Avrupa Birliği’nden interneti karıştıracak karar

Wikipedia kurucusu Jimmy Wales kanuna şiddetle karşı çıkmıştı.
Avrupa Parlamentosu, tartışmalı internet kanununu kabul etti. Bu kanun internetteki telif yasalarını büyük oranda genişletiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Avrupa Parlamentosu Salı günü internetteki telif yasalarını güçlendiren bir kanunu onayladı. Birçok teknoloji şirketi, akademisyen ve tüketici bu kanuna tepki gösterdi. Kanunun ilk hali Temmuz ayında sunulmuş ama çok geniş kapsamlı olduğu için düzenlenmesi için geri gönderilmişti. Eylül ayında kanunun biraz daha yumuşatılmış bir versiyonu hazırlandı. Salı günü kanun 348’e 274 oyla kabul edildi.

Mimler ve GIF’ler güvende

Kanunun özellikle 11. ve 13. maddeleri tartışma konusu oldu. 11. madde ‘link vergisi’ olarak da biliniyor ve Google gibi şirketlerin yayıncılara link vermek için lisans almasını zorunlu kılıyor. Öte yandan 13. madde internet şirketlerini platformlarında paylaşılan içeriklerin telif ihlallerinden sorumlu tutuyor. Bu maddenin internet mimlerini bitireceği iddia edilmişti. Ancak oylamanın ardından yapılan açıklamada Avrupa Parlamentosu mimlerin ve GIF’lerin bu kanundan etkilenmeyeceğini ifade etti.

Oylama öncesinde Avrupalı kanun koyucular kendilerine kanundaki bu tartışmalı maddeleri düzenleme hakkı verilmesini 5 oy farkla reddetti. Bu kanunun baş savunucularından Axel Voss adlı bir vekil “Yeni kanun geçmişte sadece birkaç şirketin, binlerce yaratıcı kişinin ve gazetecinin çalışmaları üzerinden büyük gelirler kazanmasını sağlayan durumu düzeltmek için önemli bir adım oldu. Bu kanun insanların gelirlerini koruyor, medyada çeşitliliği savunarak demokrasiyi güvence altına alıyor, ifade özgürlüğünü artırıyor ve girişimleri destekliyor. Interneti geleceğe, sadece birkaç güçlü kişinin değil herkesin fayda sağladığı bir ortama, hazır hale getiriyor.” şeklinde konuştu.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Andrus Ansip de yeni kanunu desteklediğini açıkladı.

Tepkiler yetersiz kaldı

Avrupa Parlamentosu üyesi Julia Reda ise kanunun kabul edildiği günün internet özgürlüğü bakımından karanlık bir gün olduğunu belirtti. Google da bu kanunun yasal belirsizlik yaratacağını savundu.

Wikipedia kurucusu Jimmy Wales internet kullanıcılarının büyük bir savaşı kaybettiğini söylerken YouTuber KSI da “13. madde kabul edildi. Başımız sağ olsun.” şeklinde bir tweet attı.

Reddit, Wikipedia ve Pornhub geçtiğimiz hafta boyunca bu kanunu protesto etmiş ve kullanıcılarından Avrupa Parlamentosu’nda kanunun reddedilmesi için lobi çalışmaları yapmalarını istemişti.

Kaynak: Business Insider

Avrupa Parlamentosu Salı günü internetteki telif yasalarını güçlendiren bir kanunu onayladı. Birçok teknoloji şirketi, akademisyen ve tüketici bu kanuna tepki gösterdi. Kanunun özellikle 11. ve 13. maddeleri tartışma konusu oldu. 11. madde 'link vergisi' olarak da biliniyor ve Google gibi şirketlerin yayıncılara link vermek için lisans almasını zorunlu kılıyor. Öte yandan 13. madde internet şirketlerini platformlarında paylaşılan içeriklerin telif ihlallerinden sorumlu tutuyor. Bu maddenin internet mimlerini bitireceği iddia edilmişti. Ancak oylamanın ardından yapılan açıklamada Avrupa Parlamentosu mimlerin ve GIF'lerin bu kanundan etkilenmeyeceğini ifade etti.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği