürecindeki JIT açığını kullanan ekip bu sayede eğlence sistemi ekranında bir mesaj göstermeyi başardı. Etkinlik sürecinde ayrıca Apple Safari, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, VMware Workstation ve Microsoft Windows 10’da da çeşitli açıklar bulan ekip, topladığı 36 puanla yarışmayı birinci tamamlayarak 375 bin Dolar ödül kazandı. Ekip ayrıca hack’lediği Tesla’nın da sahibi oldu.

PreShow adı verilen yeni uygulama, Otomatik Portakal filmindeki gibi kullanıcıya zorla reklam izletme üzerine kurulu. Evet, uygulama sizi bir sandalyeye bağlayıp gözlerinizi zorla açtırmıyor ancak telefonun başından kalkarsanız ya da ekran dışında bir yere bakarsanız sinemada ücretsiz film izleme hakkı kazanamıyorsunuz. PreShow Apple’ın FaceID teknolojisini kullanıyor. Bu şekilde kaydolduktan sonra kullanıcıların 15-20 dakika boyunca telefonun başında oturup reklam izlemesi gerekiyor. Kullanıcının yüzü telefonun ön kamerası ve sensörleri ile takip ediliyor. Eğer kullanıcının reklamı izlemediği tespit edilirse ekranda kırmızı bir bant çıkarak kullanıcıyı ekrana bakması konusunda uyarıyor ve reklamı durduruyor. Kullanıcı ekrana bakmaya başlayınca reklam kaldığı yerden devam ediyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

9 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: