Dünyanın en güçlü üçüncü bilgisayarı Sierra çalıştırıldı

650 metrekarelik alanda 240 adet kasa ve 4 bin 320 bağlantı noktası ile dünyanın en güçlü üçüncü süper bilgisayarı Sierra Cuma günü kullanılmaya başladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

650 metrekarelik alanda 240 adet kasa ve 4 bin 320 bağlantı noktası ile dünyanın en güçlü üçüncü süper bilgisayarı Sierra Cuma günü kullanılmaya başladı. Kaliforniya Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’nda (LLNL) faaliyete geçen bilgisayar dört yılda üretildi. Tam güçte çalıştığında bilgisayar saniyede 125 katrilyon işlem yapabiliyor. Bilgisayarın geliştirdiği simülasyonlar, herhangi bir bilgisayarın yapabileceğinden 100 bin kat daha gerçekçi. Dünya üzerinde bu bilgisayardan daha güçlü iki bilgisayar daha var: Çin’in Sunway Taihulight adlı bilgisayarı ve IBM’in Summit adını verdiği dünyanın en hızlı bilgisayarı.

Projede yer alan grafik işlemci üreticisi NVIDIA’nın Başkan Yardımcısı Ian Buck “Bu bilgisayarın bir saniyede yaptığı işlemleri yapmak 10 yıl sürerdi.” diyor. Tabii ki bu bilgisayarı çalıştırmak için çok fazla enerji gerekiyor. 11 ila 12 megavat enerji tüketen cihaz, 12 bin evin enerji ihtiyacına denk bir enerji gereksinimine sahip. Şu anda Sierra tıp laboratuvarları ile birlikte kanser tedavisi ve travmatik beyin hastalıkları üzerine çalışıyor. Daha sonra bilgisayarın devlet adına gizli çalışmalarda kullanılacağı belirtiliyor.

Nükleer silahları denetleyecek

ABD’nin elinde bulunan 4 bin adet nükleer silah gün geçtikçe eskiyor. Sierra 2019’da gizli projelere geçtiği zaman bu silahların güvenliğini ve kullanılabilirliğini denetleyecek. Süper bilgisayar aynı zamanda kanser, deprem ve diğer bir çok şeyin muhtemel etkilerini inceleyen simülasyonlar yürüterek tahminlerde bulunacak. Yani Sierra, sorulara üç boyutlu cevaplar verebiliyor.

Laboratuvar ve ABD Enerji Bakanlığı, bu projede IBM, NVIDIA ve Mellanox ile çalıştı. Sierra’nın üretilmesi için ilk konuşmalar 2012’de başlamış, proje 2014’te hayata geçirilmişti. Şimdi ise Sierra, kendinden bir önceki süper bilgisayar Sequoia’dan 6 ila 10 kat daha güçlü bir bilgisayar olarak karşımızda duruyor.

Sierra’yı farklı kılan özelliği ise, işlem birimlerini birbirine bağlayan ve daha fazla bellek sunan NVLink. IBM Başkan Yardımcısı Akhtar Ali “En etkileyici olan şey, sistemin kendini yeni nesil çalışma yüküne açan doğası ve yapabileceklerinin ölçeği. Şimdi bu sistemler, bugüne dek erişilmez olan bilimsel çalışmaları mümkün kılacak.” diyor.

Yeni projeler yolda

Laboratuvar ayrıca Lassen adlı yeni bir süper bilgisayar üzerinde çalıştığını açıkladı. Bu bilgisayar da kanser ilacı keşfini hızlandırmak ve travmatik beyin yaralanmaları araştırması gerçekleştirmenin yanı sıra depremleri ve iklimi inceleyecek. Sierra, laboratuvarın ürettiği en son süper bilgisayar olmayacak. Şimdiden bir sonraki süper bilgisayar El Capitan’ın çalışmalarına başlandı. El Capitan saniyede bir kentilyondan daha fazla işlem yapabilecek; yani Sierra’dan 10 kat daha güçlü olacak.

Laboratuvar El Capitan’ın 2021 ila 2023 arasında tamamlanmasını planlıyor. Bu bilgisayarların isimleri, Kaliforniya’nın turistik noktalarından geliyor. LLNL sözcüsü Jeremy Thomas herkesin aklından geçen o soruya da yanıt verdi. “Bu bilgisayar Bitcoin madenciliği için çok uygun olsa da böyle bir çalışma için kullanılmayacak.”

Kaynak: Business Insider

650 metrekarelik alanda 240 adet kasa ve 4 bin 320 bağlantı noktası ile dünyanın en güçlü üçüncü süper bilgisayarı Sierra Cuma günü kullanılmaya başladı. Kaliforniya Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'nda (LLNL) faaliyete geçen bilgisayar dört yılda üretildi. Tam güçte çalıştığında bilgisayar saniyede 125 katrilyon işlem yapabiliyor. Bilgisayarın geliştirdiği simülasyonlar, herhangi bir bilgisayarın yapabileceğinden 100 bin kat daha gerçekçi. Sierra kanser araştırmalarında, travmatik beyin yaralanmalarında ve nükleer silahların test edilmesinde kullanılacak.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği