Intel dünyanın en güçlü süper bilgisayarını inşa edecek

Intel, ABD hükumeti ile yaptığı anlaşma neticesinde 2021 yılına kadar saniyede bir kentilyon işlem yapabilen bir bilgisayar geliştirmeyi hedefliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

ABD hükumeti Intel ve Cray ile 2021’e kadar saniyede bir kentilyon (bir milyar milyar) işlem yapabilen bir süper bilgisayar inşa edilmesi için anlaşma imzaladı. Aurora adı verilen bu bilgisayar daha önce görülmemiş ölçeklerde yapay zeka çalıştırabilmesi için tasarlanacak.

Bugünün en güçlü süper bilgisayarlarının performansı petaflop ile ölçülüyor. Bir petaflop saniyede 1 katrilyon işlem anlamına geliyor. Ancak ABD, Çin ve Japonya bu alandaki bir sonraki kilometre taşı olarak görülen ‘exaflop’ eşiğini 2020’lerin başında geçmeyi hedefliyor.

Exa-ölçekli bilişim hevesi

Bu gelişme mevcut bilişim kapasitelerine göre çok büyük bir sıçrama olabilir. Şu anda dünyanın en hızlı süper bilgisayarı Summit. Bu bilgisayar geçtiğimiz Haziran ayında kullanılmaya başladı ve saniyede 143 petaflop hıza ulaşabildiği ölçüldü. Aurora bu hızı birkaç yıl içinde yediye katlamayı hedefliyor. 1000 petaflop’u aşan sistemlere exaflop deniyor. Exaflop ve üzeri sistemler geliştirme çabası ise exa-ölçekli bilişim olarak adlandırılıyor.

Ama bu beklenmedik bir gelişme değil. Böyle bir bilgisayar geliştirilmesi daha önce de ABD Enerji Bakanlığı tarafından tartışılmıştı. Aurora Enerji Bakanlığı’nın Şikago’daki Argonne Ulusal Laboratuvarında inşa edilecek ve yaklaşık 500 milyon Dolar’a mal olacak.

Intel kendi grafik kartlarını kullanacak

Açıklamada çok fazla detaya yer verilmedi. Basın açıklamasında Intel makinenin Xeon işlemcileri ve Optane bellek çiplerinin sonraki nesilleri ile çalıştırılacağını belirtti. Intel ayrıca henüz piyasaya sürülmeyen Xe modeli grafik kartlarını da bul bilgisayarda kullanacak. Yeni nesil süper bilgisayarlar sadece işlemciyle değil aynı zamanda güçlü grafik kartlarıyla da öne çıkıyor. Bu yüksek hızlara ulaşmak için güçlü grafik kartları kullanmak gerekiyor. Intel bu projede Nvidia ya da AMD gibi şirketlerin grafik kartları yerine kendi grafik kartlarını kullanmayı tercih etti. Cray ise projede Intel’in çiplerini depolama ve sistem içinde ultra-hızlı veri aktarımı için optik kablolar sağlama görevini üstleniyor.

Intel’in grafik kartları için attığı adım, geleceğin yapay zekalı sistemlerinde grafik kartlarına işlemcilerden daha fazla ihtiyaç duyulması beklentisinden kaynaklanıyor olabilir. Intel bu yarışta rakiplerinin gerisinde kalmak istemiyor.

Süper bilgisayarları kısa sürede bu kadar hızlandırmak için çok fazla Ar-Ge çalışması yapmak gerekecek. Uzmanlar bu alanda teknoloji yol haritasının aşağı yukarı belirlendiğini söylüyor. Yine de beklenmedik zorluklar çıkması ihtimali bulunuyor. Ayrıca bu boyuttaki bilgisayarlar için yazılım üretmek de bambaşka zorlukları olan bir görev.

Yarış başa baş gidiyor

ABD’nin exa-ölçekli bilişime ulaşan ilk ülke olup olmayacağını şu anda bilmek zor. Çin’in 2020 yılı içinde exa-ölçekli bir süper bilgisayar üretme hedefi bulunduğu ifade ediliyor. Japonya ise ABD gibi 2021’i hedefliyor. Japonya’nın ARM ile birlikte geliştirdiği bilgisayarda işlem sayısından ziyade veri hareket hızına odaklandığı ve bu sayede uygulamaları rakiplerinden daha hızlı çalıştırmayı hedeflediği belirtiliyor. Exa-ölçekli bilgisayar yarışının kazananı fotofinişle belirlenecek gibi duruyor.

Kaynak: Singularity Hub

ABD hükumeti Intel ve Cray ile 2021'e kadar saniyede bir kentilyon (bir milyar milyar) işlem yapabilen bir süper bilgisayar inşa edilmesi için anlaşma imzaladı. Aurora adı verilen bu bilgisayar daha önce görülmemiş ölçeklerde yapay zeka çalıştırabilmesi için tasarlanacak. Bugünün en güçlü süper bilgisayarlarının performansı petaflop ile ölçülüyor. Bir petaflop saniyede 1 katrilyon işlem anlamına geliyor. Ancak ABD, Çin ve Japonya bu alandaki bir sonraki kilometre taşı olarak görülen 'exaflop' eşiğini 2020'lerin başında geçmeyi hedefliyor.

1 Yorum

  • İlginç bir durum, bu hızla giderlerse Moore Yasası süper bilgisayarlar içinde geçerli olacak, zaten bir sonra ki aşama quantum bilgisayarlar!

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği