Haftanın Özeti: 176

İnternet, Girişimler

Haftanın Özeti müdavimlerinin aşina olduğu Statista, Dijital Ekonomi Pusulası’nın ikinci baskısı için hazırladığı infografikle 2017 yılında 1 dakika içinde gerçekleşen internet etkileşimini görselleştirdi. Bu yılın pusulasında, dünya genelindeki dijital ekonomi faaliyetlerini daha iyi anlamamızı sağlayan 200’den fazla infografik var. Diğer grafikleri burada bulabilirsiniz. Konumuza dönersek, 2017’de 1 dakikada yaşananlardan bazıları:

  • Facebook’a 243 binden, Instagram’a 65 binden fazla fotoğraf yüklendi.
  • 350 bin tweet atıldı.
  • WhatsApp’tan 29 milyondan fazla mesaj gönderildi.
  • Tinder’da 18 binden fazla eşleşme yaşandı.
  • LinkedIn’de 120 yeni hesap açıldı.

Avrupa Komisyonu, internet devrelerine verdiği ültimatom ile terör içeriğinin 1 saat içinde silinmesi, aksi taktirde AB genelinde geçerli olacak yeni yasalarla karşı karşıya kalma riskini göze almaları gerektiğini açıkladı. Google ve Facebook gibi şirketler adına konuşan Avrupa Bilgisayar ve İletişim Endüstrisi Derneği, terör içeriğinin kaldırılması için 1 saatin çok az olduğunu söyledi. Bu açıklamayı, platformların gönüllü sansüre zorlanması olarak yorumlayanlar da var.

Pek çok teknoloji devi, Avrupa operasyonlarını İrlanda, Lüksemburg gibi daha düşük vergi oranlarına sahip ülkelerden yönetmeyi tercih ediyor. Avrupa Komisyonu’na başvuran farklı ülkelerden maliye bakanları, Google, Facebook, Apple gibi şirketlerin bu kıtada faaliyet gösterebilmeleri için Avrupalı şirketlere benzer şekilde vergilendirilmesini istemişti. Yeni düzenlemede sona yaklaşıldı. Buna göre teknoloji devlerinin yüzde 2 ve yüzde 6 arasında vergiye tabi tutulması bekleniyor.

“Uyandığınızda Wikipedia’ya erişemeseydiniz, ne yapardınız? Bu, yaklaşık 10 ay önce Türkiye’de yaşandı” diyen Wikipedia, WeMissTurkey (Türkiye’yi özledik) kampanyası başlattı. 29 Nisan 2017’den bu yana Türkiye’den erişime kapalı olan özgür ansiklopedi, yaklaşık bir buçuk ay önce de kaldırılması istenen maddelerin silindiğini söylemiş ama bu BTK tarafından yalanlanmıştı.

2006 – 2017 arasında Twitter’daki 3 milyon kişi takip edilerek yapılan bir araştırma, sahte haberlerin gerçeklerden 6 kat hızlı yayıldığını gösteriyor. Araştırma ekibinde yer alan MIT öğretim görevlisi Sinan Aral, “Bulduğumuz şey korkutucuydu. Sahte haber, her bilgi kategorisinde gerçeklerden daha hızlı, derin ve geniş bir alana yayılıyor” diyor. Öte yandan yaygın kanının aksine, sahte haberin yayılmasında büyük olasılıkla otomatik hesaplardan ziyade insanlardan daha az etkili oluyor.

Google, Dünya Kadınlar Günü şerefine teknoloji alanında ilham veren kadınları (özellikle de Google Play ekosistemine katkıda bulunmuş olanları) kutluyor. Geride bıraktığımız hafta Google Play’de kadınlar tarafından geliştirilen uygulamalar, oyunlar, başrollerinde güçlü kadın karakterlerin olduğu filmler ve televizyon yapımları gördük. Bu arada Google, 2011’de 151 milyon Dolar’a aldığı mekan rehberi Zagat’ı satmaya karar verdi. Zagat, Haritalar uygulamasına da entegre edilmişti.

Uber, sürücüsüz kamyonların son birkaç aydır Arizona’da faaliyet gösterdiğini açıkladı. Şirket, burada iki ana transfer merkezi bulunduğunu söyledi ancak operasyon hakkında ağzını oldukça sıkı tutuyor. Uber’in sürücüsüz kamyonları, şirketin 2016 yılında Otto’yu satın almasının bir sonucu ve bu Waymo ile büyük bir hukuki tartışmaya yol açmıştı. Uber ve Waymo geçen ay bir anlaşmaya varmayı kabul etti ve söylentiye göre şu anda bir ortaklık düşünülüyor.

Netflix, Ocak ayında paylaşılan ‘harikulade’ dördüncü çeyrek kazanç raporunun keyfini sürmeye devam ediyor. Şirket tahmin edilen rakamdan 2 milyon adet daha fazla yeni abone elde etti ve borsalar bu duruma kayıtsız kalmadı. Şirketin borsadaki değeri, raporun açıklanmasından itibaren yüzde 42 arttı ve Netflix şu anda 140 milyar Dolar değere ulaştı. Bu değerlendirmeye göre şu anda McDonald’s ve General Electric gibi şirketlerden daha büyük bir pazar değerine sahip.

Artık akıllı telefon üretiminden ziyade yazılım tarafına ağırlık veren BlackBerry, Facebook’u dava ediyor. Gerekçe, Instagram ve WhatsApp’ta kendi patent haklarını ihlal etmiş olması. Konu hakkında açıklama yapan bir Facebook yöneticisi biraz kırıcı konuştu: “Kendi yenilikçilik becerilerini kaybeden BB, başkalarının yeniliklerinden vergi almaya çalışıyor.”

Kripto paraların finansal sistemde daha kalıcı bir yer aldığı bu dönemde, polis ve kripto topluluğu birbirine daha da yakınlaşıyor. Metropolitan Polis Teşkilatı’nın bir brifingine katılan Business Insider, telefonlara delil olarak el konulduğunda kripto cüzdan olup olmadığını kontrol etmenin artık olağan dışı olmadığını belirtiyor. Sitenin, Avrupa’daki polis kaynaklarına dayandırdığı habere göre, alım satım yapılan varlık takip edilmez olsa da, müşterinin izini sürmek gayet mümkün hale geliyor.

Huzur ve dinginlik diyarı (okuduğumuz, izlediğimiz kadarıyla tabii) İzlanda‘da bugüne kadarki en büyük hırsızlıklardan biri olarak tanımlanan bir olay yaşandı. Bitcoin madenciliğinde kullanılan ve değerinin yaklaşık 2 milyon Dolar olduğu tahmin edilen 600 bilgisayar çalındı. Olayın ardından şu ana dek toplamda 11 kişi tutuklandı. Dingin kuzey ülkeleri ve beklenmedik olaylar demişken, anmadan geçmek olmaz.

İlk olarak İskandinavya‘da, daha sonra Birleşik Krallık‘ta hizmete sunulan Hold adlı uygulama, sadece üniversite öğrencileri tarafından kullanılabiliyor. Uygulama telefona bakmadığınız her 20 dakikada bir 1 puan veriyor. Verilen puanlarla çeşitli markalardan hediyeler ve indirimler kazanabiliyorsunuz. Hatta puanlarınızı bağışlayarak kitap ve kırtasiye malzemesi alıp UNICEF aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırabiliyorsunuz. Aslında fikir son derece ilginç ancak bu kadar düşük seviyede bir irade gücü gösterebilmek için bile ödüllendirilmemiz gerektiği gerçeğini düşününce teknolojinin bizi getirdiği nokta biraz üzücü geliyor.

Şöhret olmak umuduyla 1960’ların siyah beyaz İstanbul’una gelen hayalperest kız kadar olmasa da günümüzde de ünlü olmak için çile çekmek gerekiyor. Instagram’da popüler olmak uğruna kazancından çok daha fazlasını harcayarak lüks bir yaşam süren ve yüklü miktarda borçlanan Lissette Calveiro adlı genç kadın da o çilekeşlerden biri. Bir dönem yaptığı tatillerin çoğunun sosyal medya için olduğunu söyleyen Calveiro “Instagram’a koyabileceğim en iyi fotoğrafı çekmek için alışveriş yapıyordum. Gelirimin üzerinde harcamalar yapıyordum. Bir yalanın içinde yaşıyordum ve borçlarım vardı” diyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

  • İstanbul da yaşamak güzel avantajlar sunuyor insana… Atlas sinemasında yeşilçam filmlerini perdeden izlemek fırsatı…

  • 8 Mart yürüyüşündeki sapkın dövizlerdende bahsetseydiniz keşke. Görünce ve okuyunca utanç duydum. Allah ıslah etsin bu Lut torunlarına.

  • Vizyonuna sağlık amirim. On numara çalışma olmuş yine.
    Ama her zaman okumak olmuyor bazen dinlemek gerek. Podcast dünyasında da bize kılavuzluk etseniz fenamı olur?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: