Haftanın Özeti: 176

Bilim, Yazılım, Donanım

KGI Securities analisti Ming-Chi Kuo yatırımcıların 2018’de dikkat etmesi gereken 3 ürünü içeren raporunu yayımladı. Bu raporda 6,1 inçlik LCD iPhone, AirPod ve “daha uygun fiyatlı” bir MacBook Air yer alıyor. Bunlardan ilk ikisi geçtiğimiz dönemde konuşulmuş olsa da Macbook Air hakkında ilk kez bir gelişme duyuyoruz. Ming-Chi Kuo raporda MacBook Air ile ilgili şunları söylüyor: “Apple’ın 2018’in ikinci çeyreğinde daha düşük fiyat etiketli yeni bir Macbook Air çıkarmasını bekliyoruz. 2018’de MacBook modellerinin toplam satışlarının yıllık düzeyde geçen seneki 16 milyon ürüne kıyasla yüzde 10 ile yüzde 15 arasında büyüyeceğini tahmin ediyoruz.

2005’te Apple’ın kurucularından Steve Jobs, Stanford Üniversitesi’nde yaptığı unutulmaz konuşmada öğrencilere zamanlarının sınırlı olduğunu hatırlatmıştı. Bu konuşmanın üzerinden yaklaşık 13 yıl geçti ve bugün bazı Stanford öğrencileri, Apple’dan sınırlı zamanlarını geri istemeye karar verdi. Öğrenciler, Apple’ın bağımlılık yapan cihazlar üreterek insanların zamanını çaldığını düşünüyor: “iPhone’lar bağımlılık yaratan hizmetlere erişimimizi sağlayan araçlar. Bu yüzden Apple bu bağımlılığımızı engelleme konusunda eşsiz bir yeteneğe sahip. Her ne kadar Apple’ın iş modeli cihaz bağımlılığına dayanmasa da bu sorunu çözmek için gereken sağduyulu adımları atma konusunda yetersiz kalıyor.

Dönem dönem çıkan “Türkiye’nin Silikon Vadisi buraya kurulacak” haberlerinin altındaki boynu bükük vadi fotoğraflarını (evet, coğrafi şekil olarak) bilirsiniz. Amerika’da da benzer haberler çıkıyor olacak ki, The Next Web’den Bryan Clarkbir sonraki Silikon Vadisi muhabbetini bitirmenin vakti geldi” diyor ve gerekçelerini uzun uzun anlatıyor. Orasının bir plandan ibaret olmadığını, ortak idealleri paylaşan (ya da bir dönem paylaşmış olan) parlak beyinlerin buluşma yeri olduğunu söyleyen Clark şu benzetmeyi yapıyor: “Nasıl ki oyuncu olmak isteyenler Los Angeles’a, kumar oynamak isteyenler Las Vegas’a gider, benzer dertleri olan parlak beyinler de Silikon Vadisi’ne gelir.” Bunlar da farklı dönemlerde çıkan umut yüklü haberler:

Google, Amerikan Savunma Bakanlığı ile yapay zeka temalı bir iş birliğine gidiyor. Amerikan ordusu, insansız hava araçlarının aldığı görüntülerin analizi konusunda şirketin yapay zeka deneyimlerinden yararlanacak. Bu iş birliği Google’ı eleştirilerin hedefi haline getirdi ama şirketin bir yöneticisi yapay zekanın saldırı değil savunma amaçlı kullanılacağının güvencesini verdi. Öte yandan Kuantum bilgisayar cephesinde de gücü elinde tutmak isteyen Google, 72 qubit gücündeki yeni işlemcisi Bristlecone’u duyurdu. Tabii önce:

Google ve Amazon gibi teknoloji şirketlerinin yakın zamanda hayatımızın her alanını kontrol edecek şekilde büyüdüğüne dair endişeler giderek artıyor. Endişelerin sebebini anlamak kolay aslında: Amazon dünyanın en büyük çevrimiçi perakendecilerinden biri, Google ise her gün en az birkaç kez başvurduğumuz arama motorunun ve en popüler video hizmeti YouTube’un sahibi. Federal Ticaret Komisyonu Başkanı Maureen Ohlhausen 2017’de yaptığı bir konuşmada bu korkuları bir kez daha dile getirdi. “Birkaç dev teknoloji şirketinin ekonomik yaşamlarımızı kontrol altına aldığı distopik bir geleceğe doğru sürükleniyoruz.

Yakın gelecekteki ‘teknolojik savaşı’ kazanmak için işe botlardan başlamamız gerektiğini düşünenler de var. Fortune’da Rami Essaid imzasıyla yayımlanan yazı, sahte haber, sahte hesap, sahte kullanıcı üreten kötücül botlarla savaşmaya davet ediyor.

Yapay zekanın dokunduğu alanlardan biri de şüphesiz ki pazarlama. Bu alandaki ufuk açıcı içerikleriyle bildiğimiz Digiday, pazarlama profesyonellerine “yapay zekayı nasıl tanımladıklarını” sormuş. 8 farklı isimden gelen cevaplar, yapay zekanın, aynı sektörde bile ne kadar farklı algılanabildiğinin göstergesi.

İnsan gözünde lens, lensi uzatan ya da bastıran kirpiksi kaslarla çevrilidir. Kirpiksi kaslar odak uzaklığını ayarlamak için lensin şeklini değiştirir. Bu özelliği taklit eden bir grup araştırmacı, elektronik şekilde kontrol edilen yapay göz (metalens) geliştirdi. Bu teknoloji ileride gözlük, kamera, cep telefonu, artırılmış ve sanal gerçeklik cihazları gibi çeşitli optik sistemlerdeki hantal lens sistemlerinin yerini alabilir. Harvard’daki araştırmacıların bir sonraki hedefi, lensin işlevselliğini artırıp lensi kontrol etmek için gereken voltajı azaltmaya çalışmak.

Atari oyunları oynayan yeni bir yapay zekanın, kendi haline bırakıldığında yüksek puanlar almak için bazı hileler kullandığı ortaya çıktı. New Scientist, yapay zekanın klasik Q*bert oyununu oynarken bazı alışılmadık kazanma stratejileri geliştirdiğini belirtti. Yapay zeka, puan toplamak için yararlanabileceği bir yazılım hatası ve dikkatlice planlanan intiharın oyun boyunca ilerlemeye izin verdiği bir hile buldu. Başarılı olanları kullanarak, olmayanları ise ayırarak gittikçe yöntemini değiştirdi. “Atari nedir, Q*bert nasıl bir şeydir” diyen genç okurlar için:

CaliBurger ile yapılan ortaklık duyurusunun ardından bir yıl sonra Miso Robotics’in robot şefi nihayet Hamburger Üniversitesi’nden mezun oldu. Flippy adlı yapay zekalı robot aşçı, Pasadena’daki CaliBurger şubesinde insan ekibine katılarak işe başladı. Flippy, Eylül ayında aynı restoranda denenmeye başlamıştı.

Lise sıralarının en anlamlı iddialaşmalarından biri Rubik Küpü’nü en hızlı kimin çözeceği meselesidir. (En anlamlılarından dedim çünkü işin “sıcak kalorifer borusunu en uzun süre kimin avuçlayacağı” iddiasına kadar uzandığını biliyoruz.) Rubik Küp, Zeka Küpü gibi isimlerle de anılan bu nesne, sık sık da rekor haberleriyle kendini gösterir. Yeni rekor 0,38 saniye ile bir robota ait. Ben Katz ve Jared Di Carlo tarafından oluşturulan projede 6 motor ve 2 PlayStation Eye kamera bulunuyor. Mekanizma küpe bakıp, nasıl çözüleceğini anlayıp işi bitiriyor.

Geçtiğimiz yıl ABD’de bir otoparkta devriye gezen güvenlik robotu sarhoş bir adamın saldırısına uğramış ve sonunda adam gözaltına alınmıştı. Bu kez de San Francisco‘da insanların otonom araçlara saldırıp zarar verdiği iki olay yaşandı. Saldırıların temelinde “robotlar ve yapay zeka işimizi elimizden alacak” korkusunun yattığı düşünülebilir.

Makinelerle ilişkiler konusunda ortamı geren küçük bir olay da yaşandı bu hafta. Amazon’un akıllı asistanı Alexa, sebepsiz yere gülmeye başladı. Amazon konuyla ilgileneceğini, sorunun muhtemelen yanlış anlamadan kaynaklandığını açıkladı.

Ağır yaralı bir askerin tedavisi ne kadar gecikirse yaşama ihtimali de o kadar azalır. Bu sorunu çözmek isteyen ABD Savunma Bakanlığı, şimdiye kadar doktor müdahalesini hızlandırmanın yollarını aramıştı. Ancak bu kez farklı bir yaklaşım denedi ve araştırmacılardan, yardım ulaşana kadar yaralıların aktivitelerini yavaşlatmanın yollarını aramalarını istedi. Nihai hedef, vücuda önemli bir zarar vermeden, bütün sistemlerin aktivitesini yaklaşık olarak aynı seviyede yavaşlatmanın yolunu bulmak.

Hepimiz arada bir yerimizden kalkıp egzersiz yapmanın vücudumuz için faydalı olduğunun farkındayız. Çoğumuz için mahalledeki parkta bir tur koşmak güzel bir deneyim ancak sağlık sorunları, hareket engeli ya da yaşlılık sebebiyle bunu gerçekleştiremeyecek birçok kişi bulunuyor. Biyolog Mark Evans, kısaca 516 olarak bilinen bir bileşenle ‘egzersiz hapı’ geliştirmeyi başardı. Hap vücudun glikoz (şeker) yerine yağ yakmasını sağlıyor.

Genel nüfusta, erkeklerin yaklaşık yüzde 1-2’sinin, kadınların ise yüzde 0,3-0,7’sinin gerçek birer psikopat olduğu tahmin ediliyor. Zalimlik, etkileyicilik, dürtülerine hakim olamama, ikna edebilirlik gibi psikopat özelliklerine sahip bireyler de kimi zaman normal bir yaşam sürebiliyor. Hatta çok uç noktalardaki psikopatlar bile gayet başarılı bireyler olabiliyor. Uzmanlara göre, sorun yaratıp yaratmayacakları önemli olmaksızın, psikopatların kişiliklerinin değişebileceğine dair hiçbir kanıt yok.

Gözlerin pek çok hastalığın aynası olduğu malum. O hastalıklardan biri de şeker olabilir. Umea Üniversitesi’nden Prof. Olov Rolandsson, lazer tarayıcı mikroskopla yaptığı göz taramalarının sonucunda tip 2 diyabet teşhisi konusunda başarı sağladı. Testin sadece 10 dakika sürmesi de önemli bir avantaj. Doğrudan alakalı olmasa da elimizde yapay zekanın insan hayata olumlu etkileri üzerine kafa yormamızı sağlayacak bir TedX konuşması var.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

  • İstanbul da yaşamak güzel avantajlar sunuyor insana… Atlas sinemasında yeşilçam filmlerini perdeden izlemek fırsatı…

  • 8 Mart yürüyüşündeki sapkın dövizlerdende bahsetseydiniz keşke. Görünce ve okuyunca utanç duydum. Allah ıslah etsin bu Lut torunlarına.

  • Vizyonuna sağlık amirim. On numara çalışma olmuş yine.
    Ama her zaman okumak olmuyor bazen dinlemek gerek. Podcast dünyasında da bize kılavuzluk etseniz fenamı olur?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: