Google yapay zeka etiği için küresel bir konsey kuruyor

Google, gelişmekte olan teknolojilerin etik sorunlarını tartışmak üzere bir küresel danışma konseyi kuracağını açıkladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Google Salı günü yaptığı açıklamada, yapay zeka ve diğer gelişmekte olan teknolojiler hakkındaki etik sorunları tartışmak üzere bir küresel danışma konseyi kuracağını açıkladı. 2019’un sonunda bir rapor hazırlamak üzere kurulan konseyde teknoloji uzmanları, dijital etikçiler ve toplum politikası geçmişi olan kişiler yer alıyor. Açıklama Google Küresel İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Kent Walker tarafından MIT’de gerçekleştirilen bir konferansta yapıldı.

Konsey, Google’a ve yüz tanıma teknolojisi gibi ırklara göre taraflılık gösterebilen ya da diğer kısıtlamaları bulunan teknolojiler geliştiren diğer şirketlere ve araştırmacılara öneriler sunacak. Walker, San Francisco’daki MIT etkinliğinde “Mümkün olan en bilgili ve düşünceli tartışmaları gerçekleştirmek istiyoruz. Konseyle birlikte oturup ne gibi bir politika izlenmesi gerektiğini belirlemek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Google kendi kurallarını belirlemişti

Google zaten kendi iç yapay zeka prensiplerini belirlemişti. Bunlar, diğer kısıtlamaların yanı sıra Google’ın yapay zeka kullanan silahlar geliştirmesine de engel oluyor. Sekiz üyeli Yüksek Teknoloji Harici Danışma Konseyi’nde, Bath Üniversitesi’nden Bilişim Doçenti Joanna Bryson, eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William J. Burns ve Houston merkezli dron girişimi Trumbull’ın CEO’su Dyan Gibbens bulunuyor.

Konsey toplamda dört kez buluşacak. Bu buluşmaların ilki Nisan ayında gerçekleşecek.

Kaynak: Reuters

Google Salı günü yaptığı açıklamada, yapay zeka ve diğer gelişmekte olan teknolojiler hakkındaki etik sorunları tartışmak üzere bir küresel danışma konseyi kuracağını açıkladı. 2019'un sonunda bir rapor hazırlamak üzere kurulan konseyde teknoloji uzmanları, dijital etikçiler ve toplum politikası geçmişi olan kişiler yer alıyor.

1 Yorum

  • Google, kişisel verilerle ilgili mevcut politikalarının etik normlara uygunluğu konusunda henüz kullanıcılarını ikna edememişken yapay zeka etiğini oluşturmada başı çekmesi sanki biraz distopik.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği