Haftanın Özeti: 159

6 - 12 Kasım 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim, Yazılım, Donanım

Bloomberg’in haberine göre [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Apple, 2020 yılında artırılmış gerçeklik gözlüğünü satışa sunmayı planlıyor.[/inlinetweet] Apple CEO’su Tim Cook yaptığı basın açıklamasında, artırılmış gerçeklik (AR) gözlüklerinin kullanıcıya tatmin edici bir tecrübe yaşatabilecek kadar gelişmediğini söyledi. Ürün üzerinde çalışan firma dokunmaya duyarlılık, Siri ses etkileşimi gibi çeşitli etkileşim yöntemlerini sisteme entegre etme üzerinde çalışıyor.

Portekiz/Lizbon’daki bir teknoloji konferansında konuşan ünlü Fizikçi Stephen Hawking yapay zekanın medeniyeti yok edecek potansiyele sahip olduğu konusunda bir kez daha uyarıda bulundu. Öne sürdüğü çözümse bilgisayarları kontrol edecek bir yöntemin geliştirilmesi. Hawking yapay zekanın sefalet ve hastalıkları ortadan kaldırarak insanlığı dönüştürebileceğini fakat insanlara yardım etmeyi mi yoksa bizleri yok etmeyi mi tercih edeceğini bilemeyeceğimizi söyledi.

Yapay zekanın tehlikeleri konusunda her fırsatta uyarıda bulunan fizikçi, teknolojinin bir gün insanların yerini tamamen alabileceğinden korkuyor.

Avustralya ve Kanada’daki araştırmacılar, ülkelerinin Başbakanları Malcolm Turnbull ve Justin Trudeau’ya açık mektup yazarak yapay zekanın silah olarak kullanılmaması için katı bir küresel duruş sergilemelerini talep etti. 300’den fazla robotik ve yapay zeka uzmanının imzaladığı mektup, insan kontrolü altında olmayan ölümcül otomatik sistemlerin ‘ahlak çizgisi’ni geçmesi konusundaki endişeyi ortaya koyuyor. Ölümcül otomatik sistemler, drone’ları, insansız araçları ve şu anda ordular tarafından geliştirilen bütün robotları kapsıyor.

Temmuz ayında Intuition Robotics‘e yaptığı 14 milyon Dolarlık yatırımın ardından [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Toyota, İsrail’deki teknoloji yatırımlarını artırma kararı aldı.[/inlinetweet] İsrail, otomotiv teknolojisinde en hızlı büyüyen merkez konumunda. Toyota‘nın da özellikle algılama, planlama ve tahminle ilgili teknolojilerle ilgilendiği söyleniyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Çip üreticisi Broadcom, rakibi Qualcomm’u satın almak için 130 milyar Dolar teklif etti.[/inlinetweet] Samsung Galaxy S8, LG V30 ve Google Daydream VR’da kullanılan Snapdragon çipleri ile bilinen Qualcomm bu sene içinde Apple tarafından aşırı lisans ücreti talepleri, ABD Federal Ticaret Komisyonu tarafından ise rekabet karşıtı uygulamaları sebebiyle dava edilmişti. Çip üreticileri listesinde Intel ve Samsung’un ardında üçüncü sırada yer alan Qualcomm’un beşinci sıradaki Broadcom’un teklifini değerinin altında olması sebebiyle reddedeceği düşünülüyor.

Şirket, yöneticilerinin teklifi değerlendirdiğini ve hissedarlarının menfaatleri doğrultusunda karar vereceklerini açıkladı.

ABD ve Çin’den sonra rüzgar enerjisi konusunda üçüncü sırada yer alan [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Almanya, dünyanın en yüksek rüzgar türbinini üretti.[/inlinetweet] Gaildorf adlı şehirde kurulan tesisin bir parçası olan türbinin uzunluğu yaklaşık 247 metre. Tesiste inşa edilen diğer üç türbinin uzunlukları da oldukça etkileyici. Aralarındaki en kısa örnek 153 metre uzunluğunda.

NASA’nın yaptığı açıklamaya göre, [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]ozon tabakasındaki delik 1988 yılından bu yana ilk kez en küçük boyuta ulaştı.[/inlinetweet] NASA ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi‘nde çalışan bilimciler, daha yüksek sıcaklıkların ve atmosferin üst kısmının daha fırtınalı olmasının ozon deliğini büyüten klor ve brom gibi zararlı kimyasalların etkisini azalttığını söylüyor. Ozon deliğinin bu zamana kadar en büyük olduğu yıl 2000 yılıydı. Bazı bilimciler, deliğin ancak 22. yüzyılda tamamen kapanabileceğini söylüyor

Harvard Üniversitesi araştırmacılar tarafından [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]orucun ömrü uzattığı, yaşlanmayı yavaşlattığı ve sağlığı iyileştirdiği ortaya kondu.[/inlinetweet] Yaşam süresini araştırmak için ömürleri sadece iki hafta olan yuvarlak solucanlar kullanılarak deney yapıldı. Sonuç olarak, sınırlı diyetin mitokondriyal ağlardaki homeostazı (hücrenin kendi metabolizmasını koruma eğilimi) artırdığı ve bunun sağlıklı bir durum olduğu anlaşıldı. Özetle: daha uzun bir yaşam için daha az yemek yiyin.

Teknoloji devi Cisco Systems‘ın Yönetim Kurulu Başkanı [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]John Chambers, 20 yıl içinde temel protein kaynağımızın çekirgeler olacağını iddia ediyor.[/inlinetweet] Teknoloji şirketinde çalışan Chambers’ın gıda teknolojisiyle ilgilenmesi tuhaf gelebilir fakat yakında şirketten ayrılmayı planlayan Chambers, yiyecekle ilgili girişimlerle uğraşmayı düşünüyor. Bu yüzden de bu alandaki gelişmeleri takip ediyor. Chambers, San Francisco’daki Saison adlı restoranda çekirgeli çörekler, tatlılar ve hatta margarita denedi.

Washington’da üretilen, [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]genetiği değiştirilmiş kararmayan elma yakın zamanda ABD’de satışa sunulacak.[/inlinetweet] ‘Arktik Elma’ olarak adlandırılan elma türü, kesilip oksijene maruz bırakıldığında normal elmalar gibi kararmıyor. Bloomberg’in haberine göre elma, dilimli halde küçük paketlerde satılacak.

Kök hücre teknolojisi o kadar gelişti ki [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]bilimciler artık insan beyninin minyatür versiyonlarını laboratuvarda üretebiliyor.[/inlinetweet] Fakat bazı insanların hayvan vücudunda insan beyni üretme konusunda ahlaki anlamda endişeleri var. Bu endişeler, bugün Washington D.C.’de başlayan Society for Neuroscience yıllık toplantısından sonra daha da alevlenecek gibi görünüyor. Zira iki grup Bilimci, fare vücudunda üretilen küçük insan beyinleriyle ilgili daha önce yayımlanmamış bir araştırma sunacak.

Amazon’un Kurucusu ve CEO’su (ve artık dünyanın en zengini) [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Jeff Bezos Summit Series’de dünyayı kurtarmak için acilen uzaya gitmemiz gerektiğini söyledi.[/inlinetweet] Blue Origin uzay şirketinin de sahibi milyarder uzaya ulaşımı ucuzlatmanın kilit nokta olduğuna işaret etti.

NASA’nın Insight adlı uzay aracı, 2018’in Kasım ayında Mars’a iniş yaptığında uzaya oldukça ilginç bir kargo göndermiş olacağız. Daha önce uzay araçlarında birçok farklı nesneler taşındı. Bu seferse beraberinde 2,4 milyon kişinin adının kayıtlı olduğu bir mikro çip yer alacak. İsimlerini uzaya gönderecek ‘yolcu’lara indirilebilir bir uçuş bileti de verildi.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği