Japonya sürücüsüz arabaları, hastalık teşhislerini ve robotik bilimini daha ileri seviyeye taşımak için dünyanın en hızlı süperbilgisayarını üretmeyi planlıyor.
Elektronik donanım alanında liderliği Güney Kore ve Çin’e kaptıran Japonya, Ekonomi, Ticaret ve Endüstri Bakanlığı’nın bu proje için ayırdığı 19,5 milyar Japon Yeni (yaklaşık 595 milyon TL) ödenek ile sektördeki eski yerine dönmeye hazırlanıyor.
Süperbilgisayarın mühendisleri 130 petaflop (başka bir deyişle saniyede 130 katrilyon adet işlem) seviyesine ulaşmayı hedeliyor. En erken önümüzdeki sene tamamlanması planlanan cihazın Çin’in 93 petaflop kapasiteli süperbilgisayarı Sunway Tahulight’ı geçmesi de hedefler arasında.
Çin’in dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olmasından bu yana Japonya’nın azalan teknolojik üstünlüğünü, söz konusu yeni süperbilgisayarla atağa geçirecek bir hamle olduğuna inanılıyor.
Derin Öğrenmeyi daha da geliştirmek
Süper hesaplama ile Japonya, yapay zekada insan beynine benzer yapay sinir ağları ile algoritmaların çalıştığı ‘Derin Öğrenme‘ (Deep Learning) yöntemini daha da geliştirmeyi, bilgisayarlarda veri analizini ve yeni işlem uygulamalarını geliştirmeyi de amaçlıyor.
Derin Öğrenme konusu yakın geçmişte Google imzalı DeepMind ve Go oyununda bir insanı yenmeyi ilk defa başaran AlphaGo gibi örnekleriyle gündemdeydi. Geliştirilecek derin öğrenme ile sürücüsüz arabalarda çevre ve yol tanımlamada ileriye gidilmesi söz konusu. Aynı yapıyla fabrikalarda otomasyon merkezli kayda değer geliştirmelerinin de önü açılabilir.
Japonya’nın Çin’de hizmet veren dişli rakibi Sunway Taihulight imzalı süperbilgisayar şimdilik hava durumu tahmini, ilaç biliminde araştırma ve endüstriyel tasarım gibi alanlarda kullanılıyor.
Yorumunuz: